Skip to main content

Ντερ Λάιεν: Η ρωσική επιθετικότητα σε βάρος της Ουκρανίας θα έχει κόστος

 Η ρωσική επιθετικότητα σε βάρος της Ουκρανίας θα έχει κόστος, προειδοποίησε σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποφεύγοντας ωστόσο να πει ξεκάθαρα αν μια κίνηση της Μόσχας θα πυροδοτούσε ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει από τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την ένταση που δημιούργησε η ίδια συσσωρεύοντας στρατό στα σύνορα με την Ουκρανία και οι «27» είναι έτοιμοι να ενισχύσουν τις κυρώσεις, σε περίπτωση εισβολής, τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες με τον νέο καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς η φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ΕΕ θέλει να έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά αυτό εξαρτάται από τη στάση της Μόσχας. «Θέλουμε αποκλιμάκωση και παύση όλων των επιθετικών (ενεργειών) εναντίον των γειτονικών» χωρών της Ρωσίας, υπογράμμισε. «Σε διαφορετική περίπτωση η ΕΕ θα επιδιώξει να ενισχύσει τις κυρώσεις της και να λάβει άλλα μέτρα, στον οικονομικό τομέα, σε συμφωνία με τους εταίρους μας (…) Θέλουμε μια καλή σχέση με τη Ρωσία, αλλά αυτό εξαρτάται πρώτα και κύρια από τον τρόπο συμπεριφοράς της Ρωσίας. Η Ρωσία υιοθετεί μια απειλητική στάση απέναντι στους γείτονές της και αυτό υπονομεύει την ασφάλεια της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα μπορούσαν να επιβληθούν κυρώσεις στον αγωγό Nord Stream 2, η πρόεδρος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι τον Ιούνιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανέθεσε στην Κομισιόν να εξετάσει επιλογές για τη Ρωσία «και τώρα το κάναμε». «Οποιαδήποτε επιθετικότητα πρέπει να έχει ένα τίμημα, για αυτό θα μεταφέρουμε αυτά τα σημεία στη Ρωσία, αλλά δεν θα τα δημοσιοποίησουμε», συνέχισε. «Σε γενικές γραμμές, είναι σημαντικό να πούμε ότι η ενέργεια δεν μπορεί να αποτελέσει μέσο άσκησης πίεσης και ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια», κατέληξε.

Από την πλευρά του,,ο νέος Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, είπε ότι το Βερολίνο  θεωρεί το φυσικό αέριο «προσωρινή λύση» στις προσπάθειες που καταβάλει για την απεξάρτηση της οικονομίας από τον άνθρακα. «Οι άλλες χώρες ακολουθούν διαφορετικούς στόχους. Δεν έχουμε συμφωνία ακόμη, όμως όλοι συζητούν πώς θα ενωθούμε», εξήγησε, απαντώντας σε ερώτηση για τις διαφορές με τη Γαλλία σχετικά με το αν η ΕΕ πρέπει να χαρακτηρίσει «βιώσιμη» την πυρηνική ενέργεια.

Ο Σολτς τόνισε επίσης ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση έχει σαφώς φιλοευρωπαϊκή ατζέντα και ότι η Ευρώπη θα πρέπει να παραμείνει ενωμένη και να δράσει για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Πρόσθεσε ότι θεωρεί ότι η μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη θα είναι ο εκσυγχρονισμός της βιομηχανίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