Skip to main content

Δανία: Πώς βρέθηκε στη δίνη της μετάλλαξης Όμικρον;

Η Δανία, μαζί με τη Βρετανία, έχουν βρεθεί στο ευρωπαϊκό επίκεντρο της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού, με τις δύο χώρες να «στροβιλίζονται» στο ρυθμο του νέου στελέχους. Και οι δύο χώρες βρίσκονται πλέον στη λίστα των προορισμών υψηλού κινδύνου για πολλές χώρες.

Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς από τη Δανία, η χώρα τιμωρείται για την ικανότητά της να ανιχνεύει αποτελεσματικά τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού.

Η Γερμανία, για παράδειγμα, απαιτεί από τους ανεμβολίαστους Δανούς να περνούν δέκα ημέρες σε καραντίνα από την Κυριακή. Τα γερμανικά κρατίδια κάλεσαν επίσης την κεντρική κυβέρνηση να αυστηροποιήσει περειτέρω τους κανόνες εισόδου και να αναστείλει την είσοδο ταξιδιωτών από το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, από την πλευρά τους, συμβουλεύουν τους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν στη Δανία και οι Ισραηλινοί δεν επιτρέπεται να την επισκεφθούν εκτός εάν κριθεί απαραίτητο.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες, η Δανία εξετάζει όλα τα θετικά τεστ για να δει αν πρόκειται ή όχι για την παραλλαγή Όμικρον, με αποτέλεσμα η χώρα να ανιχνεύει τα περισσότερα κρούσματα της Όμικρον από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς κάτι άλλο εκτός από μια σημαντική υποαναφορά στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, απλώς και μόνο επειδή το επίπεδο των τεστ δεν είναι τόσο υψηλό και ευρύ όσο στη Δανία», είπε ο Φλέμινγκ Κονραντσεν Konradsen, καθηγητής στο Τμήμα Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, μιλώντας στη δανική εφημερίδα Berlingske.

Αντί να επικρίνεται, η Δανία πρέπει να επαινεθεί για την αποτελεσματική πολιτική των τεστ της, τόνισε από την πλευρά του ο καθηγητής χημικών και βιολογικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Άλμποργκ, Μαντς Αλμπερτσεν. Όπως είπε, δεν έχει νόημα για τις χώρες να περιορίζουν τα ταξίδια από και προς τη Δανία, επειδή η παραλλαγή Όμικρον έχει ήδη επικρατήσει σε πολλά μέρη και αυτό που συμβαίνει στη Δανία θα επηρεάσει αναπόφευκτα και άλλες χώρες. 

naftemporiki.gr