Skip to main content

Κίνα: Η αύξηση των λοιμώξεων οδηγεί σε πιο αυστηρά μέτρα στη Σιάν

Ενισχύονται τα περιοριστικά μέτρα lockdown την κινεζική πόλη Σιάν, η οποία μάχεται τη μεγαλύτερη κοινοτική επιδημία που έχει δει η χώρα από τους πρώτους μήνες της πανδημίας, όταν η Κίνα έθεσε υπό έλεγχο χιλιάδες καθημερινές μολύνσεις.

Οι αρχές ανέφεραν 162 νέες μολύνσεις στην κοινότητα τη Δευτέρα, από 158 την Κυριακή. Όλα εκτός από 10 από τα νέα κρούσματα της Δευτέρας αναφέρθηκαν στην επαρχία Shaanxi, όπου 13 εκατομμύρια κάτοικοι της πρωτεύουσας Σιάν βρίσκονται σε καραντίνα για πέντε ημέρες.

Ο νέος αριθμός κρουσμάτων σηματοδοτεί τον υψηλότερο αριθμό τοπικών συμπτωματικών λοιμώξεων από τότε που το ημερήσιο δελτίο που παρέχεται από την Εθνική Επιτροπή Υγείας άρχισε να ταξινομεί τους ασυμπτωματικούς φορείς ξεχωριστά από τα τέλη Μαρτίου 2020.

Το Σάββατο, η χώρα κατέγραψε την υψηλότερη ημερήσια αύξηση σε τοπικά κρούσματα σε 21 μήνες καθώς οι λοιμώξεις υπερδιπλασιάστηκαν στο Σιάν. Συνολικά υπήρξαν 635 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού κατά την περίοδο 9 έως 26 Δεκεμβρίου.

Σε εθνικό επίπεδο, η Κίνα έχει εντοπίσει μερικές μόνο μολύνσεις της Όμικρον μεταξύ ταξιδιωτών από το εξωτερικό και στη Νότια Κίνα.

Στη Σιάν, οι κάτοικοι δεν μπορούν να βγουν από την πόλη χωρίς έγκριση των εργοδοτών τους ή των τοπικών αρχών. Από την 23η Δεκεμβρίου, μόνο ένα μέλος από κάθε νοικοκυριό μπορεί να πάει να αγοράσει τα απαραίτητα κάθε δύο ημέρες. Τα άλλα μέλη της οικογένειας δεν μπορούν να βγουν από την κατοικία τους, εκτός κι αν η εργασία τους κρίνεται απαραίτητη ή συντρέχουν έκτακτοι λόγοι και έχουν έγκριση των εργοδοτών τους ή των τοπικών αρχών.

Σήμερα, οι αρχές της Σιάν κάλεσαν τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους εκτός και αν πρέπει να παραδώσουν δείγμα στο πλαίσιο του νέου γύρου μαζικών διαγνωστικών τεστ που διενεργούνται στην πόλη.

Η Σιάν έχει επίσης ξεκινήσει εκστρατεία απολύμανσης, με τους εργαζόμενους των υπηρεσιών της πόλης να ψεκάζουν ειδικά διαλύματα σε δρόμους και κτίρια και τους κατοίκους να καλούνται να μην ακουμπούν τα φυτά ή τους τοίχους.

Ο Ντονγκγιάν Τζιν, ιολόγος στο πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ότι η μαζική απολύμανση σε ανοικτούς χώρους και εξωτερικές επιφάνειες φαίνεται να μην είναι απαραίτητη δεδομένου του χαμηλού κινδύνου μόλυνσης των κατοίκων από εξωτερικές επιφάνειες ή μέσω του αέρα, καθώς πολύ λίγοι άνθρωποι κυκλοφορούν έξω. «Είναι σαν να πυροβολεί κανείς κουνούπια με κανόνι», δήλωσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι είναι απαραίτητη η απολύμανση επιφανειών στο εσωτερικό κτιρίων, ειδικά σε χώρους όπου έχουν βρεθεί άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Πηγές: Guardian, ΑΜΠΕ