Skip to main content

Πρωθυπουργός Πολωνίας: Η ΕΕ απαιτεί «βάζοντάς μας το πιστόλι στον κρόταφο»

Για «τρίτο παγκόσμιο πόλεμο» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι μιλώντας στους Financial Times για τη διαμάχη μεταξύ Βαρσοβίας και Βρυξελλών σχετικά με την απόφαση του πολωνικού δικαστηρίου που χαρακτηρίζει «ασύμβατα» βασικά στοιχεία του δικαίου της Ευρωπαϊκής  Ένωσης με το σύνταγμα της Πολωνίας.

Η διαμάχη έχει φέρει σε συγκρουσιακή διάθεση τα δύο μέρη, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάζει διάφορα μέτρα-κυρώσεις, ανάμεσα σε αυτά και το «πάγωμα» των κονδυλίων για το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης της χώρας, μέχρι να αποδείξει ότι σέβεται τους κανόνες της ΕΕ.

Η αντιπαράθεση έχει ήδη καθυστερήσει την έγκριση από τις Βρυξέλλες του πακέτου των 36 δισ. ευρώ της Πολωνίας για την οικονομική ανάκαμψη από τον Covid-19. Ορισμένα κράτη μέλη και μέρη της Κομισιόν ζητούν επίσης έναν νέο μηχανισμό προϋποθέσεων που θα μπορούσε να απειλήσει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από τα ετήσια κονδύλια της ΕΕ που καταβάλλονται στη Βαρσοβία.

Ισχυρά αντίποινα υπόσχεται ο Μοραβιέτσκι

Ο Μοραβιέτσκι, από την πλευρά του, δήλωσε πως σε αυτή την περίπτωση οι Βρυξέλλες ξεκινούν τον «τρίτο παγκόσμιο πόλεμο» και υποσχέθηκε να υπερασπιστεί τη θέση και τα δικαιώματα της Βαρσοβίας με τα «όπλα» που έχει στη διάθεσή του.

Ο πολωνός πρωθυπουργός διεμήνυσε πως οποιαδήποτε κίνηση για τη μείωση των κονδυλίων του «ταμείου συνοχής» θα είχε ως απάντηση ισχυρά αντίποινα. «Τι θα συμβεί εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινήσει τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο; Εάν ξεκινήσουν τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας με τα όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας», είπε όταν ρωτήθηκε εάν η Πολωνία θα μπορούσε να ασκήσει βέτο σε κρίσιμες αποφάσεις σχετικά με τη νομοθεσία, όπως η δέσμη μέτρων για το κλίμα της ΕΕ.

«[Αλλά] εάν κάποιος μας επιτεθεί με εντελώς άδικο τρόπο, θα αμυνθούμε με κάθε δυνατό τρόπο», πρόσθεσε. «Αισθανόμαστε ότι αυτή είναι μια ήδη μεροληπτική προσέγγιση που υπαγορεύεται [από τις Βρυξέλλες]. Αλλά αν αυτό πρόκειται να γίνει ακόμη χειρότερα, θα πρέπει να σκεφτούμε τη στρατηγική μας», σημείωσε.

«Θα πάρουμε τα χρήματα αργά ή γρήγορα»

Ο Μοραβιέτσκι είπε επίσης ότι η Κομισιόν παραβίασε τη νομοθεσία της ΕΕ με το να μην εγκρίνει ή να απορρίψει το πακέτο ανάκαμψης της χώρας, και δήλωσε ότι η Βαρσοβία  περιμένει την εκταμίευσή του. «Θα πάρουμε αυτά τα χρήματα αργά ή γρήγορα», είπε. «Όσο αργότερα το λάβουμε, τόσο ισχυρότερη είναι η απόδειξη ότι υπάρχουν διακρίσεις και η υπαγορευμένη προσέγγιση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», υπογράμμισε.

