Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]
Έξι μήνες μετά τη σύνοδο κορυφής Ηνωμένων Πολιτειών -Ρωσίας στη Γενεύη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν, πρόκειται να συνομιλήσουν και πάλι σήμερα με κύριο θέμα την Ουκρανία.
Αυτή τη φορά η σύνοδος κορυφής θα είναι διαδικτυακή και αναμένεται να ξεκινήσει στις 17.00 (ώρα Ελλάδος).
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «οι πρόεδροι θα συζητήσουν θέματα υψηλού προφίλ στην ημερήσια διάταξη, ξεκινώντας από τις εντάσεις για την Ουκρανία, την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορά της Ρωσίας και την πρωτοβουλία για τις εγγυήσεις ασφαλείας του Πούτιν».
Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία ότι αναπτύσσει στρατεύματα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Η Μόσχα απορρίπτει τις κατηγορίες για επιθετικότητα και κατηγορεί την Ουκρανία ότι έχει αναπτύξει περισσότερους από 120.000 στρατιώτες κοντά στις φιλορωσικές αυτονομιστικές περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν επίσης ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να αναπτύξει 175.000 στρατιώτες σε διάφορες στρατηγικές τοποθεσίες κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων, υποστηριζόμενους από 100.000 έφεδρους.
Ο Λευκός Οίκος σημείωσε μάλιστα ότι εργάζεται με μια «ολοκληρωτική και ουσιαστική σειρά πρωτοβουλιών» για να αποτρέψει οποιαδήποτε ρωσική επιθετικότητα.
Απειλή για κυρώσεις
Οι ΗΠΑ απείλησαν με σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση στρατιωτικής κλιμάκωσης. «Το κόστος θα ήταν πολύ υψηλό, αν η Ρωσία αποφασίσει να προχωρήσει με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης. «Ο Πούτιν θα πρέπει να υπολογίσει πώς θα υπάρξουν σημαντικά οικονομικά αντίποινα τόσο από τους Ευρωπαίους όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες», τόνισε η ίδια πηγή. « Για να είμαστε σαφείς, δεν γνωρίζουμε εάν ο Πρόεδρος Πούτιν έχει λάβει απόφαση για μια άλλη στρατιωτική κλιμάκωση στην Ουκρανία. Όμως γνωρίζουμε ότι έχει την ικανότητα για μια τέτοια κλιμάκωση εάν το επιλέξει», σημείωσε ο αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.
Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά του περιβάλλοντος του Πούτιν και του ρωσικού ενεργειακού τομέα. Σύμφωνα με το CNN, μια πιθανή «πυρηνική επιλογή» θα ήταν ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το διεθνές τραπεζικό σύστημα πληρωμών Swift. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι είπε ότι στόχος είναι πάντως «να μεταδοθεί μέσω διπλωματικών διαύλων ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για τη Ρωσία να περιορίσει τη στρατιωτική της συγκέντρωση στα σύνορα με την Ουκρανία».
Τηλεδιάσκεψη των «πέντε»
Πριν από τη σύνοδο κορυφής Μπάιντεν-Πούτιν, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες της Γερμανία, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Μεγάλης Βρετανίας οι οποίοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία.
Οι ηγέτες των πέντε χωρών εξέφρασαν την «αποφασιστικότητά τους ότι η κυριαρχία της Ουκρανίας πρέπει να γίνει σεβαστή», ανακοίνωσε η Γαλλική προεδρία.
Οι δυτικές κυβερνήσεις ανησυχούν ότι η Ρωσία μπορεί να εκδηλώσει επίθεση στη γειτονική της χώρα.
Στην συνομιλία τους, οι αρχηγοί των πέντε κυβερνήσεων επιβεβαίωσαν, σύμφωνα με το Παρίσι, την ετοιμότητά τους «να εργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ευρώπη».
Ο Λευκός Οίκος είχε προειδοποιήσει προηγουμένως ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν έτοιμες να αυξήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη και να επιβάλουν «σκληρές οικονομικές κυρώσεις» εάν τα ρωσικά στρατεύματα εισέλθουν στην ανατολική Ουκρανία.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί τυχόν πολεμικές προθέσεις και κατηγόρησε τις δυτικές δυνάμεις ότι εντείνουν τις «προκλήσεις».
Οι φιλορώσοι αυτονομιστές και ο ουκρανικός στρατός στην ανατολική Ουκρανία είναι σε συνεχή αντιπαράθεση από το 2014, μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Μόσχα. Στη σύγκρουση, η Ρωσία υποστηρίζει τους αυτονομιστές που έχουν ανακηρύξει τις λεγόμενες Λαϊκές Δημοκρατίες στο Λουχάνσκ και στο Ντόνετσκ. Πάνω από 13.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις αυτές,μέχρι στιγμής.
Η Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ
Οι Αρχηγοί των Επιτελείων των 30 χωρών του ΝΑΤΟ πραγματοποίησαν χθες το βράδυ διαδικτυακή συνάντηση για να συζητήσουν τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων προς τα ουκρανικά σύνορα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου, οι συνομιλίες στη στρατιωτική επιτροπή της Συμμαχίας περιελάμβαναν πληροφορίες από τις ΗΠΑ ότι η Ρωσία είχε προετοιμαστεί για επίθεση στην Ουκρανία. Στόχος της ανταλλαγής απόψεων ήταν η κατανόηση της κατάστασης, προκειμένου να ενισχυθεί το αποτρεπτικό και αμυντικό σύστημα της συμμαχίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι «ανησυχεί ιδιαίτερα μετά τις πληροφορίες ότι η Ρωσία σχεδιάζει μεγάλες επιθετικές κινήσεις κατά της Ουκρανίας».
Η Ουκρανία έχει υποβάλει αίτηση για να ξεκινήσει ένα σχέδιο δράσης για την ένταξή της στη Συμμαχία από το 2008, αλλά η είσοδός της παραμένει μια φιλοδοξία που μπορεί να ακολουθηθεί -όπως υπενθύμισε ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ- μόνο όταν η χώρα ικανοποιήσει τα «πρότυπα του ΝΑΤΟ». Κάτι που δεν φαίνεται στον ορίζοντα αυτή τη στιγμή.