Από το καλοκαίρι, χιλιάδες μετανάστες από χώρες όπως το Ιράκ, η Συρία και η Σομαλία έχουν πετάξει στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, προτού μεταφερθούν στα δυτικά σύνορά της με την ΕΕ. Από εκεί, προσπαθούν να εισέλθουν στην Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία.
Πρόκειται για αυτό που έχει χαρακτηριστεί από την ΕΕ ως «υβριδικός πόλεμος», η εργαλειοποίηση δηλαδή του μεταναστευτικού από την κυβέρνηση του Αλεξάντρ Λουκασένκο που θεωρείται ως η απάντησή της για τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί από τις Βρυξέλλες στη Λευκορωσία.
Πολλοί από αυτούς που προσπαθούν να γλιστρήσουν στην Πολωνία έχουν βρεθεί παγιδευμένοι στα δάση που εκτείνονται στα σύνορα, ανάμεσα στις πολωνικές δυνάμεις που δεν τους αφήνουν να εισέλθουν και στις υπηρεσίες ασφαλείας της Λευκορωσίας που αρνούνται να τους αφήσουν να υποχωρήσουν.
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι εισροές επιταχύνονται. Η Συνοριοφυλακή της Πολωνίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι από τις 24.500 παράνομες απόπειρες διέλευσης των συνόρων με τη Λευκορωσία φέτος, περισσότερες από τις μισές πραγματοποιήθηκαν αυτόν τον μήνα.
Δυσκολεύουν οι συνθήκες λόγω χειμώνα
Ακτιβιστές και γιατροί δηλώνουν στους Financial Times, ότι όσο συνεχίζεται η κατάσταση, επιδεινώνεται η υγεία των μεταναστών που νοσηλεύουν. Τα ιατρικά προβλήματα ποικίλλουν- από υποθερμία, πείνα και αφυδάτωση έως άλλα ιατρικά προνλήματα, όπως ο διαβήτης.
«Πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει επειδή αυτοί οι άνθρωποι αυτοί περνούν όλο και περισσότερο χρόνο στο δάσος το οποίο γίνεται όλο και πιο παγωμένο», είπε η Malgorzata Nowosad, από την ομάδα εθελοντών γιατρών Medycy na Granicy που βοηθά τους μετανάστες. Η ίδια τόνισε ότι περίπου το 10% των μεταναστών στα δάση είναι παιδιά.
Η αντίδραση της Πολωνίας
Η πολωνική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε μια λωρίδα γης που γειτνιάζει με τη Λευκορωσία – απαγορεύοντας την πρόσβαση σε ξένους, συμπεριλαμβανομένων των ΜΚΟ και των μέσων ενημέρωσης. Παράλληλα, έστειλε χιλιάδες στρατεύματα και αστυνομικές δυνάμεις για να φυλάνε τα σύνορα.
Στο μεταξύ, σχεδιάζει να δαπανήσει 350 εκατομμύρια ευρώ για την οικοδόμηση ενός τείχους στα σύνορα και έχει εγκρίνει νομοθεσία που, σύμφωνα με τους επικριτές, επιτρέπει στις δυνάμεις ασφαλείας να απωθήσουν τους μετανάστες που βρέθηκαν σε πολωνικό έδαφος στη Λευκορωσία. Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι αυτή η τακτική παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αλλά η κυβέρνηση της Πολωνίας επέμεινε ότι ενεργεί νόμιμα και έχει υποχρέωση να υπερασπιστεί την επικράτειά της.
Σε αυτή την κατάσταση φαίνεται να βγαίνουν χαμένοι μόνο οι μετανάστες καθώς, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι, οι προσπάθειες παροχής βοήθειας στον κόσμο που βρίσκεται από τη λευκορωσική πλευρά των συνόρων μέσω νόμιμων διελεύσεων, δεν έγιναν δεκτές από το Μινσκ.
Οι ακτιβιστές φοβούνται ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί εάν η ροή των μεταναστών δεν σταματήσει πριν μπει ο κρύος χειμώνας της Πολωνίας, και αυτό γιατί πολλοί δεν γνωρίζουν τις συνθήκες που θα αντιμετωπίσουν.
Μέχρι στιγμής ο αριθμός των απωλειών στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας ανέρχεται στους οκτώ νεκρούς, από την αρχή του καλοκαιριού.
naftemporiki.gr