Του Μιχάλη Ψύλου
Στην Ευρώπη, οι μολύνσεις από τον Covid-19 εκτινάσσονται ξανά στα ύψη , σε σημείο που αρκετές χώρες να επαναφέρουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα .
Οι ειδικοί ελπίζουν ότι η καμπύλη νοσηλείας δεν θα ακολουθήσει την ίδια τάση, η οποία θα εξαρτηθεί πρωτίστως από τον εμβολιασμό.
Ο αριθμός των κρουσμάτων, που άρχισε να αυξάνεται ξανά στις αρχές Οκτωβρίου, βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας Κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά ημερών, έχουν καταγραφεί σε όλη την Ευρώπη περίπου 2.125.775 κρούσματα ή 303.682 την ημέρα κατά μέσο όρο, σύμφωνα με επίσημες πηγές. Αυτό είναι 13% μεγαλύτερο ποσοστό από την προηγούμενη εβδομάδα. Η τρέχουσα αύξηση οφείλεται ιδίως σε πέντε χώρες , οι οποίες από μόνες τους αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% των νέων κρουσμάτων στην περιοχή: Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Τουρκία και Ουκρανία. Πριν από αυτό, η εβδομάδα με τα περισσότερα νέα εβδομαδιαία κρούσματα ήταν μεταξύ 2 και 8 Νοεμβρίου 2020: 1.988.507 κρούσματα σε επτά ημέρες.
Δέκα χώρες στο «κόκκινο»
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός ECDC έκρινε την Παρασκευή ότι η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται στην ΕΕ. Από τις 27 χώρες μέλη τοποθέτησε το Βέλγιο, την Πολωνία, την Ολλανδία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχία, την Εσθονία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία και τη Σλοβενία στην κατηγορία της υψηλότερης ανησυχίας.
Ο επιδημιολόγος στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (ULB), Υβ Κοπιετέρ σημειώνει πάντως οτι και σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, που είναι εξαιρετικά καλά τα στοιχεία του εμβολιασμού ή η Ιταλία, η οποία έχει λάβει ισχυρά μέτρα, η ανάκαμψη δεν είναι ακόμη πολύ ορατή». Η Γαλλία είναι μεταξύ των δύο: η αύξηση των μολύνσεων είναι πραγματική ,αλλά λιγότερο ισχυρή», συνεχίζει ο επιδημιολόγος.
Στη Γερμανία, Η επίπτωση των επτά ημερών σε εθνικό επίπεδο κατέγραψε και πάλι νέο ρεκόρ , καθώς το Ινστιτούτο Robert Koch ανακοίνωσε οτι τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους ανήλθαν σε 277,4.
Για σύγκριση: την προηγούμενη ημέρα η τιμή ήταν 263,7, πριν από μια εβδομάδα ήταν 183,7 και τον προηγούμενο μήνα,65,4.
Οι υγειονομικές αρχές στη Γερμανία ανέφεραν 45.081 νέα κρούσματα κορονοϊού στο RKI μέσα σε μία ημέρα. Την περασμένη Πέμπτη, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έφτασε τα 50.196, που αποτελεί το πιο αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας.
Εμβολιασμοί και περιοριστικά μέτρα
Οι περισσότερες χώρες θέλουν να προωθήσουν τον εμβολιασμό ως απάντηση στην πανδημία . Η Γαλλία, για παράδειγμα, μόλις ανακοίνωσε ότι θα υπόκεινται σε ενισχυτική δόση τα άτομα άνω των 65 ετών. Άλλες χώρες προχωρούν παραπέρα, επιβάλλοντας εκ νέου περιορισμούς. Η Ολλανδία ανακοίνωσε μερικό lockdown για τρεις εβδομάδες και η Αυστρία πρόκειται να επιβάλει από αύριο πιο αυστηρά μέτρα για τους μη εμβολιασμένους.
Η Ρωσία ετοιμάζεται να επαναφέρει αυστηρά δελτία υγείας. Η Νορβηγία από την πλευρά της θα επαναλάβει τα μέτρα σε εθνικό επίπεδο: έτσι οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ δύο φορές την εβδομάδα και να φορούν μάσκα.
Στη Γερμανία, 35 κορυφαίοι γιατροί και επιστήμονες απευθύνουν έκκληση προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ζητώντας αποφασιστική δράση. Στην έκκληση που δημοσίευσαν στην εφημερίδα « Kölner Stadt-Anzeiger » και το δίκτυο RedaktionsNetzwerk Deutschland, προειδοποιούν ότι το σύστημα υγείας κινδυνεύει με κατάρρευση.
Η επανεισαγωγή δωρεάν rapid test και η πρωτοβουλία για ενισχυτικούς εμβολιασμούς είναι ευπρόσδεκτη, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι μια κοινή προσέγγιση για ολόκληρη τη Γερμανία προκειμένου να λαμβάνονται αποφάσεις με βάση την τοπική κατάσταση, τονίζουν.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, κάλεσε όλους τους μη εμβολιασμένους πολίτες να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό. «Έχουμε πολύ δύσκολες εβδομάδες μπροστά μας . Ας μείνουμε μαζί», είπε στο εβδομαδιαίο της podcast. «Αν σκεφτούμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και να φροντίσουμε τους άλλους, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πολλές αρνητικές συνέπειες για τη χώρα μας αυτόν τον χειμώνα », τόνισε η Μέρκελ.
Ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας: «Αν είχαμε 10-15% περισσότερα εμβολιασμένα άτομα θα είχαμε μικρότερη συχνότητα του ιού».
Ο επιδημιολόγος Αλεξάντερ Κεκουλέ , καθηγητής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Βίτενμπεργκ , τόνισε πάντως στην Corriere della Sera ότι «το ποσοστό των μη εμβολιασμένων εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό και γνωρίζουμε ότι αν μολυνθούν αρρωσταίνουν αμέσως βαριά. Αλλά ο ιός εξαπλώνεται και μεταξύ των εμβολιασμένων. Το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό σε ένα ποσοστό ατόμων που κυμαίνεται μεταξύ 50% και 70%, αυτό σημαίνει ότι στους δέκα εμβολιασμένους, 3 έως 5 θα μπορούσαν να μεταδώσουν τον ιό.».
Πρέπει να φοβόμαστε μεγάλο αριθμό θανάτων;
«Αν παραμείνουμε σε αυτή την τροχιά, θα μπορούσαμε να δούμε άλλο μισό εκατομμύριο θανάτους από τον Covid-19 στην Ευρώπη μέχρι τον Φεβρουάριο», προειδοποίησε ο διευθυντής της Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Τις τελευταίες ημέρες, ο Κρίστιαν Ντρόστεν ,διευθυντής του τμήματος Επιδημιολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Charité στο Βερολίνο, έχει προειδοποιήσει για άλλους 100.000 νεκρούς στη Γερμανία το χειμώνα.
Τις τελευταίες επτά ημέρες, η ήπειρος κατέγραψε 28.216 θανάτους, κατά μέσο όρο 4.031 την ημέρα (+ 10% από την προηγούμενη εβδομάδα, + 18% από πριν από δύο εβδομάδες).
Συγκριτικά, πριν από ένα χρόνο, η Ευρώπη κατέγραψε 3.785 θανάτους κατά μέσο όρο την ημέρα στις 8 Νοεμβρίου, μια αύξηση 41% από την προηγούμενη εβδομάδα και + 109% από την προ-προηγούμενη εβδομάδα. «Είμαστε μάρτυρες ενός κύματος μόλυνσης λόγω της παραλλαγής Delta και των χαμηλότερων θερμοκρασιών, αλλά ο εμβολιασμός μπορεί να αποτρέψει την αύξηση των νοσηλειών», λέει ο Υβ Κοπιετέρ.