«Το lockdown για ανεμβολίαστους αποδίδει ήδη», δηλώνει ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ σε συνέντευξη στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP: «Την περασμένη εβδομάδα εμβολιάστηκαν επιπλέον 500.000 άνθρωποι. Είναι ακριβώς αυτό που θέλαμε να επιτύχουμε».
Σύμφωνα με τον αυστριακό καγκελάριο πολλοί Αυστριακοί έσπευσαν να εμβολιαστούν, όταν πληροφορήθηκαν για το επικείμενη «καραντίνα» στους ανεμβολίαστους, που ισχύει από χθες, Δευτέρα 15 Νοεμβρίου.
Το μέτρο έχει διάρκεια – κατ’ αρχήν – δέκα ημερών και αφορά όλους τους άνω των 12 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν αναρρώσει από κορωνοϊό το τελευταίο εξάμηνο. Στους ανεμβολίαστους επιτρέπεται η έξοδος από το σπίτι μόνο για να αγοράσουν απαραίτητα τρόφιμα, να εργαστούν, να πάνε στο γιατρό και να αθληθούν. Πρόσφατα η αυστριακή κυβέρνηση έλαβε πρώτα περιοριστικά μέτρα ειδικά για ανεμβολίαστους, αποκλείοντάς τους από την πρόσβαση στην εστίαση, τις αθλητικές εγκαταστάσεις τα κομμωτήρια και τα κουρεία.
«Θέλω να εμβολιαστούν οι ανεμβολίαστοι, όχι να τους κλείσω στα σπίτια»
Ο αυστριακός καγκελάριος απέρριψε τις κατηγορίες για διακρίσεις σε βάρος ανεμβολίαστων, τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του συμβουλεύθηκε νομικές υπηρεσίες και ειδικούς συνταγματικού δικαίου: «Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος. Θέλω να εμβολιαστούν οι ανεμβολίαστοι και όχι να τους κλείσω στα σπίτια τους», τόνισε ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να φανταστεί πως τα δύο τρίτα του πληθυσμού θα αποδέχονταν ένα καθολικό λοκντάουν «από αλληλεγγύη» με το 33% του πληθυσμού να μην εμβολιάζεται.
Σύμφωνα με τον αυστριακό καγκελάριο, στόχος του lockdown για ανεμβολίαστους είναι να «αποφευχθεί η κατάρρευση της ιατρικής περίθαλψης» στη χώρα. Ας σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες τα κρούσματα κορωνοϊού στην Αυστρία εκτοξεύθηκαν ξεπερνώντας το τελευταίο επταήμερο τα 800 ανά 100.0000, ενώ συγκριτικά στη Γερμανία βρίσκονται σήμερα στα 312.
Συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό επιθυμεί ο Όλαφ Σολτς
Στη Γερμανία ο υποψήφιος καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν τάσσεται σαφώς υπέρ ενός καθολικού υποχρεωτικού εμβολιασμού. Απευθύνει, ωστόσο, έκκληση για δημόσια συζήτηση με θέμα τον υποχρεωτικό εμβολιασμού ορισμένων επαγγελματικών ομάδων, όπως για παράδειγμα των εργαζομένων σε δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι σχετικές αποφάσεις ενδέχεται να ληφθούν βραχυπρόθεσμα.
Ο υπηρεσιακός αντικαγκελάριος δήλωσε στο Οικονομικό Φόρουμ της Süddeutsche Zeitung: «Θεωρώ σωστό να συζητηθεί αν θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτό το μέτρο». Ο Όλαφ Σολτς τόνισε ότι είναι οπωσδήποτε θετικό το ότι ανοίγει η συζήτηση γι’ αυτό το θέμα, προσθέτοντας ότι συνειδητά Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι επέλεξαν να ξεκινήσει δημόσια η ανταλλαγή απόψεων για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Ο Όλαφ Σολτς υπογράμμισε ότι ένας υποχρεωτικός εμβολιασμός συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων είναι εφικτός μόνο όταν υπάρχει ευρεία συναίνεση. «Αν το πετύχουμε αυτό θα είναι οπωσδήποτε θετικό», τόνισε ο αντικαγκελάριος.