Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα μέτρα αντιποίνων στις ευρωπαϊκές κυρώσεις για τον δηλητηριασμό των Αλεξέι Ναβάλνι, ενώ το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «παραληρηματικές» τις κατηγορίες που διατύπωσε ο ρώσος αντιφρονών για την απόπειρα δολοφονίας του.
Ο Αλεξέι Ναβάλνι έδωσε χθες στην δημοσιότητα βίντεο από τηλεφωνική επικοινωνία στην οποία συνομιλεί κρύβοντας την ταυτότητά του με κάποιον Κονσταντίν Κουντριάτσεφ, ο οποίος παρουσιάζεται ως ειδικός στα χημικά όπλα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών (FSB) , να περιγράφει τις λεπτομέρειες της απόπειρας δολοφονίας της οποίας έπεσε θύμα.
Θεωρώντας ότι συνομιλεί με μέλος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, ο Κουντριάτσεφ ομολογεί ότι συμμετείχε στην καταστροφή των αποδεικτικών στοιχείων και ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάσθηκε από ουσία που τοποθετήθηκε σε πτυχή του εσωρούχου του.
«Είναι προφανές ότι ο ασθενής πάσχει από μανία καταδίωξης και ορισμένα συμπτώματα μεγαλομανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτηρίζοντας «φροϋδική» την αναφορά στο εσώρουχο.
Χθες, η FSB ανακοίνωσε ότι το βίντεο είναι «πλαστό» και προϊόν «προβοκάτσιας», «χωρίς αμφιβολία κατασκευασμένο με την βοήθεια ξένων μυστικών υπηρεσιών».
Η οργάνωση του Αλεξέι Ναβάλνι, το Ταμείο του Αγώνα κατά της Διαφθοράς, κατέθεσε προσφυγή κατά του Κονσταντίν Κουντριάτσεφ στην Επιτροπή Ερευνας της Ρωσίας,
Μετά την δημοσίευση στις 14 Δεκεμβρίου των αποτελεσμάτων της έρευνας του ιστότοπου Bellingcat σε συνεργασία με τον Ναβάλνι και ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν παραδέχθηκε ότι ο πολέμιος του Κρεμλίνου τελούσε υπό παρακολούθηση, αλλά δήλωσε με έπαρση ότι «θα ήταν νεκρός, αν θέλαμε να τον σκοτώσουμε».
Ο ανεξάρτητος ρωσικός Τύπος ωστόσο και οι επικριτές της ρωσικής εξουσίας κάνουν λόγο για ταπείνωση της FSB, της διαδόχου της KGB, που αποτελεί την ελίτ των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας και την οποία διηύθυνε ο Πούτιν στην δεκαετία του 1990.
Από τις στήλες της Novaya Gazeta, η Γιούλια Λατίνινα χαρακτηρίζει το χτύπημα Ναβάλνι «παγίδα αντάξια ενός Ηρακλή Πουαρό».
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλαπλασιάζονται τα αστεία κατά της FSB, ενώ το βίντεο έχει 12,5 εκατομμύρια views σε λιγότερο από 24 ώρες.
«Βασικός κανόνας των μυστικών υπηρεσιών είναι να μην δέχεσαι ποτέ τηλεφωνική κλήση από κάποιον που δεν γνωρίζεις. Προφανώς, αυτό δεν το μαθαίνουν στην σχολή της FSB», κοροϊδεύει στο Twitter ο Βόλφγκανγκ Ισινγκερ, επικεφαλής της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου, πρώην πρεσβευτής της Γερμανίας και ειδικός στο θέμα της έντασης Δύσης-Ρωσίας.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας αφιέρωσαν ελάχιστο χώρο στην υπόθεση.
Το ιστότοπος Bellingcat έχει αποκτήσει ειδικότητα στην αποκάλυψη των ρώσων πρακτόρων. Εργάζεται με βάση δεδομένα που διαρρέουν ή πωλούνται στο Ιντερνετ.
Πριν από την υπόθεση Ναβάλνι, ο Bellingcat είχε αποκαλύψει τους ρώσους πράκτορες που θεωρεί ότι είναι οι δράστες της επιχείρησης κατά του πρώην διπλού ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ με πρωταγωνιστή και πάλι το Novichok.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP