Skip to main content

Στην τροχιά της Gazprom ξανά η Μολδαβία

Από τη μία το φτωχότερο κράτος της Ευρώπης και η ενεργειακή κρίση που αντιμετωπίζει. Από την άλλη η ρωσική κρατική εταιρεία που κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως «όπλο» άσκησης πολιτικών πιέσεων.

Ο λόγος για τη Μολδαβία και τη Gazprom που τελικά κατέληξαν σε συμφωνία για την επανέναρξη των αποστολών φυσικού αερίου, μετά από την ενεργειακή έλλειψη που διήρκεσε αρκετές ημέρες στη χώρα και προκάλεσε φόβους για κοινωνικές αναταραχές.

Η συμφωνία βασίζεται σε μια σύμβαση μεταξύ των δύο μερών που έληξε τον Σεπτέμβριο, αναγκάζοντας την κυβέρνηση στο Κισινάου να προσπαθεί να αγοράσει φυσικό αέριο από μη ρωσικές πηγές για πρώτη φορά στην ανεξάρτητη ιστορία της χώρας.

Ως μέρος της συμφωνίας, η Μολδαβία συμφώνησε να αποπληρώσει ένα χρέος που εκτιμάται από τη Ρωσία σε περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια, υπό τον όρο ότι το ποσό θα ελεγχθεί ανεξάρτητα, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Στην πορεία αναμένεται «επακόλουθος διάλογος» για τις αποπληρωμές.

Η Gazprom συμφώνησε να ανανεώσει τις προμήθειες μέσω της θυγατρικής της Moldovagaz «για άλλα πέντε χρόνια με βάση τη φόρμουλα τιμής που πρότεινε η μολδαβική πλευρά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης, με τις παραδόσεις να ξεκινούν την 1η Νοεμβρίου.

«Τον Οκτώβριο, η Δημοκρατία της Μολδαβίας έλαβε ανεπαρκείς όγκους φυσικού αερίου από την Gazprom με βάση την κατά ένα μήνα παράταση της σύμβασης που έληξε με τριπλάσια αύξηση της τιμής», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Υπενθυμίζεται ότι η Μολδαβία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που της επέτρεψε να αγοράσει φυσικό αέριο από την Ουκρανία, την Ολλανδία και την Πολωνία, ενώ παράλληλα αναγκάζει τους μεγάλους χρήστες ενέργειας να στραφούν από το φυσικό αέριο σε άλλες πηγές καυσίμων.

Παράλληλα, η χώρα έλαβε δέσμευση για χρηματοδότηση 60 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ την Τετάρτη για να επιδοτήσει τους αυξανόμενους λογαριασμούς φυσικού αερίου των νοικοκυριών. Η χρηματοδότηση έδωσε στη χώρα ζωτικό χώρο «να συνεχίσει να διαπραγματεύεται χωρίς να χτυπά το ρολόι», είπε η πρωθυπουργός της Μολδαβίας Νατάλια Γκαβριλίτσα.  Στην πραγματικότητα όμως, τα κονδύλια έκτακτης ανάγκης της ΕΕ θα μειώσουν μόνο προσωρινά το αυξανόμενο κόστος για τα φτωχότερα νοικοκυριά της Μολδαβίας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico