Την παρουσίαση των προτάσεων της για τα ταξίδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέβαλε η Κομισιόν, καθώς αναμένει οδηγίες από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) σχετικά με την αποτελεσματικότητα διαφορετικών εμβολίων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να παρουσιάσει τις κατευθυντήριες γραμμές της για τα ταξίδια αργότερα αυτή την εβδομάδα ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ανάλογα με το πότε θα λάβει δεδομένα από το ECDC, αναφέρουν αξιωματούχοι στο Bloomberg.
Πιθανότατα θα προτείνει στα κράτη- μέλη να επιβάλλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς με βάση το εάν τα άτομα έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει από τον Covid, αντί του τρέχοντος συστήματος που εξετάζει από πού ταξιδεύουν οι άνθρωποι, συνέχισαν οι αξιωματούχοι.
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, η πρόταση θα επιδιώξει επίσης να δώσει οδηγίες για το πόσο καιρό θα θεωρούνται «έγκυροι» οι εμβολιασμοί. Ενώ ορισμένα κράτη μέλη δεν έχουν ημερομηνία λήξης για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού τους, άλλα απαιτούν αναμνηστική δόση για να παραμείνει σε ισχύ. Η Αυστρία, για παράδειγμα, μείωσε πρόσφατα την ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού σε εννέα μήνες από δώδεκα που ήταν προηγουμένως.
Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σήμερα επιστολή προς πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προτείνοντας την ενισχυτική δόση του εμβολίου, ως προϋπόθεση ισχύος για τους άνω των 60 ετών σε ό,τι αφορά τα ταξίδια εντός της ΕΕ.
Η πρόταση της ΕΕ θα είναι μη δεσμευτική σύσταση, καθώς οι αποφάσεις για θέματα υγείας αποτελούν εθνική αρμοδιότητα.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν αρκετά διαφορετικές πολιτικές όσον αφορά το διάστημα που θεωρούνται αποτελεσματικοί οι εμβολιασμοί και τις ηλικιακές ομάδες στις οποίες προσφέρεται η ενισχυτική δόση. Έτσι, οι κυβερνήσεις της ΕΕ πιέζουν ώστε οι Βρυξέλλες να βοηθήσουν στην εξομάλυνση των διαφορών μεταξύ των πολιτικών των χωρών ώστε να διασφαλιστεί η ελεύθερη μετακίνηση στην περιοχή.
Επιθυμώντας να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο ελεύθερα τα ταξίδια εντός ΕΕ, η Κομισιόν πιθανότατα θα αφήσει τα κράτη μέλη να αποφασίσουν εάν και πώς θα κάνουν διάκριση μεταξύ των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.
Παράλληλα, αναμένεται να ταχθεί υπέρ της ανανέωσης των πιστοποιητικών με την ενισχυτική δόση. Να σημειωθεί ότι νωρίτερα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) άλλαξε τις οδηγίες του για την ενισχυτική δόση, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να εξετασθεί η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης του εμβολίου κατά του COVID-19 για όλους τους ενηλίκους, με προτεραιότητα για όσους είναι άνω των 40 ετών.
Όσον αφορά τα ταξίδια, η Κομισιόν είναι πιθανό να αλλάξει την τεράστια λευκή λίστα χωρών με μια πολύ πιο σύντομη μαύρη λίστα ανασφαλών εθνών, πιθανώς με τα εμβολιασμένα άτομα να εξακολουθούν να επιτρέπεται να ταξιδεύουν από αυτές, αλλά με τα κράτη μέλη να επιβάλλουν πρόσθετα μέτρα όπως π.χ. καραντίνες.
naftemporiki.gr