Skip to main content

Πορτογαλία: Βέτο του προέδρου ντε Σόουζα στην αποποινικοποίηση της ευθανασίας

Ο Πορτογάλος πρόεδρος, ο συντηρητικός Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα, άσκησε βέτο στον νόμο για την αποποινικοποίηση της ευθανασίας που το Κοινοβούλιο είχε αναδιατυπώσει μετά από επιφυλάξεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου. 

Η απόφαση αυτή έρχεται καθώς ο αρχηγός του κράτους έχει ήδη ανακοινώσει την απόφασή του να διαλύσει το Κοινοβούλιο και τη σύγκληση πρόωρων βουλευτικών εκλογών για τις 30 Ιανουαρίου, και ως εκ τούτου σηματοδοτεί το τέλος μιας νομοθετικής διαδικασίας που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2020.

Εάν το Κοινοβούλιο ήταν σε πλήρη λειτουργία, η αριστερή πλειοψηφία που το ελέγχει θα μπορούσε να παρακάμψει το προεδρικό βέτο αναθεωρώντας το ίδιο κείμενο για δεύτερη φορά. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιστρέφει χωρίς δημοσίευση το κείμενο του νόμου της Συνέλευσης της Δημοκρατίας για τον ιατρικά υποβοηθούμενο θάνατο, συμπεριλαμβανομένης της ευθανασίας και της ιατρικά υποβοηθούμενης αυτοκτονίας», ανέφερε η προεδρία σε δελτίο τύπου.

Ο αρχηγός του κράτους, ένθερμος Καθολικός και καθηγητής Νομικής, αιτιολόγησε την απόφασή του ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με ερωτήματα «που εμφανίστηκαν μόνο σε αυτή τη δεύτερη εκδοχή του νόμου». Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος επιθυμεί οι βουλευτές να διευκρινίσουν εάν η προσφυγή στον ιατρικά υποβοηθούμενο θάνατο θα μπορούσε να επιτραπεί σε περίπτωση «θανατηφόρου ασθένειας», «ανίατης» ή μόνο «σοβαρής», όροι που εμφανίζονται όλα στο κείμενο που του υποβλήθηκε. .

Μια πρώτη εκδοχή του νόμου είχε εγκριθεί από μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών τον Ιανουάριο του 2021, αλλά ο Πρόεδρος ντε Σόουζα είχε παραπέμψει το θέμα στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο είχε αποφασίσει ότι το κείμενο βασιζόταν σε έννοιες που ήταν πολύ ασαφείς, χωρίς ωστόσο να αντιταχθεί στην γενική αρχή ενός υποβοηθούμενου θανάτου.

Το αναδιατυπωμένο κείμενο ψηφίστηκε στις αρχές Νοεμβρίου, την επομένη της ανακοίνωσης της διάλυσης του Κοινοβουλίου που προκλήθηκε από την απόρριψη του σχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022 της μειονοτικής σοσιαλιστικής κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται στην εξουσία από τα τέλη του 2015 χάρη στην υποστήριξη της αριστεράς. Στην Ευρώπη, η ευθανασία νομιμοποιήθηκε στις χώρες της Μπενελούξ και στη συνέχεια στην Ισπανία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Le Figaro