Η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας της Δανίας, μία από τις δύο κύριες υπηρεσίες κατασκοπείας της χώρας, προσελκύει ανεπιθύμητη προσοχή αφού ο πρώην αρχηγός της εμφανίστηκε σε δικαστήριο της Κοπεγχάγης αυτή την εβδομάδα κατηγορούμενος για διαρροή άκρως απόρρητων πληροφοριών.
Λίγες λεπτομέρειες έχουν γνωστοποιηθεί για την υπόθεση, αλλά ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός DR της Δανίας πρότεινε ότι οι εν λόγω διαρροές αφορούσαν τα μέσα ενημέρωσης και όχι για ένα εχθρικό κράτος — αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί από τους εισαγγελείς.
Εάν καταδικαστεί, ο Λαρς Φίντσεν μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και 12 έτη. Κρατήθηκε για τις κατηγορίες στα μέσα Δεκεμβρίου, αλλά το όνομά του δεν είχε γίνει γνωστό μέχρι αυτή την εβδομάδα. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.
«Δηλώνω αθώος. Αυτό είναι εντελώς τρελό, και μπορείτε να μου το αναφέρετε», είπε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος της δικαστικής διαδικασίας τη Δευτέρα.
Την Τετάρτη, η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν σχολίασε για πρώτη φορά την υπόθεση, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι ήταν «σαφώς σοβαρή», αλλά πρόσθεσε ότι διατήρησε την εμπιστοσύνη της στις υπηρεσίες πληροφοριών και στην υπουργό Άμυνας της, Τρίνι Μπράμσεν.
Η Φρεντέρικσεν είπε ότι δεν μπορούσε να σχολιάσει τις επιχειρήσεις πληροφοριών, επικαλούμενη την ανάγκη των υπηρεσιών για μυστικότητα και ήλπιζε ότι τα μέσα ενημέρωσης θα μπορούσαν να «σεβαστούν» και να «καταλάβουν» τη θέση της.
Το πρόβλημα για την Φρεντέρικσεν είναι ότι αυτή είναι τουλάχιστον η τρίτη φορά που ένα σκάνδαλο στροβιλίζεται γύρω από την υπηρεσία πληροφοριών, DDIS, τα τελευταία χρόνια.
Τον Αύγουστο του 2020, ο Φίντσεν είχε παυθεί από τη θέση του επικεφαλής μαζί με δύο συναδέλφους του εν μέσω ισχυρισμών ότι η DDIS είχε αποκρύψει πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητές της από αξιωματούχους που ήταν επιφορτισμένοι με την επίβλεψη της υπηρεσίας.
Στη συνέχεια, τον Μάιο του περασμένου έτους, το DDIS εμφανίστηκε έντονα σε αναφορές των μέσων ενημέρωσης – επικαλούμενες ανώνυμες πηγές – που υποστήριζαν ότι η υπηρεσία είχε υποστηρίξει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να κατασκοπεύσουν Ευρωπαίους ηγέτες. Οι αναφορές προκάλεσαν οργισμένες επιπλήξεις από Δανούς συμμάχους στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της γειτονικής Σουηδίας.
Πιο πρόσφατα, στις 9 Δεκεμβρίου, η αστυνομία της Δανίας είπε σε μια συνοπτική δήλωση ότι τέσσερα άτομα συνελήφθησαν, κατηγορούμενοι για «αποκάλυψη άκρως απόρρητων πληροφοριών από τις υπηρεσίες πληροφοριών» μετά από μακροχρόνια έρευνα.
Από τους τέσσερις, μόνο ο Φίντσεν παραμένει υπό κράτηση.
Η υπόθεση αποδεικνύεται ήδη άβολη για την κυβέρνηση, με την αστυνόμευση του DDIS να επικρίνεται ολοένα και περισσότερο από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.
«Η κυβέρνηση… φάνηκε να ενδιαφέρεται περισσότερο για τη συγκάλυψη των πραγμάτων παρά για τη διεξοδική διερεύνηση τους», είπε η Εύα Φλίβχολμ της αντιπολίτευσης Red-Green Alliance.
Και είτε η ετυμηγορία στην υπόθεση Φίντσεν- αθώωση ή καταδίκη – φαίνεται να έχει τη δυνατότητα να βλάψει την αξιοπιστία της κυβέρνησης στους ψηφοφόρους.
Εάν ο Φίντσεν αθωωθεί, οι Δανοί μπορεί να αναρωτιούνται για ποιον λόγο έγινε όλη αυτή η διαδικασία, και αν δεν το κάνει, μπορεί να αναρωτηθούν πώς διορίστηκε εξαρχής σε μια τόσο ανώτερη θέση.
Η Δανή πρωθυπουργός βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με το δύσκολο έργο να αποκαταστήσει την πίστη στις υπηρεσίες πληροφοριών χωρίς να πει τίποτα συγκεκριμένο για το γιατί κατηγορείται ο Φίντσεν υπό τον φόβο ότι θα διακυβεύσει τις τρέχουσες ή μελλοντικές κατασκοπευτικές επιχειρήσεις.
«Πρόκειται σαφώς για μια σοβαρή περίπτωση», είπε οη Φρεντέρικσεν. «Και είναι κάτι που θα μπορούσαμε να το είχαμε κάνει χωρίς».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Politico