Skip to main content

Ο Μακρόν ξεκινά «πόλεμο» κατά της «παραπληροφόρησης και της προπαγάνδας»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν λέει ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες και τα ξένα μέσα «προπαγάνδας» είναι οι κύριοι μοχλοί πίσω από τη διάδοση της παραπληροφόρησης στη χώρα — και θέλει να τα ελέγξει.

«Οι διαδικτυακές πλατφόρμες, οι παράγοντες επιρροής, αλλά και οι πολίτες που μερικές φορές παίρνουν σημαντική θέση στη δημόσια συζήτηση ακριβώς μέσω αυτών των νέων πλατφορμών… πρέπει να έχουν ένα πλαίσιο ευθύνης που δεν έχει ακόμη χτιστεί», είπε την Τρίτη κατά την ετήσια ομιλία του νέου έτους, ενώπιον του δημοσιογραφικού σώματος της χώρας.

«Το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τα ξένα μέσα ενημέρωσης που είναι εξουσιοδοτημένα να εκπέμπουν σε γαλλικό έδαφος», πρόσθεσε ο πρόεδρος, σε μια σαφή νύξη για ρωσικά μέσα όπως το Sputnik και το RT.

Οι παρατηρήσεις του Μακρόν βασίστηκαν στα συμπεράσματα μιας έκθεσης που του παραδόθηκε νωρίτερα την Τρίτη, η οποία παρουσιάζει κατευθυντήριες γραμμές για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και των θεωριών συνωμοσίας στο διαδίκτυο. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ανέθεσε σε μια ομάδα μελετητών, κοινωνιολόγων, καθηγητών, δημοσιογράφων και ιστορικών να εργαστούν πάνω στο θέμα, σε μια επιτροπή που ονομάστηκε «ο Διαφωτισμός στην ψηφιακή εποχή» – μια αναφορά στο γαλλικό φιλοσοφικό κίνημα του 18ου αιώνα.

Ο πρόεδρος είπε ότι η σκέψη για τον τρόπο καταπολέμησης των ψευδών ειδήσεων προστατεύοντας παράλληλα ακριβείς πληροφορίες και αξιόπιστα μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να γίνει σε επίπεδο ΕΕ και να υπερβεί τα εθνικά σύνορα.

Η ομιλία έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τον Μακρόν, μόλις λίγους μήνες μακριά από την προεδρική ψηφοφορία του Απριλίου, στην οποία αναμένεται να διεκδικήσει την επανεκλογή του, καθώς και εν μέσω τεταμένων σχέσεων με τον Τύπο.

Το 2017, η εκστρατεία του Μακρόν δέχτηκε επίθεση από χάκερ που υποστηρίζονται από τη Ρωσία και μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, η σύζυγός του Πρώτη Κυρία Μπριζίτ Μακρόν έγινε στόχος μιας θεωρίας συνωμοσίας που ισχυριζόταν ψευδώς ότι είναι τρανς.

Καθώς το κόμμα La République En Marche του Μακρόν, οι δημόσιες αρχές και οι πολιτικοί προετοιμάζονται για μια προεκλογική εκστρατεία που αναμένεται να είναι γεμάτη παραπληροφόρηση, ο Γάλλος πρόεδρος άφησε να εννοηθεί μια νέα προσέγγιση προς τα ξένα μέσα ενημέρωσης, υποστηρίζοντας ένα σύστημα «αυτορρύθμισης».

«Το λέω εδώ με μεγάλη βαρύτητα: Είμαστε σήμερα μια δημοκρατία μερικές φορές αφελής.. Αφήνουμε τους φορείς προπαγάνδας που χρηματοδοτούνται από ξένα αυταρχικά καθεστώτα —που δεν ανταποκρίνονται με κανέναν τρόπο σε καθεστώς ευθύνης ή δημοσιογραφικής ηθικής— να ενημερώνουν και να συμμετέχουν στη συζήτηση ως δημοσιογράφοι», είπε.

Τα τελευταία χρόνια, ο Γάλλος πρόεδρος χρησιμοποιεί συνήθως την ετήσια ομιλία στον Τύπο για να παρουσιάσει νέα νομοθεσία σχετικά με τα μέσα ενημέρωσης και την ενημέρωση. Φέτος, ωστόσο, έχει πολύ λίγο χρόνο πριν από τις εκλογές για να διασφαλίσει ότι θα υλοποιηθούν πραγματικά τυχόν νέοι κανόνες, αλλά άφησε να εννοηθεί στην ομιλία του για πιθανή μελλοντική ρύθμιση εάν επανεκλεγεί.

«Στο ζήτημα των αλγορίθμων, θα χρειαστεί συλλογικά να έχουμε συζητήσεις και χωρίς αμφιβολία κανονισμούς», είπε ο Μακρόν. Πρόσθεσε ότι οι ερευνητές θα πρέπει να έχουν περισσότερη πρόσβαση στα «δεδομένα και τους αλγόριθμους» των διαδικτυακών πλατφορμών — κάτι που είναι πιθανό να γίνει πραγματικότητα μέσω του νόμου της ΕΕ για τις ψηφιακές υπηρεσίες, ενός νομοσχεδίου για την εποπτεία περιεχομένου που συζητείται επί του παρόντος στις Βρυξέλλες και μία από τις προτεραιότητες της Γαλλίας στο Συμβούλιο της της προεδρίας της Ε.Ε.

Ο Μακρόν υποσχέθηκε επίσης στα μέσα ενημέρωσης ότι θα κυνηγούσε ξανά τις εταιρείες Big Tech εάν αρνηθούν να πληρώσουν για ειδήσεις.

Καταδικάζοντας την Google, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι το Παρίσι θα διασφαλίσει ότι η μεταρρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων της ΕΕ, η οποία παρέχει στους εκδότες τύπου τα λεγόμενα συγγενικά δικαιώματα, είναι πράγματι αποτελεσματική και δεν θα διστάσει να κάνει περισσότερα.

«Θα ολοκληρώσουμε, εάν χρειαστεί, τα γαλλικά και τα ευρωπαϊκά κείμενά μας για να φτάσουμε στο τέλος του στόχου που ήταν δικός μας και παραμένει δικός μας: τη δίκαιη αμοιβή των πνευματικών δικαιωμάτων και των συγγενικών δικαιωμάτων», είπε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico