Της Μαρίας Βε
Στην υπερ-ρυθμιστική βρετανική αρχή Ofcom, πρόκειται να ανατεθεί το μεγάλο πρόβλημα των βρετανών υπουργών, στο πλαίσιο της προσπάθειας να αντιμετωπιστεί η «άγρια δύση» του διαδικτύου.
Η κυβέρνηση πιστεύει στην Ofcom – την υπάρχουσα ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών και ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών – η οποία επεκτείνει ταχέως την αρμοδιότητα και το μέγεθός της για να αναλάβει δράση, ως ο νεότερος «τεχνολογικός σερίφης» της Βρετανίας.
Η Ofcom θα αναλάβει νέες εξουσίες για να διαμορφώσει τις πολιτικές ασφαλείας των τεχνολογικών εταιρειών, θα διερευνήσει και θα επιβάλει μεγάλα πρόστιμα σε μηχανές αναζήτησης και πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Θα επεμβαίνει όπου κρίνει ότι δεν έχουν λάβει μέτρα για να προστατεύσουν τους χρήστες τους, βάσει των προτάσεων του νομοσχεδίου για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, το οποίο πρόκειται να συζητηθεί από τους βουλευτές πριν από τα Χριστούγεννα.
Παράλληλα, η ρυθμιστική αρχή προετοιμάζεται δυναμικά για το νέο της ρόλο τους τελευταίους μήνες, καθώς θα χρειαστεί 300 άτομα επιπλέον, πέραν από τα 1.000 που ήδη διαθέτει.
Αυτή η αναβάθμιση, θα δημιουργήσει μακράν το «μεγαλύτερο θηρίο» στον διαδικτυακό κανονισμό, δηλώνουν οι ειδικοί, ενώ οι υποστηρικτές των προτάσεων λένε ότι η Ofcom, θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην προστασία των χρηστών του διαδικτύου από βλαβερές πρακτικές. οι οποίες, μέχρι τώρα, είχαν αφεθεί σε μεγάλο βαθμό σε στελέχη τεχνολογίας που εδρεύουν στη Silicon Valley.
Ωστόσο, ορισμένοι αμφισβητούν εάν οι πολιτικοί θα έπρεπε να αφήσουν έναν μη εκλεγμένο ρυθμιστή να επεξεργαστεί τα «ψιλά γράμματα» ενός πρωτοποριακού νόμου που θα προσπαθήσει να εξισορροπήσει την ελευθερία του λόγου με την προστασία των χρηστών.
«Στο μάτι του κυκλώνα»
Ως ρυθμιστικός φορέας, η Ofcom μελετά εδώ και καιρό ζητήματα ελευθερίας του λόγου, ενώ επεμβαίνει περιστασιακά στη συνείδηση του κοινού ως κριτής, όταν υπάρχει μια μεγάλη «τηλεοπτική κρίση».
Νωρίτερα φέτος, έλαβε ένα ρεκόρ 58.000 καταγγελιών μετά την επίθεση του αμφιλεγόμενου τηλεοπτικού παρουσιαστή Πίερς Μόργκαν, κατά της Μέγκαν Μάρκλ, όπου έκρινε τελικά ότι ο περιορισμός των απόψεων του Μόργκαν, θα μείωνε κατά πολύ την ελευθερία του λόγου.
Όσον αφορά τις τεχνολογικές εταιρείες, η Ofcom δεν θα εξετάζει άμεσες καταγγελίες, αλλά θα αναλάβει διευρυμένα καθήκοντα που θα της επιτρέψουν να αποφασίζει εάν οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης διαθέτουν τα κατάλληλα συστήματα για την προστασία των χρηστών τους.
Ωστόσο, επικριτές επισημαίνουν ότι με αυτή την τακτική, υπάρχει κίνδυνος οι υπουργοί να επιτεθούν κατά της ρυθμιστικής αρχής, κατά τη διάρκεια αναπόφευκτων διαδικτυακών αντιπαραθέσεων τα επόμενα χρόνια.
