Skip to main content

Ο Λίβυος πολέμαρχος Χαφτάρ στο Ισραήλ

Για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες, ο ηγέτης της πολιτοφυλακής της Ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χάφταρ επισκέφθηκε το Ισραήλ ,για να προωθήσει  την προεδρική του υποψηφιότητα στις εκλογές στη Λιβύη, γράφει η Jerusalem Post.

Το ιδιωτικό τζετ του Χάφταρ προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ (αφού πρώτα έκανε σύντομη στάση στην Κύπρο), γράφει η ισραηλινή εφημερίδα.

 Δεν είναι ξεκάθαρο ποιος βρισκόταν μέσα στο γνωστό πλέον Dassault Falcon 900 του Χαφτάρ που έμεινε για δύο ώρες στο Τελ Αβίβ, ούτε με ποιους έγινε η συνάντηση. Ο πολέμαρχος της Κυρηναϊκής υποστηρίζεται από τη Ρωσία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και είναι ο επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού που ξεκίνησε τη στρατιωτική εκστρατεία τον Απρίλιο του 2019 για να ανατρέψει την κυβέρνηση της Λιβύης.

Μετά  την κατάπαυση του πυρός ο Χαφτάρ , έχει θέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές στη Λιβύη.

Την τελευταία εβδομάδα και ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης , Αμπντελχαμίντ Νταμπάιμπα συναντήθηκε επίσης στην Ιορδανία  με τον διευθυντή της Μοσάντ , σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα οποία διέψευσε πάντως ο Λίβυος ηγέτης. «Αυτό δεν έχει συμβεί και δεν θα συμβεί στο μέλλον, η θέση μας είναι σταθερή και ξεκάθαρη για την παλαιστινιακή υπόθεση».

Οι εκλογές ήταν να διοργανωθούν στις 24 Δεκεμβρίου ,αλλά αναβλήθηκαν για οργανωτικούς λόγους για τις 24 Ιανουαρίου. Κατά πάσα πιθανότητα θα αναβληθούν ξανά, αλλά όλοι οι υποψήφιοι προσπαθούν να λάβουν διεθνή στήριξη και ενόψει μιας πιθανής νέας κυβέρνησης.

Ο Χάφταρ είχε συναντηθεί στο παρελθόν με μέλη της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών: ζήτησε στρατιωτική βοήθεια που δεν έφτασε όμως ποτέ.

Η Λιβύη και το Ισραήλ επί του παρόντος δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις, αλλά, σύμφωνα με τη Haaretz, ο Χάφταρ υποσχέθηκε ότι θα ξεκινήσει μια διαδικασία αναγνώρισης παρόμοια με αυτή που πραγματοποίησαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Μαρόκο πέρυσι – τις λεγόμενες Συμφωνίες του Αβραάμ υπό τις ΗΠΑ- με αντάλλαγμα «στρατιωτική και διπλωματική βοήθεια» από το Ισραήλ