Skip to main content

G7: Προειδοποίηση προς τη Ρωσία – ανησυχία για την Κίνα

Μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα είχε «τεράστιες συνέπειες», προειδοποιούν οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 στη συνάντησή τους στο Λίβερπουλ.

Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας δήλωσε στο τέλος της συνάντησης στο Λίβερπουλ ότι οι «επτά» πήραν μια «πολύ σαφή» θέση σχετικά με τις συνέπειες για τη Μόσχα. « Η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας πρέπει να επιλυθεί διπλωματικά.Οποιοδήποτε είδος χρήσης βίας για την αλλαγή των συνόρων απαγορεύεται αυστηρά βάσει του διεθνούς δικαίου», αναφέρει το τελικό ανακοινωθέν της G7. «Καλούμε τη Ρωσία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση και να αναζητήσει διπλωματικούς διαύλους», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Οι G7 υποστηρίζουν ρητά τις προσπάθειες του λεγόμενου σχήματος της Νορμανδίας. Αποτελούμενη από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, αυτή η μορφή πέτυχε τη Συμφωνία του Μινσκ για την επίλυση της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία.

Η Μόσχα απορρίπτει πάντως τις κατηγορίες για επικείμενη εισβολή στην Ανατολική Ουκρανία και τονίζει την ανάγκη να πραγματοποιηθεί συνάντηση «πρόσωπο με πρόσωπο» ανάμεσα στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον  Βλαντιμίρ Πούτιν. « Ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν το είπε στον ομόλογό του στην κοινή βιντεοσκοπημένη σύνοδο κορυφής την Τρίτη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του προεδρικού γραφείου στη Μόσχα, Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA. Αλλά είναι πολύ νωρίς για να δοθεί ημερομηνία για μια τέτοια συνάντηση.

Και η Κίνα στο «τραπέζι» της G7

Αν και η Ρωσία ήταν το βασικό θέμα στη σύνοδο του Λίβερπουλ, οι επτά υπουργοί συζήτησαν και τις στρατηγικές της Κίνας που προκαλούν ανησυχία στις χώρες της G7. Πηγές της συνόδου τόνισε μέλος ότι υπήρξαν “πολύ, πολύ έντονες συζητήσεις” για τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας κατέστησε σαφές ότι υπήρχαν ανησυχίες για τα «οικονομικά μέτρα » που λαμβάνει η Κίνα.

Στη σύνοδο των «επτά» παρέστη για πρώτη φορά η νέα υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας,Ανναλένα Μπέρμποκ ,τονίζοντας την ανάγκη για στενότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών της G7. «Σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει μόνο με στενή συνεργασία τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας », είπε η Μπέρμποκ . «Το βασικό είναι να μην ενεργούμε εναντίον άλλων, αλλά να διαμορφώσουμε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία στο μέλλον, με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, τη δίκαιη συνεργασία και τα ανθρώπινα δικαιώματα» τόνισε η Πράσινη υπουργός Εξωτερικών.

Από το νέο έτος, η Γερμανία θα αναλάβει την προεδρία της G7 από τη Μεγάλη Βρετανία.