Την ίδια στιγμή, υπάρχει πραγματική ανησυχία ότι αυτό θα γίνεται από τη ρυθμιστική αρχή και όχι από το κοινοβούλιο. Ο βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Ντάρεν Τζόουνς, ο οποίος συμμετέχει σε μία από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές που εξετάζουν το νομοσχέδιο για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, αναγνώρισε τη δύσκολη ισορροπία που πρέπει να επιτευχθεί, ώστε οι ρυθμιστικές αρχές να κάνουν τη δουλειά τους με δημοκρατικό τρόπο.
Ταυτόχρονα, εκπρόσωπος της Ofcom επισημαίνει ότι μόνο το κοινοβούλιο μπορεί να αποφασίσει για το εύρος και τη φύση των κανόνων για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, εντούτοις, τονίζει ότι το σωστό ήταν ο διορισμένος ρυθμιστής να βρίσκεται μεταξύ εκείνων που διαθέτουν τεχνογνωσία και συγκεκριμένες ικανότητες.
Παράλληλα, εκπρόσωπος άλλου υπουργείου δηλώνει ότι «Το νομοσχέδιο ορίζει την κατάλληλη εποπτεία του κοινοβουλίου, στον τρόπο που οι εταιρείες θα πρέπει να αντιμετωπίζουν το επιβλαβές περιεχόμενο τώρα αλλά και στο μέλλον.
Μεγάλες αποφάσεις
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η Ofcom θα ορίσει κώδικες πρακτικής με τις εταιρείες τεχνολογίας, που θα διέπουν τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίζουν το διαδικτυακό επιβλαβές περιεχόμενο.
Εντούτοις, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η νομοθεσία αφήνει την Ofcom να «καλύψει τα κενά» και να κάνει «πολλές ρυθμίσεις πολιτικής» που θε έχουν τεράστιο αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων».
Η Google αναφέρει ότι η «έλλειψη νομικής σαφήνειας» ενέχει κίνδυνο αβεβαιότητας που θα μπορούσε να μειώσει τη «γρήγορη και αποτελεσματική δράση για την προστασία των χρηστών». «Ορισμένοι κανόνες είναι ασαφείς και καθώς ουσιαστικές λεπτομέρειες αφήνονται στην Ofcom, θα υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στη θέσπιση ενός άρτιου καθεστώτος συμμόρφωσης», προειδοποιεί η Google.
Επιλογή σωστού εργατικού δυναμικού
Κατά κοινή ομολογία, η τοποθέτηση των κατάλληλων ατόμων στην Ofcom, θα είναι επίσης ζωτικής σημασίας, ενώ ήδη διαθέτει μια πραγματικά δυναμική εκτελεστική ομάδα και «καλούς ειδικούς», συμπεριλαμβανομένων οικονομολόγων και τεχνικών εμπειρογνωμόνων.
Ωστόσο, πρόκληση αποτελεί η πρόσληψη ατόμων που κατανοούν τη λεγόμενη «έξυπνη τεχνολογία», που συχνά χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να εποπτεύει αυτόματα τις αναρτήσεις. Είναι ευρεως γνωστό ότι τέτοιου είδους εργαζόμενοι είναι δυσεύρετοι, εκτός από ακριβοπληρωμένοι.
Παρόλα αυτά, «η Ofcom αποκτά νέες δεξιότητες και ταλέντα, τόσο μέσω της εκπαίδευσης, όσο και με την πρόσληψη ειδικών σε τομείς όπως τα δεδομένα και η διαδικτυακή τεχνολογία», τονίζει εκπρόσωπος της εταιρείας, προσθέτοντας ότι έχει επίσης ανοίξει έναν νέο τεχνολογικό κόμβο στο Μάντσεστερ για να βοηθήσει στην προσέλκυση δεξιοτήτων και τεχνογνωσίας από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.
με πληροφορίες από Politico