Αμείωτη βαίνει η επέλαση του κορωνοϊού στις χώρες της Ευρώπης, που για άλλη μια φορά βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας λίγο πριν τις γιορτές, απειλώντας να καταστρέψει τα Χριστούγεννα.
Η συζήτηση για επαναφορά των lockdown έχει ανοίξει για τα καλά στην Ευρώπη, με την Αυστρία να έχει ανοίξει τον «χορό» άνοιξε και τη Γερμανία να μην αποκλείει ότι ίσως ακολουθήσει.
Όπως και πέρυσι, ο χειμώνας προβλέπεται δύσκολος. Αλλά αν θέλουμε να διδαχθούμε από την περασμένη χρονιά και τις απογοητεύσεις που έφερε, το The Conversation συνοψίζει τέσσερα σχετικά μικρά αλλά πολύ σημαντικά βήματα για να μειώσουμε τον κίνδυνο και να σώσουμε τελικά φέτος τα Χριστούγεννα.
Εμβόλια, εμβόλια, εμβόλια
Πρώτη δόση, δεύτερη δόση, ενισχυτική δόση: Ο εμβολιασμός πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της χριστουγεννιάτικης λίστας όλων. Γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια λειτουργούν τόσο στη μείωση της σοβαρής νόσησης από COVID όσο και στη μείωση της μετάδοσής του.
Αναγκαία επίσης θεωρείται η χορήγηση του εμβολίου για τον ιό της γρίπης. Αρκετοί δεν εκτέθηκαν στον ιό της γρίπης λόγω των lockdown και της κοινωνικής αποστασιοποίησης τους τελευταίους 18 μήνες, και έτσι κινδυνεύουμε να αρρωστήσουμε περισσότερο από το συνηθισμένο εάν κολλήσουμε τη γρίπη αυτόν τον χειμώνα.
Να σημειωθεί ότι έρευνες δείχνουν επίσης ότι το να κολλήσει κανείς γρίπη όταν έχει ήδη COVID διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου.
«Χειμερία νάρκη»
Λίγη εθελοντική «χειμερία νάρκη» πριν από τα Χριστούγεννα δεν θα ήταν κακή ιδέα, λέει το The Conversation, τονίζοντας ότι μετά τον εμβολιασμό, το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε τους επόμενους δύο μήνες είναι να περιορίσουμε την επαφή μας με τους άλλους.
Το λιγότερο είναι περισσότερο, αναφέρεται. Εάν όλοι κάναμε μικρές προσαρμογές, ακόμη και λιγότερες στενές επαφές την εβδομάδα, αυτό θα επέφερε μεγάλη διαφορά στη μετάδοση του ιού.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;
Περισσότερη εργασία για το σπίτι, για παράδειγμα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι όσοι πηγαίνουν στη δουλειά έχουν κατά μέσο όρο διπλάσιες στενές επαφές από εκείνους που δεν το κάνουν.
Ή «κοινωνική δίαιτα» πριν από τα Χριστούγεννα περιορίζοντας τις επαφές μας. Το να έχουμε έναν ήσυχο Δεκέμβριο θα μας βοηθήσει να διασφαλίσουμε όχι μόνο ότι μπορούμε να απολαύσουμε τα Χριστούγεννα σχετικά χωρίς περιορισμούς, αλλά και ότι την άνοιξη του 2022 μπορούμε να αρχίσουμε να αναπληρώνουμε τη χαμένη κοινωνικοποίηση, τονίζεται.
Μικρότερη γαλοπούλα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Μπορεί να φαίνεται δύσκολο, δεδομένου ότι πέρυσι δεν γιορτάστηκαν «ελεύθερα» τα Χριστούγεννα, αλλά οι μεγάλες εορταστικές συγκεντρώσεις θα πρέπει να περιμένουν λίγο ακόμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η γαλοπούλα πρέπει να είναι τόσο μικρή όσο πέρυσι – αλλά ίσως μικρότερη από το συνηθισμένο.
Η έρευνα έχει δείξει πώς οι περιορισμοί στον αριθμό των ατόμων που μπορούν να συναντηθούν σε εσωτερικούς χώρους, όπως ο «κανόνας των έξι», είναι ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσουμε τον αριθμό των επαφών μας και έτσι να περιορίσουμε τη μετάδοση του ιού.
Εξαερισμός
Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τον εξαερισμό. Λόγω της αερομεταφερόμενης μετάδοσης του ιού, η αύξηση της κυκλοφορίας του αέρα είναι ένας καλός τρόπος μείωσης της μετάδοσης στο σπίτι ή στο γραφείο.
Αν και αυτό είναι πρακτικά δύσκολο όταν πέφτουν οι θερμοκρασίες, τα καλά νέα είναι ότι όσο πιο χαμηλή είναι η εξωτερική θερμοκρασία, τόσο καλύτερη είναι η ροή του αέρα και, επομένως, τόσο μικρότερο είναι το άνοιγμα (στο παράθυρο) που χρειαζόμαστε.
Έτσι, το να αφήνουμε ανοιχτά τα παράθυρα για τουλάχιστον δέκα λεπτά την ώρα στο σπίτι είτε το να περνάμε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης.
naftemporiki.gr