Ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, προειδοποιεί οτι άλλοι 500.000 άνθρωποι στην Ευρώπη ενδέχεται να χάσουν τη ζωή τους λόγω covid ως την 1η Φεβρουαρίου.
Σε συνέντευξή του στην ισπανική El Pais ο Χανς Κλούγκε τονίζει ότι η Ευρώπη βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της πανδημίας του Covid και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν κρύβει την ανησυχία του. Οι κοινωνικοί περιορισμοί έχουν χαλαρώσει σε ορισμένες χώρες και ο ρυθμός εμβολιασμού έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης.
Ο Βέλγος περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη βρέθηκε στη Βαρκελώνη για να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Συνέδριο Νοσοκομείων, που διοργανώθηκε από την Καταλανική ένωση εργοδοτών La Unió. Ερωτηθείς για το γεγονός οτι σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, τα κρούσματα Covid στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 55%, ο Κλούγκε τόνισε: «Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι: ο πρώτος είναι ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ο εμβολιασμός σταθεροποιείται αντί να αυξάνεται και, δεύτερον, υπάρχουν αρκετές χώρες που χαλαρώνουν τα μέτρα δημόσιας υγείας και τους κοινωνικούς περιορισμούς σε μια στιγμή που τα κρούσματα αυξάνονται.
Όσον αφορά το πρώτο, το θέμα δεν είναι πλέον η πρόσβαση, αλλά ο σκεπτικισμός απέναντι στα εμβόλια, γι’ αυτό θα δημιουργήσουμε μια ευρωπαϊκή ομάδα εργασίας για άτομα που δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Και πρέπει να είμαστε πιο αποφασιστικοί για να αντιμετωπίσουμε τις ψεύτικες ειδήσεις . Όσον αφορά τα μέτρα δημόσιας υγείας, είναι απαραίτητο να εξηγήσουμε καλύτερα στους ανθρώπους ότι δεν αποτελούν επίθεση στην ελευθερία κανενός. Τα προληπτικά μέτρα που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις είναι ακριβώς για να αποφύγουν τον αυστηρό περιορισμό»,σημειώνει ο Κλούγκε .
Ο Βέλγος γιατρός εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση της πανδημίας στην Ευρώπη: «Συνεργαζόμαστε με το Ινστιτούτο Υγείας (στο Σιάτλ) και έγινε μια πρόβλεψη: έως την 1η Φεβρουαρίου άλλα μισό εκατομμύριο άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν στην ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ που αποτελείται από 53 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και των πρώην Σοβιετικών δημοκρατιών. Όμως ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε: εμβολιασμός, μάσκες και εξαερισμός. Και ελπίζουμε σύντομα να έχουμε νέες θεραπείες».
Η El Pais θέτει το ερώτημα αν στην εξάπλωση της πανδημίας συμβάλει και το γεγονός οτι οι άνθρωποι δεν εμπιστεύονται πλέον τους πολιτικούς τους ή τις υγειονομικές αρχές.
«Σε πολλές χώρες είναι πρόβλημα, χωρίς αμφιβολία», λέει ο Κλούγκε. «Ας πούμε ότι σε χώρες που οι πολιτικοί ακούν τους επιστήμονες, όπως στην Ισπανία, η κατάσταση είναι καλύτερη. Αυτή τη στιγμή της ιστορίας χρειαζόμαστε την ενότητα όλων των πολιτικών κομμάτων γιατί υπάρχει μόνο μία διέξοδος από την πανδημία: οι πολιτικοί με τους επιστήμονες και με τον λαό να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση.
