Skip to main content

ΠΟΥ: Σε ποιους να χορηγείται η τρίτη δόση

Με την Όμικρον να επεκτείνει την παρουσία της σε πολλές χώρες, και τα πρώτα δεδομένα να υποδεικνύουν ότι η προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια έναντι της νέας παραλλαγής απαιτεί την χορήγηση τρίτης δόσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει καλέσει τις αρχές να είναι επιφυλακτικές.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, βρισκόμαστε ακόμα σε μία πανδημία που τροφοδοτείται από την παραλλαγή Δέλτα, επομένως οι κυβερνήσεις οφείλουν να επιταχύνουν τον εμβολιασμό του πληθυσμού τους αλλά όχι της εκστρατείας του ενισχυτικού εμβολιασμού, καθώς, όπως σημειώνει, πρέπει να δοθεί έμφαση στον εμβολιασμό του αναπτυσσόμενου κόσμου που έχει μείνει πίσω.

Μάλιστα η συμβουλευτική επιτροπή του ΠΟΥ για τα εμβόλια συνιστά τη χορήγηση της τρίτης δόσης στα άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα ή έχουν λάβει αδρανοποιημένο εμβόλιο.

«Αδρανοποιημένα εμβόλια», τα οποία παίρνουν τον ιό SARS-CoV-2 και τον αδρανοποιούν ή τον σκοτώνουν χρησιμοποιώντας χημικά, θερμότητα ή ακτινοβολία, κατασκευάζονται από τις κινεζικές εταιρείες Sinovac Biotech, την κρατική Sinopharm και την ινδική Bharat Biotech.

Η μονή δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson εξακολουθεί να είναι αποτελεσματική, αλλά τα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές της εταιρείας που χρησιμοποιούν δύο δόσεις δείχνουν ξεκάθαρα το όφελος από τον περαιτέρω εμβολιασμό, είπε ο πρόεδρος της Στρατηγικής Συμβουλευτικής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων (SAGE) για την ανοσοποίηση, Αλεχάντρο Κραβιότο.

Η σύσταση ήρθε μετά τη συνάντηση της Στρατηγικής Συμβουλευτικής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων (SAGE) για την ανοσοποίηση την Τρίτη, με σκοπό να αξιολογήσει την ανάγκη για ενισχυτικές δόσεις για τον COVID-19.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της SAGE, τα αναδυόμενα δεδομένα δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του COVID-19 μειώνεται, με σημαντική μείωση να παρατηρείται κυρίως στους ηλικιωμένους. Τα εμβόλια COVID-19 προστατεύουν πολύ καλά μέχρι έξι μήνες μετά την τελευταία δόση με κάποια «μικρή, μέτρια μείωση» της προστασίας, δήλωσε από την πλευρά της η διευθύντρια ανοσοποίησης και εμβολίων του ΠΟΥ, Κέιτ Ο’μπράιαν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters