Skip to main content

Κρίστιαν Ντρόστεν: Δεν έχουμε πανδημία ανεμβολίαστων, αλλά πανδημία

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια αφήγηση που πιστεύω ότι είναι εντελώς λάθος: η πανδημία των ανεμβολίαστων. Δεν έχουμε πανδημία ανεμβολίαστων, έχουμε πανδημία» υποστήριξε ο επικεφαλής επιδημιολόγος στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Charite ,στο Βερολίνο, Κρίστιαν Ντρόστεν.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Zeit, ο Ντρόστεν τονίζει οτι «ο εμβολιασμός είναι η διέξοδος από την πανδημία» και προσθέτει: «Εχουμε  ανθρώπους που εξακολουθούν να διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο, τους ηλικιωμένους, που δεν έχουν εμβολιαστεί. Αυτό είναι τρελό, είναι πραγματικά επικίνδυνο».

«Όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι μολύνονται με το τυπικό προφίλ κινδύνου για την ηλικία. Πολλοί θα καταλήξουν στη συνέχεια στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Αυτό υπερφορτώνει τις εντατικές. Γι’ αυτό ο μεγάλος στόχος είναι να μην έχουμε πάρα πολλές λοιμώξεις ταυτόχρονα. Δυστυχώς, η μετάλλαξη  δέλτα έχει την ιδιότητα να εξαπλώνεται παρά το γεγονός ότι εχουμε  εμβολιαστεί. Μετά από δύο ή τρεις μήνες, η προστασία από τον εμβολιασμό  αρχίζει να μειώνεται. Και έχουμε πολύ κόσμο, ειδικά στις αντίστοιχες ηλικιακές ομάδες, που εμβολιάστηκαν τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Τώρα χάνουν σταδιακά την προστασία τους.Έχουμε μια πανδημία στην οποία συμβάλλουν όλοι – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν εμβολιαστεί, αν και λίγο λιγότερο»,τονίζει ο Γερμανός επιδημιολόγος.

Αναφερόμενος στην περαιτέρω πορεία της λοίμωξης, ο Ντρόστεν λέει οτι «έχουμε  δύο δρόμους που μπορούμε να ακολουθήσουμε με τη στρατηγική εμβολιασμού: Ο ένας είναι να κλείσουμε τα κενά εμβολιασμού με όλη μας τη δύναμη. Από καθαρά επιστημονική άποψη, ένας πανεθνικός εμβολιασμός ολόκληρου του ενήλικου πληθυσμού θα μείωνε βιώσιμα τα προβλήματα στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Αυτό που θα μπορούσε να γίνει ακόμα τώρα θα ήταν να πραγματοποιηθεί μια ενισχυτική εκστρατεία με μεγάλο σθένος, μια εκστρατεία για τριτη δόση εμβολιασμού  για όλους όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί, ξεκινώντας από τους ηλικιωμένους. Αυτό θα εγγυηθεί πιθανώς την ανοσία  αγέλης τουλάχιστον για τη διάρκεια του χειμώνα», τονίζει ο Ντρόστεν και προσθέτει: «Νομίζω ότι είναι λογικό όσον αφορά τη βιολογία των λοιμώξεων. Εκτός από την προστασία των ηλικιωμένων, πιθανότατα θα ανακτηθεί η προστασία έναντι της μετάδοσης και στη συνέχεια η επίπτωση θα μειωθεί γρήγορα. Θα ήταν ακόμα καλύτερα να κάνουμε και τα δύο: Τρίτη ενισχυτική δόση  και να κλείσουμε τα κενά του εμβολιασμού. Αλλά αυτό είναι θέμα πολιτικής.Προσέξτε, δεν ζητάω τίποτα εδώ, και δεν θέλω να πω  ότι μόνο η ενισχυτική δόση  θα μπορούσε  να λύσει το πρόβλημα. Ο χρόνος είναι μάλλον πολύ λίγος για αυτό ούτως ή άλλως».

Ερωτηθείς αν ο διπλά εμβολιασμένος, μπορεί να είμαι τόσο μολυσματικός όσο κάποιος που είναι εντελώς ανεμβολίαστος, ο Ντρόστεν λέει οτι «το ιικό φορτίο – και εννοώ το απομονώσιμο μολυσματικό ιικό φορτίο – είναι αρκετά συγκρίσιμο τις πρώτες ημέρες της μόλυνσης. Τότε εισέρχεται πιο γρήγορα σε εμβολιασμένα άτομα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η μόλυνση εξαπλώνεται στην αρχή. Είμαι πεπεισμένος ότι έχουμε ελάχιστα οφέλη από πλήρως εμβολιασμένους ενήλικες που δεν θα κάνουν ενισχυτική δόση»

«Ελπίζω να μην ξανακλείσουν τα σχολεία»

Ο επιδημιολόγος του Charite λέει ότι «Ελλείψει εναλλακτικών λύσεων, τα μη εμβολιασμένα άτομα θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να περιορίσουν ξανά τις επαφές. Δεν ξέρω αν αυτό είναι νομικά αποδεκτό. Αυτό που απομένει είναι το μοντέλο 2G, δηλαδή περιοριστικά μέτρα για τα μη εμβολιασμένα άτομα. Αν αυτό θα μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης τον Νοέμβριο – έχω τις αμφιβολίες μου. Σε κάθε περίπτωση, ελπίζω να μην ξανακλείσουν τα σχολεία. Αυτό θα ήταν ένα σχετικά εύκολο μέτρο να εφαρμοστεί. Αυτό είναι πολύ πιο εύκολο για τους πολιτικούς από το να πουν: Τώρα πρέπει να εργαζόμαστε από το σπίτι. Και δεν θέλω καν να σκέφτομαι τις συνέπειες για τη γαστρονομία και το λιανεμπόριο λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Νομίζω ότι είναι βέβαιο ότι χρειάζονται μέτρα για τον περιορισμό των επαφών. Όπως είπα, το πώς ακριβώς θα φαίνονται είναι θέμα πολιτικής».

Η Die Zeit ρωτάει τον Ντρόστεν αν πρέπει να υπάρξει επιστροφή στους παλιούς κανόνες συμπεριφοράς; Απόσταση, υγιεινή, μάσκα; «Το πιο σημαντικό πράγμα για την μετάλλαξη Δέλτα είναι να αποφεύγονται μεγάλες ομάδες σε κλειστά δωμάτια»,λέει.

«Η μετάλλαξη μεταδίδεται  μέσω αεροζόλ, επομένως η απόσταση από μόνη της δεν προστατεύει. Το αντανακλαστικό πρέπει να είναι ξεκάθαρο: Μπαίνω σε ένα δωμάτιο με πολλά άτομα, βάζω τη μάσκα».

Ο γερμανός επιδημιολόγος εκτιμά οτι «ο ιός θα γίνει ενδημικός γιατί δεν μπορούμε να εμβολιάσουμε ολόκληρο τον παγκόσμιο πληθυσμό. Και σύντομα θα υπάρξουν επίσης μεταλλάξεις έναντι των οποίων ο εμβολιασμός δεν είναι πλέον αποτελεσματικός. Μπορείτε να το δείτε αυτό στην Αγγλία. Η Αγγλία έχει περίπου τόσο υψηλό ποσοστό εμβολιασμού όσο εμείς και δυστυχώς διπλάσιο αριθμό θανάτων ανά κάτοικο. Η Αγγλία βρίσκεται τώρα σε μια φάση μετά τη μόλυνση που συνεχίζεται από τα τέλη του καλοκαιριού. Αυτές οι φυσικές λοιμώξεις δημιουργούν προστασία της κοινότητας. Αυτό δεν είναι ακόμη δυνατό με εμάς, γιατί υπάρχουν λιγότεροι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει και οι ηλικιωμένοι είναι λιγότερο εμβολιασμένοι. Για εμάς, μια ανεξέλεγκτη μεταμόλυνση θα σήμαινε τουλάχιστον άλλους 100.000 θανάτους, αν δεν κλείσαμε εκ των προτέρων τα κενά εμβολιασμού».