Skip to main content

New York Times: Κλονίζεται η εξουσία του Ερντογάν

«Η Τουρκία είναι στην πιο δεινή κατάσταση, καθώς οι ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του Προέδρου Ερντογάν έχουν προκαλέσει πλήρη νομισματική κρίση», γράφουν οι New York Times ,τονίζοντας ότι η τουρκική λίρα έχει χάσει περίπου το 45% της αξίας της από την αρχή του χρόνου.

«Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν μείωσε επανειλημμένα τα επιτόκια τις τελευταίες εβδομάδες, μέσω της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχό του. Οι περισσότεροι παρατηρητές πιστεύουν ότι ο Ερντογάν έχει επιδεινώσει μια δύσκολη κατάσταση καθώς οι περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων και η υποτίμηση της λίρας  ωθούν τους ξένους επενδυτές να αποσύρουν τα χρήματά τους από την Τουρκία»,τονίζουν οι NYT.

Ταυτόχρονα, γράφει η αμερικανική εφημερίδα, «οι πολιτικοί άνεμοι φαίνεται να πνέουν εναντίον του κ. Ερντογάν. Η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης οδηγεί σε διαδηλώσεις στους δρόμους. Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης ζητούν πρόωρες εκλογές για την αντιμετώπιση της κρίσης, κατηγορούν τον Πρόεδρο Ερντογάν ότι διαχειρίζεται άσχημα την οικονομία».

«Ο λαϊκισμός χάνει την επιρροή του»

Η αμερικανική εφημερίδα εξετάζει συγκριτικά την οικονομική κατάσταση της Τουρκίας, της Ουγγαρίας και της Βραζιλίας. Για διάφορους λόγους, αναφέρουν οι New York Times ,η άνοδος του πληθωρισμού είναι ένας ιδιαίτερα δύσκολος πολιτικός τομέας για λαϊκιστές όπως ο Ούγγρος πρωθυπουργός Όρμπαν, ο Ερντογάν και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαίρ Μπολσονάρου. «Ο πληθωρισμός, ένας νέος και απροσδόκητος κίνδυνος, ενισχύει την αντιπολίτευσης και στις τρεις αυτές χώρες και η κατάσταση κλονίζει την εξουσία και των τριών ηγετών».

 Υπογραμμίζοντας ότι αυτοί οι τρεις ηγέτες είναι στην εξουσία εδώ και χρόνια, οι New York Times  τονίζουν: «Η προσωπική τους προσέγγιση στην πολιτική και το γεγονός ότι είναι όλοι τους στην εξουσία εδώ και χρόνια, τους δυσκολεύει να αποφύγουν τις κατηγορίες για την κατάσταση της οικονομίας. Την ίδια στιγμή, ο λαϊκισμός, που έδωσε έμφαση στους εθνικιστικούς ανταγωνισμούς και ήταν αποτελεσματικός στο παρελθόν, χάνει την επιρροή του στους πολίτες , καθώς το βιοτικό τους  επίπεδο πέφτει ραγδαία».