Toν πρώτο θάνατο ασθενή που είχε προσβληθεί από την παραλλαγή «Όμικρον» του νέου κορωνοϊού ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της Αυστραλίας.
Το πρώτο θύμα της Όμικρον στην Αυστραλία ήταν ένας 80χρονος με υποκείμενα νοσήματα. Ο θάνατός του αποτελεί μακάβριο ορόσημο για μια χώρα που αναγκάστηκε πρόσφατα να αναστείλει το άνοιγμα της οικονομίας της κατά φάσεις έπειτα από σχεδόν δυο χρόνια επιβολής και άρσης lockdowns, εξαιτίας του νέου ξεσπάσματος.
Η Όμικρον, που σύμφωνα με ειδικούς μοιάζει πιο μολυσματική από άλλες παραλλαγές, χωρίς όμως να προκαλεί απαραιτήτως πιο βαριά μορφή της νόσου, άρχισε να εξαπλώνεται στη χώρα καθώς μόλις είχε αρχίσει να αίρονται οι περιορισμοί στα περισσότερα σύνορα μεταξύ των πολιτειών της ενώ έχει εκτοξεύσει τον αριθμό των κρουσμάτων σε επίπεδο-ρεκόρ.
Οι αρχές δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον θάνατο, πέρα από το ότι ο ασθενής προσβλήθηκε σε οίκο ευγηρίας και πέθανε σε νοσοκομείο του Σίδνεϊ. Πρόκειται για «τον πρώτο γνωστό θάνατο που συνδέεται με την παραλλαγή ανησυχίας Όμικρον στην (πολιτεία) Νέα Νότια Ουαλία», ανέφερε η επιδημιολόγος Κριστίν Σέλι σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε από την τοπική κυβέρνηση.
Ήταν ο ένας από τους έξι θανάτους που καταγράφηκαν στην Αυστραλία τις προηγούμενες 24 ώρες. Όλοι διαπιστώθηκαν στις δύο πολυπληθέστερες πολιτείες της χώρας, τη Νέα Νότια Ουαλία και τη Βικτόρια, όπου ζει ο μισός και πλέον από τον πληθυσμό της γιγαντιαίας νήσου (25 εκατ.).
Νέα Νότια Ουαλία, Βικτόρια και Κουίνσλαντ ανακοίνωσαν αθροιστικά 9.107 κρούσματα του νέου κορωνοϊού σήμερα, βάζοντας τη χώρα σε τροχιά για να καταγράψει νέο ρεκόρ. Οι υπόλοιπες πέντε πολιτείες και περιοχές δεν έχουν δώσει ακόμη στη δημοσιότητα δεδομένα για την επιδημιολογική κατάσταση.
«Αν και βλέπουμε αύξηση των αριθμών των κρουσμάτων (…) δεν διαπιστώνουμε αισθητό αντίκτυπο στο σύστημα των νοσοκομείων μας», παρατήρησε η Αναστάζια Πάλατσουκ, πρωθυπουργός της Κουίνσλαντ, που ανέφερε 784 κρούσματα του SARS-CoV-2, αλλά και τέσσερις εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Ενώ ο χρόνος αναμονής για την υποβολή σε τεστ ανθρώπων που ελπίζουν να ταξιδέψουν από τη μια πολιτεία στην άλλη έχει φθάσει τις έξι ώρες, η κ. Πάλατσουκ υπεραμύνθηκε της πολιτικής που προβλέπει υποχρεωτικές μοριακές εξετάσεις: «όλοι γνώριζαν όταν έκλειναν εισιτήριο ότι αν ήθελαν να έρθουν έπρεπε να υποβληθούν σε τεστ PCR», είπε. Το μέτρο έχει σκοπό να «προστατεύσουμε» τους πολίτες της Κουίνσλαντ και τους ίδιους τους επισκέπτες, πρόσθεσε.
Οι αρχές της Αυστραλίας αντιστέκονται στις εκκλήσεις να επανεπιβληθούν lockdown εξαιτίας της έξαρσης των μολύνσεων, περιοριζόμενες να επαναφέρουν κάποια περιοριστικά μέτρα.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters