Skip to main content

Brexit: Ενημερώνονται σήμερα οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να λάβουν χριστουγεννιάτικη ενημέρωση για την εμπορική συμφωνία μετά το Brexit που επιτεύχθηκε χθες μεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίας.

Την ενημέρωση για την ιστορική συμφωνία, που «έκλεισε» έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, αναμένεται να κάνει ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η μεταβατική περίοδος που προβλεπόταν στη Συμφωνία Αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Στην Βρετανία οι βουλευτές περιμένουν επίσης να δουν το πλήρες κείμενο της συμφωνίας καθώς στις 30 Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένη σχετική ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Βρετανίας θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν χθες  η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον με τις Βρυξέλλες για τις εμπορικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην μετά Brexit εποχή, ανακοίνωσε ο αρχηγός των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ.

«Όταν αυτή η συμφωνία έρθει στο βρετανικό Κοινοβούλιο, οι Εργατικοί θα την αποδεχθούν και θα την υπερψηφίσουν», δήλωσε ο Στάρμερ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει επίσης να επικυρώσει τη συμφωνία, αλλά είναι απίθανο να το πράξει μέχρι το νέο έτος, πράγμα που σημαίνει ότι η εφαρμογή της θα είναι επίσημα προσωρινή μέχρι τότε.

Στον ιστότοπο της βρετανικής κυβέρνησης έχει αναρτηθεί μία περίληψη 34 σελίδων της συμφωνίας.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Βρετανίας Ντέιβιντ Φροστ δήλωσε ότι το πλήρες έγγραφο, το οποίο αποτελείται από περίπου 1.500 σελίδες – συμπεριλαμβανομένων περίπου 1.000 σελίδων παραρτημάτων και υποσημειώσεων – θα δημοσιευθεί σύντομα.

Σε χριστουγεννιάτικο μήνυμα που δημοσιεύτηκε στο Twitter την Πέμπτη το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εμφανίστηκε κρατώντας ένα αντίγραφο του εγγράφου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC