Skip to main content

Η πείνα αυξάνεται στον κόσμο- Οι καταναλωτές δεν μπορούν από μόνοι τους να λύσουν την παγκόσμια ανισότητα

Οι πόλεμοι, η κλιματική κρίση και η πανδημία έχουν κάνει τον αριθμό των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο  που λιμοκτονούν ,να αυξηθεί ξανά. Σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη πείνας για το 2021, 811 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μαστίζονταν από την πείνα το 2020.

Σύμφωνα με τον Στέφανε Λέζενιχ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών στη Φρανκφούρτη , αυτές οι εξελίξεις είναι «μια έμμεση συνέπεια των οικονομικών μας μεθόδων παραγωγής και κατανάλωσης. Και όλες οι πολιτικές συγκρούσεις που ακολουθούν την έλλειψη πόρων, τα προβλήματα με την κατανομή των περιβαλλοντικών πόρων, την πρόσβαση σε νερό, γη και καθαρούς πόρους – όλα αυτά παράγονται έμμεσα από εμάς»,λέει ο κοινωνιολόγος Στέφαν Λέζενιχ σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF)

Επιπλέον, οι σχέσεις εξουσίας στον κόσμο είναι εξαιρετικά άνισες, εξηγεί ο Γερμανός κοινωνιολόγος. «Το είδαμε πρόσφατα ξανά με τη διανομή των εμβολίου και το ζήτημα της προστασίας των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας: Έχουμε πλούσιες βιομηχανικές κοινωνίες που μπορούν τελικά να επικρατήσουν με τα οικονομικά τους συμφέροντα και μπορούν να πάρουν ομήρους άλλες χώρες» , τονίζει ο Λέζενιχ και προσθέτει: «Αυτές οι διαρθρωτικές ανισορροπίες πρέπει να αντιμετωπιστούν. Οι καταναλωτές δεν μπορούν να λύσουν προβλήματα μόνοι τους»

Στην κοινωνία υπάρχουν ήδη τάσεις για έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής. Υπάρχουν άνθρωποι που αναθεωρούν τον ατομικό τους τρόπο ζωής, καταναλώνουν λιγότερους πόρους και αλλάζουν τη διατροφή τους. Αυτό θα πίεζε τις βιομηχανίες να προσαρμόζουν την παραγωγή τους. «Αλλά», λέει ο Λέζενιχ, «το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με τον  ατομικό καταλυτικό τρόπο   και μεμονωμένες αποφάσεις . Ούτε προσθέτοντας πολλά εκατομμύρια ατομικές αποφάσεις κατανάλωσης. Πρέπει να αλλάξουν οι δομές ».