Skip to main content

«Ψήνονται» οι ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Λευκορωσία- Ανησυχία για την Ουκρανία

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, που συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες, αναμένεται να δώσουν το «πράσινο φως» για την επιβολή νέων κυρώσεις στη Λευκορωσία, λόγω της μεταναστευτικής κρίσης στα πολωνικά σύνορα.

Όπως δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ, οι διευρυμένες κυρώσεις θα περιλαμβάνουν πιθανώς τις αεροπορικές εταιρείες και τα τουριστικά γραφεία, για τα οποία εικάζεται ότι φέρνουν μετανάστες στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περίπου 30 κυβερνητικοί αξιωματούχοι από τη Λευκορωσία εικάζεται ότι συμμετέχουν στην εργαλειοποίηση της μεταναστευτικής κρίσης και μπορούν να συμπεριληφθούν στην εφαρμογή στοχευμένων κυρώσεων, όπως δήλωσε ο Μπορέλ.

Ωστόσο, η συμφωνία για τον πλήρη κατάλογο των ατόμων και των οντοτήτων στα οποία θα στοχεύσουν οι κυρώσεις θα μπορούσε να πάρει εβδομάδες, καθώς η ΕΕ συνεργάζεται με διεθνείς εταίρους και διασφαλίζει ότι οι λίστες είναι νομικά αδιαμφισβήτητες. «Κατανοούμε πλήρως την αίσθηση του επείγοντος», είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ. «Η καθυστέρηση των μέτρων δεν είναι επιλογή, αλλά πρέπει να γίνει τακτοποιημένα», συμπλήρωσε.

Σε ένα έγγραφο που διανεμήθηκε στις χώρες της ΕΕ και το οποίο είδε το Playbook του Politico, η ηγέτης της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, υποστηρίζει ότι, προκειμένου οι κυρώσεις να έχουν επίδραση, θα πρέπει να συμπεριληφθούν οι κρατικές τράπεζες και οντότητες της χώρας, όπως οι επιχειρήσεις ενέργειας, χάλυβα και χημικών προϊόντων.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν τις κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας εδώ και αρκετές ημέρες. Η διαδικασία προσέλκυσε την προσοχή καθώς σχεδόν το 50% του στόλου του λευκορωσικού εθνικού αερομεταφορέα Belavia ανήκει σε εταιρείες εκμίσθωσης αεροσκαφών με έδρα την Ιρλανδία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί επί μήνες τον λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκάσενκο πως προσπαθεί να δημιουργήσει κρίση δίνοντας βίζες σε μετανάστες και πρόσφυγες και κατόπιν στέλνοντάς τους στην Ευρώπη, αποπειρώμενος έτσι να εκδικηθεί για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις Βρυξέλλες στην κυβέρνησή του εξαιτίας της καταστολής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Χθες ο Ζοζέπ Μπορέλ είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα των κυρώσεων με τον υπουργό Εξωτερικών της Λευκορωσίας Βλαντιμίρ Μακέι. Όπως ανέφερε ο Μπορέλ σε ανάρτησή του, έθιξε το θέμα της ανθρωπιστικής κατάστασης στα σύνορα με την ΕΕ τονίζοντας ότι «οι ζωές των ανθρώπων πρέπει να προστατεύονται και να επιτρέπεται η πρόσβαση σε ανθρωπιστικές υπηρεσίες».

Ψηλά στην ημερήσια διάταξη αναμένεται να είναι άλλο ένα σχετικό θέμα, η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία. Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν την ΕΕ την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία μπορεί να βρίσκεται στα πρόθυρα να εισβάλει ξανά στην Ουκρανία. Όμως, ενώ η συσσώρευση ρωσικών μονάδων, πυροβολικού και τανκς κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία έχει προκαλέσει φόβους ότι η Μόσχα σταθμίζει άλλη μια στρατιωτική εισβολή, η Μόσχα διέψευσε τις αναφορές. «Η Ρωσία δεν αποτελεί απειλή για κανέναν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Μιλώντας στο Politico ενόψει μιας σειράς συναντήσεων στις Βρυξέλλες σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα προειδοποίησε ότι η κατάσταση «επιδεινώνεται σοβαρά». «Οι τρέχουσες εξελίξεις πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο. Την άνοιξη, η Ρωσία δημιούργησε στρατόπεδα, εγκατέστησε ραδιοφωνικές εγκαταστάσεις, έβαλε πυραυλικά συστήματα κατά μήκος των συνόρων μας. Είναι όλα ακόμα εκεί. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν τώρα είναι να φέρουν κόσμο και να τους δώσουν εντολές να λειτουργήσουν όλο αυτό. Αυτός είναι ο λόγος που αυτή η κατάσταση είναι τόσο επικίνδυνη», είπε.

naftemporiki.gr