Τα εμβόλια σώζουν ζωές
Ερωτηθείς για τη δύναμη των αντιεμβολιαστικών ομάδων στην Ευρώπη , ο Χάνς Κλούγκε τονίζει οτι «αποτελούν πρόκληση, αλλά σε πολλές χώρες ο σκεπτικισμός για τον εμβολιασμό οφείλεται στην παραπληροφόρηση. Έχουμε την πανδημία και μετά μια παραπληροφόρηση . Ακόμη και μορφωμένοι άνθρωποι το πιστεύουν μερικές φορές αυτό. Δεν χρειάζεται να ξοδεύουμε πολύ χρόνο στους σκληροπυρηνικούς, γιατί δεν πρόκειται να τους κάνουμε να αλλάξουν γνώμη, αλλά αυτοί μπορεί να είναι το 1% ή το 2% του πληθυσμού. Πρέπει να εστιάσουμε στους υπόλοιπους για να μεταφέρουμε τις κατάλληλες πληροφορίες με τρόπο που οι άνθρωποι να κατανοούν οτι τα εμβόλια σώζουν ζωές».
Ο Βέλγος περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη τονίζει οτι θα ξεκινήσει μια εκστρατεία επικοινωνίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο με προσωπικότητες με επιρροή, χώρα προς χώρα, με τρία μηνύματα: πρώτον, τα εμβόλια σώζουν ζωές. Δεύτερον, να φοράτε τη μάσκα, ειδικά σε εσωτερικούς χώρους και όπου δεν είναι εγγυημένη η κοινωνική απόσταση.
Το τρίτο μήνυμα είναι ο εξαερισμός, γιατί δεν συζητιέται αρκετά. Και μόλις ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εγκρίνει τη θεραπεία, θα την αγκαλιάσουμε. Γιατί ακόμα και με το εμβόλιο είμαστε λίγο πίσω και αν υπήρχε ένα φάρμακο που θα μείωνε τη θνησιμότητα κατά 50%, θα ήταν μεγάλη πρόοδος.
Υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί;
Σε χώρες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, πρέπει το εμβόλιο να είναι υποχρεωτικό;
«Υπάρχουν πολλές χώρες που το εξετάζουν και εναπόκειται σε κάθε χώρα να αποφασίσει» λέει ο Κλούγκε. «Πρώτον, αυτό που αποφασίζουν πρέπει να ταιριάζει με το νομικό και πολιτιστικό πλαίσιο της χώρας. Γνωρίζουμε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα: αυξάνει τον σκεπτικισμό για το εμβόλιο. Εάν μια χώρα επιλέξει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό θα πρέπει να είναι ως έσχατη λύση, εάν όλα τα άλλα έχουν ήδη δοκιμαστεί. Πρώτα πρέπει να κάνουν μια μελέτη για τη συμπεριφορά των ανθρώπων γιατί σε πολλές χώρες, όταν το αναλύσαμε, είδαμε ότι το πρόβλημα ήταν ότι ήταν πολύ δύσκολο να εμβολιαστεί ο πληθυσμός . Πριν επιλέξουν λοιπόν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι έχουν εξαλειφθεί όλα τα εμπόδια για την πρόσβαση στο εμβόλιο».
Αναφορικά με την τρίτη δόση του εμβολίου ο Κλούγκε λέει : «Υπάρχει μια παρεξήγηση εδώ: η τρίτη δόση δεν είναι πολυτέλεια, είναι μέρος του προτύπου εμβολιασμού επειδή η ανοσία μειώνεται. Και αν δεν το κάνουμε τώρα για τους ηλικιωμένους, θα έχουμε και πάλι θανάτους σε αυτή την ομάδα. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα, όπως στην Ισπανία: δώσατε την τρίτη δόση και δωρίσατε 50 εκατομμύρια δόσεις σε άλλες χώρες. Αν όλες οι χώρες είχαν κάνει το ίδιο, θα είχε λυθεί. Αλλά υπάρχουν πολλά κράτη που έχουν πλεονάζοντα εμβόλια χωρίς να κάνουν τίποτα, που πρόκειται να λήξουν. Χρειαζόμαστε πολιτική ηγεσία και δέσμευση. Είναι η μόνη διέξοδος από την πανδημία».