Skip to main content

FT: Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στην Αυστρία αποτελεί παραδοχή αποτυχίας

Το ξημέρωμα της Δευτέρας βρήκε την Αυστρία σε γενικό lockdown. Είναι το τέταρτο εθνικό lockdown στη χώρα από την έναρξη της πανδημίας.

Μετά την επιβολή νέων αυστηρών περιορισμών για τον περιορισμό των λοιμώξεων από κορωνοϊό που τετραπλασιάστηκαν μέσα σε ένα μήνα, η χώρα πρόκειται να γίνει πεδίο δοκιμής για το κατά πόσο μπορεί να ξεπεράσει το δισταγμό μέρους των πολιτών της απέναντι στα εμβόλια.

Το lockdown έχει σκοπό να βάλει φρένο στις λοιμώξεις πριν ξεκινήσουν οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί από τον Φεβρουάριο. Η Αυστρία γίνεται έτσι η πρώτη χώρα που υιοθετεί τέτοιου είδους πολιτική στην Ευρώπη, την οποία «βαραίνει» ένα τέταρτο κύμα λοιμώξεων που αναγκάζει τις κυβερνήσεις να λάβουν δραστικά μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού και να σταματήσουν να κατακλύζονται τα νοσοκομεία.

Η φθινοπωρινή έξαρση του Covid ήταν αναπόφευκτη, με την πιο μολυσματική παραλλαγή Δέλτα να κυριαρχεί πλέον στην Ευρώπη και τον κρύο καιρό να κλείνει σε εσωτερικούς χώρους τον κόσμο.

Και όμως η έκρηξη των κρουσμάτων φαίνεται να έχει αιφνιδιάσει τις αρχές, σχολιάζουν οι Financial Times, προσθέτοντας ότι τα πιο ανησυχητικά στοιχεία είναι η αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων.

Το ποσοστό θνησιμότητας στη Σλοβακία είναι πλέον τετραπλάσιο από αυτό του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα νοσοκομεία στη Αυστρία, τα οποία έχουν τη δεύτερη υψηλότερη αναλογία κλινών εντατικής θεραπείας ανά άτομο στην Ευρώπη μετά τη Γερμανία, κινδυνεύουν να κατακλυστούν. Τα νοσοκομεία σε περιοχές της Γερμανίας, όπου τα νέα κρούσματα έχουν φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, δέχονται επίσης έντονη πίεση.

Ορισμένα μέρη της Ευρώπης πληρώνουν τώρα το τίμημα για την ανεπαρκή εμβολιαστική κάλυψη καθώς η συντριπτική πλειοψηφία όσων νοσούν βαριά με Covid-19 είναι ανεμβολίαστοι,. Ο ιός αντλεί από τη δεξαμενή των ανεμβολίαστων, συνεχίζουν οι FT, εξηγώντας πως οι χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη βρίσκονται στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Ενδεικτικά, μόνο το 43% των ενηλίκων της Ρουμανίας έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Στη Βουλγαρία, το ποσοστό αυτό είναι ακόμα πιο κάτω,  στο θλιβερό 29%. Παράλληλα, καμία χώρα δεν έχει σταθερή κυβέρνηση και η έλλειψη εμπιστοσύνης προς την εξουσία – είτε την κυβερνητική είτε την ιατρική – είναι ευρέως διαδεδομένη, όπως συμβαίνει σε πολλές πρώην κομμουνιστικές χώρες.

Παρόλα αυτά ακόμα και οι χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού επαναφέρουν περιορισμούς για τον έλεγχο του κορωνοϊού. Πέρα από την Αυστρία, η Ολλανδία βρίσκεται υπό καθεστώς μερικού lockdown, η Γερμανία αυστηροποιεί περιορισμούς χωρίς να αποκλείει το γενικό κλείσιμο, το Βέλγιο έχει επιβάλει την τηλεργασία τέσσερις ημέρες την εβδομάδα. Το ότι δεν καταφεύγουν σε πιο δραστικές αποφάσεις -προς το παρόν- οφείλεται στην επιτυχία τους στον εμβολιασμό,  σημειώνουν οι FT, αναφέροντας το παράδειγμα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, δύο χώρες που ήταν αποτελεσματικές στην ανοσοποίηση των πληθυσμών τους με καλά οργανωμένες εκστρατείες ενώ παράλληλα είχαν πιο αυστηρή πολιτική κινήτρων και πίεσης προς τους πολίτες. Η Γαλλία και η Ιταλία υιοθέτησαν επίσης το υποχρεωτικό υγειονομικό πιστοποιητικό για την πρόσβαση σε εστιατόρια, χώρους διασκέδασης και τρένα μεγάλων αποστάσεων. Η Ιταλία το επέκτεινε και στους χώρους εργασίας. Η Γαλλία τερμάτισε τα δωρεάν τεστ ως εναλλακτική λύση στο πιστοποιητικό εμβολιασμού, ταλαιπωρώντας περαιτέρω τους ανεμβολίαστους. Αυτή η προσέγγιση αν και ανάγκασε πολλούς από τους διστακτικούς να κάνουν το εμβόλιο, δεν λειτούργησε το ίδιο καλά με τους αρνητές των εμβολίων.

Το πρόβλημα της Αυστρίας, όπως και σε άλλες περιοχές στην κεντρική Ευρώπη, είναι ο μεγάλος αριθμός αρνητών  των εμβολίων που «τρέφονται» με θεωρίες συνωμοσίας που ενισχύθηκαν στη συνέχεια από ακροδεξιά πολιτικά κόμματα, εξηγούν οι FT.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, δήλωσε ότι ήταν κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, αλλά «έχουμε πάρα πολλές πολιτικές δυνάμεις, αβάσιμους σκεπτικιστές για τα εμβόλια και ανθρώπους που μεταδίδουν ψευδείς ειδήσεις σε αυτή τη χώρα».

Σε όλα αυτά, σχολιάζουν οι FT, δεν βοήθησε το γεγονός ότι η κυβέρνηση δήλωσε ότι «η πανδημία τέθηκε υπό έλεγχο, η κρίση νικήθηκε» αυτό το καλοκαίρι, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η εκστρατεία εμβολιασμού.

Η Αυστρία είχε υιοθετήσει το υγειονομικό πιστοποιητικό, αλλά τα αποτελεσματικότητά του περιορίστηκε από τα εύκολα διαθέσιμα δωρεάν τεστ. Οι περιορισμοί στους ανεμβολίαστους, αν και εισάγουν διακρίσεις και διχάζουν, μπορεί να είχαν ωθήσει περισσότερο την απορρόφηση των εμβολίων εάν είχαν εφαρμοστεί νωρίτερα. Η προσφυγή στον υποχρεωτικό εμβολιασμό – που θα πρέπει να είναι το ύστατο βήμα για οποιαδήποτε κυβέρνηση – αποτελεί παραδοχή αποτυχίας από τη Βιέννη. Δυστυχώς, δεν είναι η μόνο πρωτεύουσα που αποτυγχάνει, καταλήγουν.

naftemporiki.gr