Στη Μιανμάρ υπάρχουν “όλα τα στοιχεία για έναν εμφύλιο πόλεμο”, προειδοποίησε ο Πρακ Σοκχόν, υπουργός Εξωτερικών της Καμπότζης η οποία ανέλαβε φέτος την εναλλασσόμενη προεδρία της Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).
Ο πρωθυπουργός της Καμπότζης Χουν Σεν αναμένεται να μεταβεί την Παρασκευή και το Σάββατο στη Μιανμάρ, η οποία έχει βυθιστεί σε βαθιά κρίση μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου 2021, το οποίο ακολούθησε σκληρή καταστολή στη διάρκεια της οποίας έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι.
“Η πολιτική κρίση και η κρίση ασφαλείας στη Μιανμάρ επιδεινώνεται και έχει προκαλέσει μια οικονομική, υγειονομική και ανθρωπιστική κρίση”, υπογράμμισε ο Πρακ Σοκχόν. “Πιστεύουμε ότι υπάρχουν πλέον όλα τα στοιχεία για έναν εμφύλιο πόλεμο”, πρόσθεσε.
“Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο κυβερνήσεις, πολλοί στρατοί, οι άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με ένα κίνημα που καλεί σε πολίτικη ανυπακοή και υπάρχει μια ένοπλη εξέγερση σε όλη τη χώρα”, επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Καμπότζης.
Ο υπουργός έκανε αυτές τις δηλώσεις στη διάρκεια συνεδρίου που οργανώθηκε τη Δευτέρα από το think tank ISEAS Institute Yusof Iskah της Σιγκαπούρης,
Ο υπουργός απέρριψε τους φόβους ότι η επίσκεψη του Χουν Σεν ενδέχεται να προσφέρει νομιμοποίηση στη χούντα και υπογράμμισε ότι προτεραιότητα της χώρας του είναι “να βελτιωθεί η κατάσταση στη Μιανμάρ”.
Η Καμπότζη θα εξακολουθήσει να προωθεί ένα σχέδιο ειρήνευσης πέντε σημείων, στο οποίο είχαν συμφωνήσει οι ηγέτες της ASEAN πέρυσι, εξήγησε ο Πρακ Σοκχόν.
Η επίσκεψη του Χουν Σεν “θα επιτρέψει να σημειωθεί πρόοδος”, “δημιουργώντας ένα περιβάλλον ευνοϊκό προς τον συμπεριληπτικό διάλογο και την πολιτική εμπιστοσύνη μεταξύ όλων των πλευρών”, επεσήμανε.
Μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό στη Μιανμάρ έχουν καταγραφεί μικρές πρόοδοι.
Μια επίσκεψη του απεσταλμένου της ASEAN για τη Μιανμάρ αναβλήθηκε αφού η χούντα αρνήθηκε να του επιτρέψει να συναντηθεί με την ανατραπείσα ηγέτιδα Αούνγκ Σαν Σου Τσι που βρίσκεται υπό κράτηση.
Σε αντίποινα η ASEAN απέκλεισε τον επικεφαλής της χούντας της Μιανμάρ από τη σύνοδό της τον προηγούμενο Οκτώβριο, σε μια σπάνια κίνηση για τον οργανισμό που αποφεύγει να παρεμβαίνει στα εσωτερικά των κρατών μελών του.
Η κρίση στη Μιανμάρ έχει αρνητικές επιπτώσεις “στην περιφερειακή σταθερότητα (…), την εικόνα της ASEAN, την αξιοπιστία της και την ενότητά της”, υπογράμμισε ο Πρακ Σοκχόν.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP