Skip to main content

Η Amazon μετά από πιέσεις θέλει να δώσει δυνατότητα στους εργαζόμενούς της να οργανωθούν

Η Amazon, η οποία αντιμετωπίζει εντεινόμενη κριτική και έρευνα για τα δικαιώματα των εργαζομένων, συμφώνησε να αφήσει τους υπαλλήλους της αποθήκης της να οργανωθούν πιο εύκολα στο χώρο εργασίας ως μέρος ενός διακανονισμού σε εθνικό επίπεδο με το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων αυτόν τον μήνα.

Στο πλαίσιο του διακανονισμού, που οριστικοποιήθηκε την Τετάρτη, η Amazon είπε ότι θα στείλει email σε παλιούς και νυν εργάτες αποθήκης —πιθανότατα πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα— με ειδοποιήσεις για τα δικαιώματά τους και θα τους δώσει μεγαλύτερη ευελιξία να οργανωθούν στα κτίριά της. Η συμφωνία καθιστά επίσης ευκολότερη και ταχύτερη για το National Labor Relations Board (Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων), που διερευνά ισχυρισμούς αθέμιτων εργασιακών πρακτικών, να μηνύσει την Amazon εάν πιστεύει ότι η εταιρεία παραβίασε τους όρους.

Η Amazon είχε στο παρελθόν διευθετήσει μεμονωμένες περιπτώσεις με την υπηρεσία εργασίας, αλλά η εθνική εμβέλεια του νέου διακανονισμού και οι παραχωρήσεις του στην οργάνωση προχωρούν περισσότερο από οποιαδήποτε προηγούμενη συμφωνία.

Λόγω του τεράστιου μεγέθους της Amazon – περισσότεροι από 750.000 άνθρωποι εργάζονται στις δραστηριότητές της μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες – ο οργανισμός είπε ότι ο διακανονισμός θα φτάσει σε μια από τις μεγαλύτερες ομάδες εργαζομένων στην ιστορία της. Ο τεχνολογικός γίγαντας συμφώνησε επίσης με όρους που θα επέτρεπαν στο NLRB να παρακάμψει μια διοικητική διαδικασία ακρόασης, μια χρονοβόρα και δυσκίνητη επιχείρηση, εάν ο οργανισμός διαπίστωσε ότι η εταιρεία δεν είχε συμμορφωθεί με τον διακανονισμό.

Η συμφωνία προέκυψε από έξι περιπτώσεις εργαζομένων της Amazon που είπαν ότι η εταιρεία περιόρισε την ικανότητά τους να οργανώνουν τους συναδέλφους τους. 

Είναι «μεγάλη υπόθεση δεδομένου του μεγέθους του μεγέθους της Amazon», δήλωσε η Wilma B. Liebman, η οποία ήταν η πρόεδρος του N.L.R.B. υπό τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Η Amazon, η οποία βρισκόταν σε φρενίτιδα προσλήψεων στην πανδημία και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ιδιωτικός εργοδότης της χώρας μετά τη Walmart, αντιμετώπισε αυξημένη πίεση καθώς το εργατικό της δυναμικό έχει εκτιναχθεί σε σχεδόν 1,5 εκατομμύριο παγκοσμίως. Η εταιρεία έχει γίνει κορυφαίο παράδειγμα ενός αυξανόμενου ρεύματος οργάνωσης των εργαζομένων καθώς η πανδημία αναδιαμορφώνει αυτό που περιμένουν οι εργαζόμενοι από τους εργοδότες τους.

Φέτος, η Amazon έχει παλέψει με οργανωτικές προσπάθειες σε αποθήκες στην Αλαμπάμα και τη Νέα Υόρκη και η Διεθνής Αδελφότητα των Teamster δεσμεύτηκε επίσημα να υποστηρίξει την οργάνωση στην εταιρεία. Άλλες εταιρείες, όπως οι Starbucks, Kellogg και Deere & Company, αντιμετώπισαν επίσης αυξανόμενη συνδικαλιστική δραστηριότητα.

Επιδεινώνοντας το πρόβλημα, η Amazon αγωνίζεται να βρει αρκετούς υπαλλήλους για να ικανοποιήσει την ανάπτυξή της. Η εταιρεία χτίστηκε σε ένα μοντέλο απασχόλησης υψηλού κύκλου εργασιών, το οποίο έχει πλέον συντρίψει σε ένα φαινόμενο γνωστό ως Μεγάλη Παραίτηση, με τους εργαζόμενους σε πολλούς κλάδους να εγκαταλείπουν τη δουλειά τους αναζητώντας μια καλύτερη συμφωνία για τους εαυτούς τους.

Η Amazon αντέδρασε αυξάνοντας τους μισθούς και δεσμεύτηκε να βελτιώσει τον χώρο εργασίας της. Έχει πει ότι θα δαπανήσει 4 δισεκατομμύρια δολάρια για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού μόνο αυτό το τρίμηνο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από New York Times