Skip to main content

Σιγκαπούρη: Γιατί δεν πάτησε το «κουμπί πανικού» για την μετάλλαξη Όμικρον

Τα νέα για την παραλλαγή του κορωνοϊού Όμικρον προκάλεσαν ιδιαίτερη ανησυχία, με δεκάδες χώρες να έχουν επιβάλει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις. Άλλες πάλι, όπως η Ιαπωνία και το Ισραήλ, προχώρησαν σε πιο δραστικά μέτρα κλείνοντας τα σύνορα για τους ξένους ταξιδιώτες, για δύο εβδομάδες.

Η Σιγκαπούρη, η οποία βρίσκεται σε φάση σταδιακού ανοίγματος της οικονομίας της είναι από τις χώρες που κρατούν στάση αναμονής. Έτσι κράτησε ανοιχτά τα ταξίδια από προορισμούς που δέχονταν ήδη για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες, επιλέγοντας να αυξήσει τα τεστ για τους ταξιδιώτες και μεταθέτοντας για αργότερα την περαιτέρω χαλάρωση των ταξιδιωτικών και κοινωνικών περιορισμών.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή η παραλλαγή θα πρέπει να προκαλεί πανικό ή να απαιτεί ουσιαστικά διαφορετικές διαδικασίες για τη διαχείριση και τον περιορισμό», δήλωσε στο Bloomberg η Ashley St. John, αναπληρώτρια καθηγήτρια ανοσολογίας στην Ιατρική Σχολή Duke-NUS.

«Δεν νομίζω ότι είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε ότι η Όμικρον μπορεί να περιοριστεί εύκολα. Είναι πιθανό να εξαπλωθεί σημαντικά στον κόσμο παρά τα πολλά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των τεστ και της περιορισμένης μετακίνησης», πρόσθεσε.

Πού στηρίζεται όμως η χαλαρή στάση της Σιγκαπούρης;

  • Σε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο,
  • στις προσπάθειες ενίσχυσης του συστήματος υγειονομικής περίθαλψής της από την αύξηση των λοιμώξεων
  • και στον ήδη μετρημένος ρυθμός επαναλειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας

Η οικονομία της Σιγκαπούρης, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εμπόριο και τις μεταφορές, στράφηκε σε μια στρατηγική συμβίωσης με τον ιό όταν η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή δέλτα κατέστησε την εξάλειψη του Covid σχεδόν αδύνατη. Ήταν η πρώτη μεταξύ αρκετών  χωρών της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού που εγκατέλειψε την πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων, που πλέον υπερασπίζεται μοναχικά η Κίνα.

«Το κλείσιμο των συνόρων, ιδιαίτερα σε μέρη με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, είναι περιττό», δήλωσε ο Ooi Eng Eong, καθηγητής αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών στην Ιατρική Σχολή Duke-NUS. «Υποψιάζομαι ότι η Όμικρον έχει ήδη εξαπλωθεί σε πολλά μέρη χωρίς να έχει εντοπιστεί. Εάν το στέλεχος Όμικρον είναι τόσο μεταδοτικό όσο το στέλεχος της Δέλτα, τότε το κλείσιμο των συνόρων απλώς θα καθυστερούσε την αναπόφευκτη εισαγωγή του ιού», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο εμβολιασμός παραμένει η καλύτερη άμυνα καθώς ακόμη και αν υπάρξει κάποια μείωση της αποτελεσματικότητας έναντι μιας λοίμωξης από την Όμικρον, ο εμβολιασμός πολύ πιθανόν θα εμπόδιζε τη μόλυνση να εξελιχθεί σε σοβαρό Covid.

naftemporiki.gr