Skip to main content

Βρετανία- κορωνοϊός: Εκτός ελέγχου τα κρούσματα και οι θάνατοι- Πού αποδίδεται η δραματική αύξηση

Της Μαρίας Βε 

Αντιμέτωπη με μια ζοφερή πραγματικότητα βρίσκεται η Βρετανία, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού αυξάνεται επικίνδυνα. 

Οι μολύνσεις τις τελευταίες επτά ημέρες αυξήθηκαν κατά 18% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ παρόλο που οι θάνατοι δεν αυξάνονται με τέτοιο ταχύ ρυθμό, ο κυλιόμενος μέσος όρος επτά ημερών αυξήθηκε κατά 11%. Τα τελευταία στοιχεία χθες κατέγραψαν 52.009 νέα κρούσματα, τον υψηλότερο ημερήσιο απολογισμό από τις 17 Ιουλίου και 115 θανάτους. 

Επόμενο είναι, η ραγδαία αυτή κλιμακούμενη άνοδος των κρουσμάτων και νοσηλειών στη Βρετανία, να αυξάνει τις ανησυχίες των πολιτών της ΕΕ στη Δυτική Ευρώπη, οι οποίοι αναρωτιούνται εάν θα πρέπει να προετοιμάζονται για τα χειροτέρα.

Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού.

Τουλάχιστον… όχι ακόμα. 

Φόβοι ότι η ανοσία του εμβολιασμού αυξάνει τα κρούσματα

Παράγοντες όπως η μείωση της ανοσίας από τον εμβολιασμό, έχουν αναφερθεί ως πιθανοί λόγοι για την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων στη  Βρετανία. 

Εάν αποδειχθεί ότι αυτός είναι ο βασικός λόγος του τελευταίου κύματος λοιμώξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, δικαιολογημένα θα πρέπει να ανησυχήσουν οι Δυτικές χώρες, καθώς έχουν παρόμοια επίπεδα εμβολιασμού και παρατηρούν επίσης τα κρούσματα να αυξάνονται. 

Την ίδια στιγμή, πολλοί ειδικοί υπογραμμίζουν ότι υπάρχει μια πιο σοβαρή αιτία για αυτή τη νέα έξαρση της πανδημίας: Το HB «εγκατέλειψε» τα περισσότερα μέτρα δημόσιας υγείας, ενώ αντίθετα, άλλες χώρες στη Δυτική Ευρώπη έχουν υιοθετήσει μια πιο προσεκτική προσέγγιση, που περιλαμβάνει σωστή χρήση μάσκας και  covid- διαβατήρια, εκτός από εμβολιασμούς. 

Ταυτόχρονα, η Βρετανία παρουσιάζει ένα ακραίο παράξενο φαινόμενο. Ενώ έχει  αρκετά υψηλή κάλυψη εμβολιασμού, εξακολουθεί να εμφανίζει 45.000 κρούσματα την ημέρα, δηλώνουν οι γιατροί. 

Η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο, ενώ ο εμβολιασμός δε φαίνεται να οδηγεί στα αναμενόμενα αποτελέσματα.  Παράδειγμα τούτου αποτελούν οι πρόσφατες αυξήσεις στα κρούσματα σε χώρες όπως το Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ολλανδία, μετά την άρση ορισμένων περιορισμών, ενώ τρομαχτική είναι η κατάσταση στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία εφόσον τα ποσοστά εμβολιασμού είναι μικρότερα από 35%, επιτρέποντας στην εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή Δέλτα να δρά ανεξέλεγκτα. 

Η «Ημέρα Ελευθερίας» ευθύνεται για την κατάσταση

Όπως υποστηρίζουν πολλοί γιατροί, η «ημέρα ελευθερίας» τον Ιούλιο, οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια σε μια υπερ-μετάδοση, την ώρα που σε μεγάλο μέρος της ΕΕ διατήρησαν τα μέτρα, παρατείνοντας τη χρήση υποχρεωτικής μάσκας και περιορίζοντας τις συγκεντρώσεις. 

Σημειώνεται ότι στις 19 Ιουλίου 2021,την ώρα που ο μέσος όρος των επτά ημερών για νέα ημερήσια κρούσματα ήταν πάνω από 45.000 την ημέρα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ήρε τους περισσότερους περιορισμούς. Οι μάσκες αφαιρέθηκαν, τα νυχτερινά κέντρα άνοιξαν ξανά, ανεστάλη η τηλεργασία και οι μαθητές βρέθηκαν και πάλι στις σχολικές αίθουσες.   

Τρεις μήνες αργότερα, τα πράγματα επιδεινώνονται, ενώ, σύμφωνα με τους ειδικούς, «Όλα ήταν απολύτως προβλέψιμα».
Πάντως, το καλοκαίρι, τα κρούσματα αυξήθηκαν και σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Πορτογαλία, αλλά ενώ σταδιακά παρουσίασαν μείωση, στη Βρετανία ο αριθμός παρέμεινε σχετικά σταθερός

Φαίνεται πως σε αυτό, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε ο εμβολιασμός εφήβων, καθώς τον Ιούνιο, η Γαλλία άρχισε να εμβολιάζει άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω, με την Ισπανία και την Πορτογαλία να ακολουθούν το παράδειγμά τους.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι σε δύο- τρεις εβδομάδες, η Ισπανία είχε εμβολιάσει περίπου το 70% των εφήβων, γεγονός που μείωσε δραματικά την έξαρση του πέμπτου κύματος, ακριβώς επειδή επηρέαζε κυρίως τους νεότερους ανθρώπους, ενώ η Βρετανία βρέθηκε πίσω στην κούρσα, ξεκινώντας τους εμβολιασμούς εφήβων από τα μέσα Σεπτεμβρίου. 

Τι γίνεται τώρα 

Οι επιπτώσεις της τρέχουσας κατάστασης στο Ηνωμένο Βασίλειο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μπορεί να είναι καταστροφικές, σύμφωνα με τους ειδικούς. 

Ως εκ τούτου, γιατροί του βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου, έχουν ζητήσει την εφαρμογή του λεγόμενου Σχεδίου Β. 

Σημειώνουν δε ότι «Είναι ηθελημένη αμέλεια της κυβέρνησης να μη λάβει περαιτέρω μέτρα για τη μείωση της εξάπλωσης της λοίμωξης, όπως το μέτρο της υποχρεωτικής μάσκας ή της τήρησης των αποστάσεων». 

με πληροφορίες από Politico