«Αυτά τα χρήματα έπρεπε να είχαν ήδη πληρωθεί. Πρόκειται για παραβίαση της διαδικασίας από την Επιτροπή», είπε, προσθέτοντας ότι παραβιάζεται το κράτος δικαίου.

«Δεν πρόκειται να παραδοθούμε, δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε την κυριαρχία μας εξαιτίας αυτής της πίεσης», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Πολωνία δανειζόταν ήδη από ιδιωτικές αγορές για να χρηματοδοτήσει τα επενδυτικά της σχέδια μετά την πανδημία. «Θα επιβιώσουμε μέχρι τη στιγμή που θα πάρουμε τα χρήματα [της ΕΕ]», τόνισε.

Απαραίτητες οι αλλαγές στο δικαστικό σύστημα

Όπως είπε επίσης, οι αλλαγές στο δικαστικό σύστημα της χώρας, που σύμφωνα με τις Βρυξέλλες απειλούν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τις θεμελιώδεις αξίες που συγκροτούν την ΕΕ, είναι απαραίτητες για την αύξηση της αποτελεσματικότητας.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας κατηγόρησε την ΕΕ ότι έχει απαιτήσεις από τη Βαρσοβία τοποθετώντας «το πιστόλι στον κρόταφο», ενώ προέτρεψε τις Βρυξέλλες να αποσύρουν τις απειλές για νομικές και οικονομικές κυρώσεις εάν επιθυμούν να επιλύσουν την κρίση σχετικά με το κράτος δικαίου στη χώρα.

Καταργείται το πειθαρχικό σώμα των δικαστών

Σε μια κίνηση να αμβλύνει τις εντάσεις στη μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ των δύο, και η οποία έχει εγείρει φόβους για έξοδο της Πολωνίας από την ΕΕ, ο Μοραβιέτσκι υποσχέθηκε να διαλύσει, μέχρι το τέλος του έτος, το πειθαρχικό σώμα των δικαστών. Να σημειωθεί ότι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει κρίνει πως ο πειθαρχικός μηχανισμός παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Είναι μια πολιτική διαδικασία

Αναφερόμενος στις συνομιλίες με τους ηγέτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Άνγκελα Μέρκελ, του Εμανουέλ Μακρόν και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στους οποίους εξέθεσε το κεντρικό επιχείρημα της Βαρσοβίας, ότι η ΕΕ υπερβαίνει τις νομικές της αρμοδιότητες, τις χαρακτήρισε «πολύ ικανοποιητικές».

Ωστόσο, είπε ότι εάν η Κομισιόν θέλει συμβιβασμό, πρέπει να ανακαλέσει την απόφασή της τον Σεπτέμβριο να επιβάλει καθημερινά πρόστιμα κατά της Βαρσοβίας έως ότου εφαρμόσει μια σειρά από αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη δικαστική της μεταρρύθμιση.

«Ευτυχώς αυτή είναι μια πολιτική διαδικασία. Και οι πολιτικές διαδικασίες μπορούν να σταματήσουν από τους πολιτικούς», είπε ο Μοραβιέτσκι. «Αυτό θα ήταν το πιο σοφό πράγμα που μπορούν να κάνουν. Γιατί τότε δεν μας μιλάνε με ένα όπλο στο κεφάλι. Αυτή ακριβώς η κατάσταση δημιουργεί μια σχετική έλλειψη της όρεξής μας για περαιτέρω ενέργειες», συνέχισε.

Δεν υπάρχουν κίνδυνοι για Polexit

Τέλος, σχολιάζοντας τους φόβους για έξοδο της Πολωνίας από την ΕΕ δήλωσε για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.  «88% των Πολωνών θέλουν να παραμείνουν στην ΕΕ, οι μισοί από αυτούς είναι ψηφοφόροι [του κόμματός μας]», είπε. «Είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι η Πολωνία πρέπει να μείνει. . . Δεν υπάρχουν κίνδυνοι για Polexit. Θα υπερασπιστούμε σθεναρά την Πολωνία ως μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

naftemporiki.gr