Οι Ηνωμένες Πολιτείες υιοθέτησαν σήμερα έναν “νέο επίσημο χάρτη” του Μαρόκου ο οποίος ενσωματώνει τη διαφιλονικούμενη περιφέρεια της Δυτικής Σαχάρας στη διάρκεια μιας τελετής που οργανώθηκε στην αμερικανική πρεσβεία στη Ραμπάτ.
“Είναι η απτή αναπαράσταση της ισχυρής διακήρυξης που έγινε μόλις δύο ημέρες πριν από τον πρόεδρο Τραμπ — αναγνωρίζοντας την κυριαρχία του Μαρόκου στη Δυτική Σαχάρα”, δήλωσε ο πρεσβευτής Ντέιβιντ Φίσερ προτού υπογράψει τον “νέο χάρτη της αμερικανικής κυβέρνησης για το Βασίλειο του Μαρόκου”.
Ο χάρτης, που ενσωματώνει το σύνολο της ερημικής αυτής περιοχής για την οποία αγωνίζονται εδώ και δεκαετίες το Μαρόκο και οι αυτονομιστές του Μετώπου Πολισάριο που υποστηρίζονται από την Αλγερία, “θα παρουσιαστεί στον βασιλιά Μοχάμεντ ΙΣΤ'” ο οποίος “με τη σοφία και την προνοητικότητά του αναγνώρισε το Ισραήλ”, πρόσθεσε στη διάρκεια μιας σύντομης τελετής.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε προχθές, Πέμπτη, ότι αναγνωρίζει τη μαροκινή κυριαρχία σε αυτή τη διαφιλονικούμενη πρώην ισπανική αποικία, με αντάλλαγμα τη δέσμευση της Ραμπάτ να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ.
Η απόφαση αυτή απορρίφθηκε αμέσως από το Μέτωπο Πολισάριο που διεκδικεί τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος το οποίο έχει προβλεφθεί από τα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να διευθετηθεί το καθεστώς αυτής της “μη αυτόνομης περιφέρειας”, κληρονομιά του αποικιοκρατικού παρελθόντος της αφρικανικής ηπείρου. Το Μαρόκο προτείνει από την πλευρά του ένα σχέδιο αυτονομίας υπό την κυριαρχία του.
Το Αλγέρι καταδίκασε σήμερα τα “ξένα στρατηγήματα” που έχουν σκοπό να το αποσταθεροποιήσουν, κατονομάζοντας το Ισραήλ. Η Μόσχα εκτίμησε την Παρασκευή πως πρόκειται για “μια μονομερή απόφαση που εξέρχεται εντελώς από το πλαίσιο του διεθνούς δικαίου”.
Πολιτική επίλυση θέλει ο ΟΗΕ
Ο ΟΗΕ δήλωσε από την πλευρά του πως η θέση του για τη Δυτική Σαχάρα παραμένει “αναλλοίωτη”. Ο οργανισμός τάσσεται εδώ και χρόνια, χωρίς σημαντικά αποτελέσματα, υπέρ μιας πολιτικής επίλυσης. Διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του βρίσκονται σε νεκρό σημείο από την άνοιξη του 2019.
Το Πολισάριο υποστηρίζει πως βρίσκεται “σε κατάσταση πολέμου νόμιμης άμυνας” αφότου το Μαρόκο ανέπτυξε στις 13 Νοεμβρίου στρατεύματα σε μια ουδέτερη ζώνη την οποία επιτηρούν δυνάμεις του ΟΗΕ στον απώτατο νότο της περιφέρειας, προκειμένου να εκδιώξει μια οργάνωση αυτονομιστών μαχητών που είχε αποκλείσει τη μοναδική διαδρομή προς τη Μαυριτανία.
Ενώ τα μαροκινά στρατεύματα παρέμειναν από τότε στη θέση τους για να “ασφαλίσουν” τη διαδρομή αυτή, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν έχει λάβει θέση για την υπόθεση.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP