Skip to main content

Μπρα ντε φερ Μπάιντεν-Πούτιν για την Ουκρανία

Σε μπρα-ντε-φερ με αιχμή την Ουκρανία, εξελίχτηκαν οι συνομιλίες μέσω βιντεοκλήσης του Αμερικανού προέδρου  Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν, που διήρκεσαν πάνω από δύο ώρες.

Ο μεν Μπάιντεν προειδοποίησε τον Ρώσο ομόλογό του ότι η Μόσχα θα υποστεί «σοβαρές κυρώσεις», κυρίως οικονομικής φύσης, στην περίπτωση μιας κλιμάκωσης στην Ουκρανία.

Ο δε Πούτιν  εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες» για τις «προκλητικές ενέργειες» του Κιέβου στην περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία ενώ παράλληλα ζήτησε «εγγυήσεις» για τη μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς 

Αναλυτικά:

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της Ουάσινγκτον και των Ευρωπαίων συμμάχων της για τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Έκανε σαφές επίσης ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα απαντήσουν με οικονομικές κυρώσεις και άλλα μέτρα εάν υπάρξει στρατιωτική κλιμάκωση, πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν επανέλαβε ότι στηρίζει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και ζήτησε την αποκλιμάκωση της κατάστασης και την επιστροφή στη διπλωματία.

Το Κρεμλίνο

«Το ΝΑΤΟ κάνει επικίνδυνες απόπειρες να χρησιμοποιήσει το ουκρανικό έδαφος και να αναπτύξει το στρατιωτικό δυναμικό του στα σύνορά μας, για αυτό η Ρωσία ενδιαφέρεται σοβαρά να λάβει ασφαλείς εγγυήσεις που θα αποκλείουν τη διεύρυνση» του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, ανέφερε η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.Ο Μπάιντεν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, αναφέρθηκε στις «υποτιθέμενα απειλητικές κινήσεις των Ρώσων στρατιωτών κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία» και περιέγραψε τις κυρώσεις που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν στην περίπτωση που κλιμακωθεί η κατάσταση, συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ο ρωσικός στρατός δεν αποτελεί απειλή για την Ουκρανία, παρά την παρουσία του στα σύνορα, διαβεβαίωσε επίσης το Κρεμλίνο 

Μάλιστα ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ  χαρακτήρισε «παράξενη» την ερώτηση αν ο Πούτιν διαβεβαίωσε τον Μπάιντεν ότι δεν σχεδιάζει να στείλει στρατό στην Ουκρανία: «Αυτό ούτε καν αναφέρθηκε! Να στείλουμε στρατιώτες στην Ουκρανία – πώς, τι είναι αυτό; Κάποιου είδους εισβολή; Ούτε καν αναφέρθηκε», απάντησε.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Κρεμλίνου, ο Μπάιντεν είπε στον Πούτιν ότι θα συζητήσει με τους συμμάχους του το θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και «όλες τις ανησυχίες» που του εξέφρασε ο Ρώσος ομόλογός του.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τον τρόπο με τον οποίο συνεργάζονται για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στο διαδίκτυο, στο πλαίσιο των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν στη σύνοδο της Γενεύης, πρόσθεσε ο Ουσάκοφ.

Δεν αποκλείεται και δια ζώσης συνάντηση

Δεν συμφωνήθηκε κάποια νέα επαφή μεταξύ τους, είπε επίσης ο Ουσάκοφ, όμως νωρίτερα είχε συζητηθεί από τις δύο πλευρές η πιθανότητα μιας δια ζώσης συνάντησης σε ουδέτερο έδαφος. Εάν χρειαστεί, μπορεί να οργανωθεί εύκολα ένα νέο τηλεφώνημα ή μια βιντεοκλήση, πρόσθεσ , σχολιάζοντας ότι οι δύο χώρες θα χρειαστούν πάνω από έναν χρόνο για να επιλύσουν τα προβλήματα στις σχέσεις τους.

Η σημερινή συζήτηση κράτησε ακριβώς δύο ώρες και ήταν «ειλικρινής και σοβαρή» αλλά ταυτόχρονα ακούστηκαν και «αστεία». «Ήταν μια φυσιολογική συζήτηση μεταξύ δύο σοβαρών ηγετών, όταν συζητούνται σοβαρά θέματα και θίγονται ευαίσθητα ζητήματα», είπε.

Παραπομπή στη συμμαχία του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου

Και οι δύο πρόεδροι πάντως, λένε διπλωματικές πηγές, συμφώνησαν ότι η συνεργασία των χωρών τους δεν βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο και ο Πούτιν πρότεινε στον Μπάιντεν να αρθούν οι περιορισμοί στη λειτουργία των διπλωματικών αποστολών τους.

Αναφέρθηκαν επίσης στη συμμαχία τους κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τόνισαν ότι οι θυσίες που έγιναν τότε δεν πρέπει να ξεχαστούν και εκείνη η σχέση θα πρέπει να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για την οικοδόμηση των επαφών τους.

Μπάιντεν και Πούτιν εξέφρασαν τέλος την ελπίδα ότι οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που ξανάρχισαν στη Βιέννη στα τέλη Νοεμβρίου, θα οδηγήσουν σε λύσεις αποδεκτές από όλους.

Πηγή: ΑΜΠΕ