Οι ΗΠΑ προέτρεψαν τη Βρετανία να ακολουθήσει το παράδειγμά της και να προσπαθήσει να επιδιορθώσει τις σχέσεις της με το Παρίσι, μετά τη διαμάχη για την ακύρωση από την Αυστραλία της σύμβασης με τη Γαλλία για τα υποβρύχια.
Η Αυστραλία αποσύρθηκε από τη σύμβαση αξίας 66 δισ. δολαρίων για 12 ηλεκτρικά υποβρύχια ντίζελ, που υπογράφηκε το 2016, για να επιλέξει υποβρύχια πυρηνικής ενέργειας που θα αναπτυχθούν με την Αμερική και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η μυστικοπαθής και ξαφνική ακύρωση του συμβολαίου έχει δημιουργήσει κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ του Παρισιού από τη μία και του Λονδίνου, της Καμπέρα και της Ουάσινγκτον από την άλλη.
Ωστόσο, ανώτεροι διπλωμάτες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, πέρασαν δύο ημέρες στη Γαλλία και στις Βρυξέλλες προσπαθώντας να επιδιορθώσουν τις σχέσεις τους, αφού οι Γάλλοι ηγέτες κατέστησαν σαφές ότι ένιωσαν ότι η τριάδα των εθνών είχε συμμαχήσει «πίσω από την πλάτη τους», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Guardian.
Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, στο Παρίσι στις 5 Οκτωβρίου. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, συναντήθηκε επίσης με τον σύμβουλο γαλλικής εξωτερικής πολιτικής, Εμανουέλ Μπον. Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν αναμένεται επίσης να πραγματοποιήσει διμερή πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον Μπάιντεν στη G20 στη Ρώμη.
Απογοήτευση των Αμερικανών για την στάση Τζόνσον
Οι Αμερικανοί διπλωμάτες έχουν απογοητευτεί που ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν έκανε καμία παράλληλη προσπάθεια για να ανοικοδομήσει τις σχέσεις του με τον Μακρόν. Έγινε ένα επεξηγηματικό τηλεφώνημα ενώ ο Τζόνσον εξέφρασε την απογοήτευσή του με τις γαλλικές καταγγελίες για την απώλεια του συμβολαίου, λέγοντας “donnez moi un break”.
Ένας διπλωμάτης είπε: «Ελπίζαμε για μια τριμερή της Βρετανίας, της Ευρώπης και των ΗΠΑ, αλλά πρέπει να τρέξουμε περισσότερο μια επιχείρηση στην οποία θα προσεγγίσουμε χωριστά τις δημοκρατίες στην Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ασία.»
Ένας ανώτερος Αμερικανός διπλωμάτης παραδέχθηκε εκ των υστέρων ότι ο χειρισμός της αυστραλιανής ακύρωσης της γαλλικής σύμβασης ήταν ένα αναγκαστικό λάθος και στην καλύτερη περίπτωση θα έπρεπε να υπήρχε ένα αξιοπρεπές διάστημα τριών μηνών πριν από την ανακοίνωση της νέας συμμαχίας ασφαλείας μεταξύ Αυστραλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ.
Υπήρχαν διαφωνίες εντός της κυβέρνησης Μπάιντεν σχετικά με τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης όταν ήταν σαφές ότι η Αυστραλία ήθελε να τερματίσει τη σύμβαση για τα υποβρύχια και να υιοθετήσει αμερικανικά υποβρύχια πυρηνικής ενέργειας. Κάποιοι υποστήριξαν ότι ήταν ανόητο να αποξενωθούν οι Γάλλοι, καθώς το μεσοδιάστημα που δημιουργήθηκε από τις γερμανικές εκλογές σήμαινε ότι η Γαλλία ήταν στο τιμόνι της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής. Οι Αυστραλοί επέμειναν στο απόρρητο.
Οι Γάλλοι αποφάσισαν τώρα να επωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική αμηχανία των ΗΠΑ για να κερδίσουν παραχωρήσεις από την Ουάσινγκτον για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού αμυντικού πυλώνα στο ΝΑΤΟ, τη μεγαλύτερη συνεργασία των ΗΠΑ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο Σαχέλ και την αναγνώριση της νομιμότητας του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Ινδο-Ειρηνικό.
Αλλά δεν υπάρχει παράλληλη προσέγγιση μεταξύ των Γάλλων και των Αυστραλών ή των Βρετανών. Ο Λε Ντριάν, δίνοντας στοιχεία στο γαλλικό κοινοβούλιο, είπε ότι «η μπάλα παρέμεινε στο γήπεδο του Τζόνσον», προσθέτοντας ότι είχε υποσχεθεί προτάσεις από τους Γάλλους, αλλά καμία δεν είχε υποβληθεί.
Έγινε ακόμη πιο καυστικός για την Καμπέρα, λέγοντας ότι είχε κάνει «ένα άλμα προς το άγνωστο επιλέγοντας να καταφύγει στην τεχνολογία που οι Αυστραλοί δεν έχουν και έτσι δεν θα κυριαρχήσουν στο μέλλον. Έτσι τοποθετούνται εξ ολοκλήρου στο έλεος των εξελίξεων στην αμερικανική πολιτική. Εύχομαι ο Αυστραλός εταίρος μας, ο οποίος έκανε την επιλογή για λόγους ασφάλειας – δικαιολογημένος από την κλιμάκωση των εντάσεων με την Κίνα – σε βάρος της κυριαρχίας, να μην ανακαλύψει αργότερα ότι θυσίασε και τα δύο ».
Ο Λε Ντριάν είπε επίσης ότι ήταν ανησυχητικό το γεγονός ότι οι Βρετανοί, οι οποίοι διοργανώνουν το συνέδριο της Cop26 στη Γλασκώβη, συμφώνησαν σε μια εμπορική συμφωνία με την Αυστραλία χωρίς να λάβουν υπόψη τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.
Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Πάρλι, αντιμετώπισε σκληρές ερωτήσεις σχετικά με το πώς οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών και η αμυντική βιομηχανία θα μπορούσαν να έχουν διαβάσει λανθασμένα τα σήματα που προέρχονται από την Αυστραλία για το μέλλον της σύμβασης ή να μην έχουν λάβει καμία προειδοποίηση από τους Αμερικανούς. Είπε ότι κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η Αυστραλία θα ήταν τόσο πρόθυμη να χάσει την κυριαρχία της.
Ο τόνος που εξακολουθεί να εμφανίζεται από τη Γαλλία ότι νιώθει προσβεβλημένη από τις εξελίξεις, έρχεται σε αντίθεση με τις παρατηρήσεις του επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ Γιοσέπ Μπορέλ ο οποίος την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον έθεσε το θέμα των υποβρυχίων στο παρελθόν επιμένοντας ότι η διαμάχη είχε τελειώσει.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από τον Guardian