Skip to main content

Βόρεια Μακεδονία: Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση- Οι προκλήσεις του νέου πρωθυπουργού

Η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης αργά το βράδυ της Κυριακής από τη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας, και επιβεβαιώθηκε ως νέος πρωθυπουργός της χώρας διαδεχόμενος τον Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο.

Ειδικότερα, 62 βουλευτές υπερψήφισαν την κυβέρνηση, 46 την καταψήφισαν, ενώ 12 απείχαν από την ψηφοφορία. Η Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας αριθμεί στο σύνολό της 120 έδρες.

Προτεραιότητα του νέου υπουργικού συμβουλίου είναι η αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης, είπε ο Κοβάτσεφσκι στο κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι εν μέσω ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας και προβλημάτων στις επιχειρήσεις και την υγεία, η κυβέρνησή του θα εργαστεί για τη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και την ισορροπία των εταιρειών.

Με την εκλογή της νέας κυβέρνησης «κλείνει το θέμα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Δεν ζητάμε περίοδο χάριτος 100 ημερών [και] μπαίνουμε στον πυρετό των προβλημάτων και των προκλήσεων», είπε χαρακτηριστικά στο κοινοβούλιο.

Ενώ η διάθεση περισσότερων χρημάτων στον ενεργειακό τομέα και τις κοινωνικές πολιτικές για να διατηρηθεί το ρεύμα και η θέρμανση κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα ήταν ένα άμεσο έργο, για το οποίο-είπε- ότι είχαν ήδη διαθέσει περίπου 130 εκατομμύρια ευρώ, η πλατφόρμα που υπέβαλε ο Κοβάτσεφσκι στο κοινοβούλιο περιείχε επίσης πιο μακροπρόθεσμους στόχους – για πολλούς από τους οποίους είχε δεσμευθεί και το προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο.

Η νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Κοβάτσεφσκι, θα εργαστεί για την αύξηση του μέσου μηνιαίου μισθού σε πάνω από 500 ευρώ, περίπου 50 ευρώ περισσότερα από τον τρέχοντα μέσο όρο, θα ενισχύσει τις επενδύσεις σε υποδομές και θα προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις.

Ο Κοβάτσεφσκι είπε ότι ανέμενε ετήσια οικονομική ανάπτυξη στη θητεία του από 4,9 έως 5,9%. Παράλληλα, μεταξύ άλλων, αναφέρθγκε στη νομιμοποίηση του εμπορίου κρυπτονομισμάτων, για να «πιάσει» τις σύγχρονες τάσεις.

Ωστόσο, η υποστήριξη για την ατζέντα του νέου υπουργικού συμβουλίου βρίσκεται από την αρχή αβέβαιη. Πέντε μικρότερα πολιτικά κόμματα από την κυβερνητική πλειοψηφία δήλωσαν ότι εάν η κυβέρνηση αποτύχει να αλλάξει το εκλογικό σύστημα εντός τριών μηνών, για να βοηθήσει τα μικρότερα κόμματα να κερδίσουν περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο, θα αποσύρουν την υποστήριξή τους, κάτι που πιθανότατα θα ρίξει την κυβέρνηση. Το μακροχρόνιο αίτημά τους είναι να αντικατασταθούν οι τρέχουσες έξι εκλογικές περιφέρειες με μία ενιαία μονάδα για βουλευτικές εκλογές, κάτι που θα βελτίωνε τις πιθανότητές τους.

naftemporiki.gr