Skip to main content

Μεξικό: Πορεία μεταναστών που αξιώνουν να γίνει σεβαστή η «αξιοπρέπειά τους»

Κάπου χίλιοι μετανάστες συνέχιζαν χθες Δευτέρα πορεία διαμαρτυρίας προς την πρωτεύουσα του Μεξικού, ζητώντας να γίνει σεβαστή η «αξιοπρέπειά» τους, να τους δοθούν άδειες παραμονής ή άσυλο από τις αμερικανικές ή τις μεξικανικές αρχές, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι μετανάστες –από τουλάχιστον οκτώ χώρες– αναχώρησαν το Σάββατο από τα σύνορα με τη Γουατεμάλα. Ελπίζουν να τους επιτραπεί να περάσουν νόμιμα στις ΗΠΑ ή να μείνουν, επίσης νόμιμα, στο Μεξικό.

Το καραβάνι που σχημάτισαν «για τη δικαιοσύνη, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία των μεταναστών», κινείται επιτηρούμενο από στελέχη του Εθνικού Ινστιτούτου Μετανάστευσης (INM) και της Εθνικής Φρουράς σε δρόμους της πολιτείας Τσιάπας. Δεν είναι σαφές ακόμη το πότε θα καταφέρει να φθάσει στο Μεξικό.

Ερωτηθείς σχετικά στη Νέα Υόρκη, εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών τόνισε ότι έχει σημασία οι αρχές κάθε χώρας να μεταχειρίζονται τους μετανάστες και τους πρόσφυγες «με σεβασμό και αξιοπρέπεια». Τα αιτήματα χορήγησης ασύλου που υποβάλλονται πρέπει να εξετάζονται και να διεκπεραιώνονται «γρήγορα», πρόσθεσε ο Στεφάν Ντουζαρίκ.

Ανάμεσα στα άλλη μέλη του καραβανιού είναι ένα ζευγάρι από τον Ισημερινό που είπε πως σκοπό έχει να φθάσει στις ΗΠΑ. Ο Ισμαέλ Γουαλαπούρο και η Λίσμπετ Γουισούν, 23 ετών, πέρασαν δύο μήνες στην Ταπατσούλα, πόλη της μεθορίου, μαζί με τη μικρή κόρη τους, την Κενάι, 2 ετών.

Τόσο το INM, όσο και η Επιτροπή Βοήθειας στους Πρόσφυγες (COMAR) τους είπαν πως δεν μπορούσαν να βοηθήσουν, διότι «υπάρχει πάρα πολύς κόσμος» στην Ταπατσούλα, στα σύνορα με τη Γουατεμάλα.

Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες μπαίνουν στο Μεξικό από την Ταπατσούλα. Φεύγουν κυρίως από κράτη της κεντρικής Αμερικής ή, πιο πρόσφατα, από την Αϊτή.

Οι μεταναστευτικές ροές αυξήθηκαν το 2021. Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, 1,3 εκατ. μετανάστες συνελήφθησαν στα νότια σύνορα των ΗΠΑ αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Τζο Μπάιντεν τον Ιανουάριο.

Το Μεξικό απέλασε 54.000 αλλοδαπούς το 2021, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP