Χιλιάδες Σουδανοί διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Χαρτούμ και της πόλης Ομντουρμάν το Σάββατο, απαιτώντας επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στη δεύτερη επέτειο της έναρξης μιας εξέγερσης που έριξε τον Ομάρ αλ-Μπασίρ.
Ο στρατός «έριξε» τον ηγέτη τον Απρίλιο του 2019 μετά από μήνες μαζικών διαμαρτυριών ενάντια στην οικονομική κρίση και την αυταρχική, τριετή κυβέρνηση του Μπασίρ.
Πολλοί Σουδανοί είναι δυσαρεστημένοι με αυτό που χαρακτηρίζουν ως αργό ή ακόμη και αμελητέο ρυθμό αλλαγής υπό τη μεταβατική κυβέρνηση που έχει αγωνιστεί για να διορθώσει μια οικονομία σε κρίση.
Η κυβέρνηση συγκροτήθηκε βάσει μιας τριετούς συμφωνίας καταμερισμού εξουσίας μεταξύ στρατιωτικών και μη στρατιωτικών ομάδων, η οποία έχει ως στόχο να οδηγήσει σε δίκαιες προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές.
Η κρατική τηλεόραση του Σουδάν δημοσίευσε βίντεο χιλιάδων διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν έξω από την προεδρική κατοικία στο Χαρτούμ, το οποίο φιλοξενεί τώρα το κυρίαρχο συμβούλιο, ένα κοινό στρατιωτικό-πολιτικό κυβερνών σώμα.
Η χώρα διαθέτει επίσης πολιτικό υπουργικό συμβούλιο τεχνοκρατών με επικεφαλής την πρωθυπουργό Αμπντάλα Χαντόκ.
Το Σάββατο, χιλιάδες περισσότεροι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το εγκαταλελειμμένο κοινοβούλιο στο Ομντουρμάν, απέναντι από τον ποταμό Νείλο από την πρωτεύουσα. Μικρές διαδηλώσεις έλαβαν χώρα σε άλλες πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα, ανέφεραν κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Στην κορυφή των αιτημάτων των διαδηλωτών είναι ο σχηματισμός ενός μεταβατικού κοινοβουλίου, μέρος της συμφωνίας κατανομής εξουσίας, για την έγκριση της απαραίτητης νομοθεσίας για την οικοδόμηση ενός δημοκρατικού κράτους.
Άλλοι ζήτησαν τη διάλυση του κυρίαρχου συμβουλίου, του υπουργικού συμβουλίου και του κυβερνώντος συνασπισμού.
Η οικονομία του Σουδάν έχει επιδεινωθεί μετά την απομάκρυνση του Μπασίρ, καθώς η αδύναμη μεταβατική κυβέρνηση απέτυχε να ξεκινήσει μεταρρυθμίσεις και να σταματήσει την πτώση της σουδανικής λίρας στη μαύρη αγορά.
«Ο λαός του Σουδάν είχε ελπίδες ότι η επανάστασή τους θα ήταν μεγάλη, ότι θα επιτύχει τα πράγματα, αλλά τώρα ζει με ένα κομμάτι ψωμί», δήλωσε ένας διαδηλωτής στην κρατική τηλεόραση.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters.