Skip to main content

Η 43χρονη Μαλτέζα Ρομπέρτα Μέτσολα στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;

Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο θα εκλέξει σήμερα τον διάδοχο του θανόντος Νταβίντ Σασόλι, με την ευρωβουλευτίνα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από τη Μάλτα, Ρομπέρτα Μέτσολα, να έχει τις περισσότερες πιθανότητες να αναλάβει την προεδρία του σώματος.

Η Ρομπέρτα Μέτσολα ασχολήθηκε  με την πολιτική στη διάρκεια της φοίτησής της στο πανεπιστήμιο.«Ασχολήθηκα για πρώτη φορά ως φοιτήτρια στην πανεπιστημιούπολη – όπου τέθηκε  μια πολύ θεμελιώδης ερώτηση: Θέλεις ότι η χώρα σας ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή πρέπει να μείνει εκτός;», λέει η Ρομπέρτα Μέτσολα.

Τάχθηκε  με την πλευρά που ήταν υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2003, η πατρίδα της, η Μάλτα, επέλεξε να ενταχτεί την ΕΕ, με ισχνή πλειοψηφία.

«Για τους Μαλτέζους, η εκλογή της Ρομπέρτα Μέτσολα στην προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου θα ήταν η κορύφωση της πολιτικής της καριέρας αλλά και μια ενίσχυση εικόνας για τη χώρα της», λέει ο Μαλτέζος μπλόγκερ και δημοσιογράφος Μανουέλ Ντέλια: «Η Μάλτα έχει πολύ κακή φήμη τα τελευταία χρόνια: ως χώρα όπου δολοφονούνται δημοσιογράφοι και προωθεί το ξέπλυμα μαύρου χρήματος»,τονίζει ο Μανουέλ Ντέλια και προσθέτει: «Εάν εκλεγεί  η Μέτσολα, η προεδρία της θα μπορούσε να δείξει ότι «η Μάλτα μπορεί να συμβάλει θετικά στο ευρωπαϊκό εγχείρημα».

«Παιδί της ΕΕ»

Η Ρομπέρτα Μέτσολα είναι παιδί της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Μετά το πτυχίο της στη Νομική στη Μάλτα – τότε με το πατρικό της όνομα Τεντέσκο Τρίκας – πήγε στο Βέλγιο στο Κολέγιο της Ευρώπης, έγινε Γενική Γραμματέας της φοιτητικής οργάνωσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και εργάστηκε στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Το 2013, η Μέτσολα έγινε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το Εθνικιστικό Κόμμα της χώρας της. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η συντηρητική πολιτικός βρέθηκε στο προσκήνιο όταν ζήτησε να ριχτεί άπλετο φως στη στυγερή δολοφονία της συμπατριώτισσάς της, δημοσιογράφου Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίτσιο : «Το μήνυμά μας σήμερα είναι σαφές: Να βρεθούν οι υπεύθυνοι για τη δολοφονία της Ντάφνε, αυτοί που το επέτρεψαν να συμβεί, αυτοί που προσπάθησαν να τη συγκαλύψουν πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη». Κανείς δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητος και πρέπει να αποτραπεί «να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο».

Η Μέτσολα, λέει ο blogger Μανουέλ Ντέλια, ήταν κοντά στην οικογένεια της άτυχης Ντάφνε  και βοήθησε στην προώθηση της έρευνας. Έχει γίνει πολύ δημοφιλής στη Μάλτα: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν ίσως το πρώτο διεθνές όργανο που ενεπλάκη στη διεκπεραίωση της υπόθεσης». Η Μέτσολα συμμετείχε σε πολλές αντιπροσωπείες της ΕΕ στη Μάλτα που άσκησαν πίεση. Τελικά, η εκστρατεία αυτή οδήγησε στην παραίτηση του τότε πρωθυπουργού Τζόζεφ Μουσκάτ.

Η Μετσόλα αυτοπροσδιορίζεται πολιτικά ως Χριστιανοδημοκράτης, θεωρείται έξυπνη και με αυτοπεποίθηση. Εκτός από την υπόθεση της Ντάφνε, έχει εμπλακεί στις Βρυξέλλες στα ζητήματα της μετανάστευσης και των πολιτικών δικαιωμάτων:Έχει ταχθεί υπέρ της περισσότερης νόμιμης πρόσβασης στην ΕΕ, αλλά διατηρεί και σκληρή γραμμή κατά της παράνομης μετανάστευσης. Φιλελεύθερη αλλά και συντηρητική, η Μέτσολα διεκδικεί  περισσότερα δικαιώματα για τους γκέι, τους αμφιφυλόφιλους και τους τρανς, αλλά είναι ενάντια στην άμβλωση. 

Η Ευρώπη στο σπίτι της

Η ευρωβουλευτής έχει επίσης την Ευρώπη στο σπίτι της: είναι παντρεμένη με τον Φινλανδό Ούνο Μέτσολα, ο οποίος ήταν  επίσης στέλεχος στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τώρα εργάζεται στις Βρυξέλλες για μια οργάνωση λόμπι για τη βιομηχανία κρουαζιέρας. Εχουν  τέσσερις γιους. «Προσπαθώ να φροντίσω να νιώθουν Μαλτέζοι όπως και Φινλανδοί», λέει η Μέτσολα, αποκαλύπτοντας: «Στην κουζίνα, ο άντρας μου είναι πολύ καλός – και όταν μαγειρεύει, υπάρχουν φινλανδικά πράγματα».

Εάν η Μέτσολα εκλεγεί σήμερα στο Στρασβούργο, θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα κατέχει το υψηλότερο αξίωμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εδώ και 20 χρόνια – μετά τη Γαλλίδα Νικόλ Φοντέν. Θα είναι επίσης και η νεότερη. Η Μαλτέζα κλείνει σήμερα τα 43 της χρόνια.