Η προσπάθεια της Κίνας για την «κοινή ευημερία» και την κοινωνικοποίηση του πλούτου δεν αποτελεί επιδίωξη ισότητας, είπε ο πρόεδρος της χώρας Σι Τζινπίνγκ σε μια σπάνια υπεράσπιση της πολιτικής που πέρυσι τάραξε τις αγορές από το Χονγκ Κονγκ μέχρι τη Νέα Υόρκη.
Ο Σι, τον οποίο πολλοί θεωρούν ως τον πιο ισχυρό ηγέτη της Κίνας μετά τον Μάο Τσε Τουνγκ, μίλησε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, οι εργασίες του οποίου διεξάγονται online λόγω της πανδημίας.
«Η κοινή ευημερία που επιθυμούμε δεν είναι η ισότητα», είπε ο Σι. «Πρώτα θα κάνουμε την πίτα μεγαλύτερη και μετά θα τη χωρίσουμε σωστά μέσω λογικών θεσμικών ρυθμίσεων. Καθώς η ανερχόμενη παλίρροια σηκώνει όλα τα σκάφη, όλοι θα έχουν ένα δίκαιο μερίδιο από την ανάπτυξη και τα αναπτυξιακά κέρδη θα ωφελήσουν όλους τους ανθρώπους μας με πιο ουσιαστικό και δίκαιο τρόπο», εξήγησε.
Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα με επικεφαλής τον Σι, έχει αναδιαμορφώσει το επιχειρηματικό και πολιτιστικό τοπίο της χώρας μέσω μιας σειράς δραστικών μέτρων με στόχο βιομηχανίες όπως το fintech, η εκπαίδευση και η ψυχαγωγία, καθώς και τα αντιληπτά κοινωνικά «δεινά» όπως η κουλτούρα των διασημοτήτων, τα τυχερά παιχνίδια και οι θηλυπρεπείς τάσεις της μόδας.
Οι κινήσεις, οι οποίες εξαφάνισαν δισεκατομμύρια δολάρια από Κινέζους και ξένους επενδυτές, έχουν πυροδοτήσει διεθνή συζήτηση για τα πολιτικά και οικονομικά κίνητρα της πολιτικής και έχουν κάνει το μέλλον των επενδύσεων στην Κίνα αβέβαιο. Ο Σι προσπάθησε να αμβλύνει ορισμένες ανησυχίες, επιμένοντας στο κοινό του Νταβός ότι η Κίνα παραμένει δεσμευμένη στο να είναι ανοιχτή στις ξένες επιχειρήσεις. «Όλα τα είδη κεφαλαίων είναι ευπρόσδεκτα να λειτουργούν στην Κίνα, σύμφωνα με τους νόμους και τους κανονισμούς και να παίζουν θετικό ρόλο για την ανάπτυξη μιας χώρας», είπε.
Η ομιλία έρχεται καθώς η Κίνα αντιμετωπίζει κριτική για τη διάβρωση των δημοκρατικών ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ και τη μεταχείριση των Ουιγούρων στην επαρχία Σιντζιάνγκ, καθώς και την επεκτατική στρατιωτική της στάση. Σε απάντηση, το Πεκίνο επιπλήττει τακτικά τις ΗΠΑ, τους συμμάχους και εταίρους τους για παρέμβαση στα εσωτερικά συμφέροντα της Κίνας. «Η Ιστορία έχει αποδείξει επανειλημμένως ότι η σύγκρουση δεν επιλύει προβλήματα, δεν οδηγεί παρά σε καταστροφικά αποτελέσματα», δήλωσε ο Σι, σύμφωνα με επίσημο κείμενο της ομιλίας του.
Παράλληλα, ο Κινέζος πρόεδρος προειδοποίησε για «σοβαρές αρνητικές επιδράσεις» εάν «οι μεγάλες οικονομίες πατήσουν φρένο ή κάνουν στροφή στις νομισματικές πολιτικές» καθώς ο κόσμος παλεύει με τον επιταχυνόμενο πληθωρισμό. Τα προβλήματα με τις βιομηχανικές αλυσίδες εφοδιασμού, η περιορισμένη προσφορά ενέργειας και οι αυξανόμενες τιμές των εμπορευμάτων θέτουν προκλήσεις, προειδοποίησε. «Αυτοί οι κίνδυνοι επιδεινώνονται και εντείνουν την αβεβαιότητα σχετικά με την οικονομική ανάκαμψη», είπε.
naftemporiki.gr