Skip to main content

ΠΟΥ: Τους 7.588 έφτασαν οι νεκροί από τον Έμπολα

Ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία του ιού Έμπολα στις χώρες της δυτικής Αφρικής που έχουν πληγεί περισσότερο έφτασε τις 7.588 σε σύνολο 19.497 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Στο μεταξύ οι αρχές της Σιέρα Λεόνε ανακοίνωσαν σήμερα ότι τίθεται άμεσα σε εφαρμογή ο περιορισμός των κατοίκων στα σπίτια τους για διάστημα πέντε ημερών σε όλη την επαρχία του Βορρά, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού Έμπολα.

«Ο περιορισμός των πέντε ημερών αφορά το σύνολο της επαρχίας του Βορρά. Έχει στόχο να μας επιτρέψει να έχουμε μια συγκεκριμένη άποψη για την κατάσταση», δήλωσε ο υφυπουργός Ενημέρωσης και Επικοινωνιών της Σιέρα Λεόνε Τέο Νίκολ.

Ο ΠΟΥ επεσήμανε στην ανακοίνωσή του ότι ο ιός εξαπλώνεται γρήγορα στη Σιέρα Λεόνε, κυρίως στο βόρειο και το δυτικό τμήμα της χώρας, με 315 επιβεβαιωμένα κρούσματα να έχουν αναφερθεί στη χώρα αυτή μέσα στην εβδομάδα ως την 21η Δεκεμβρίου. Από αυτά τα 115 καταγράφηκαν στην πρωτεύουσα Φρίταουν.

Σημειώνεται ότι στη Σιέρα Λεόνε έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα, τουλάχιστον 9.004, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων έχει καταγραφεί στη Λιβερία, 3.384, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΠΟΥ.

Η επιδημία του ιού Έμπολα, το πρώτο θύμα της οποίας καταγράφηκε πέρυσι τον Δεκέμβριο, είναι πιθανό να διαρκέσει ως το τέλος του 2015, σύμφωνα με τον Πέτερ Πίοτ, έναν από τους επιστήμονες που ανακάλυψαν τον ιό το 1976.

Ο Πίοτ, που είναι διευθυντής της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και ήταν μέλος της ομάδας επιστημών που ανακάλυψε το 1976 τον ιό Έμπολα, δήλωσε ότι σημειώνεται πρόοδος στην προσπάθεια να ανασταλεί η εξάπλωση του ιού, όμως πρόσθεσε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να δημιουργηθούν εμβόλια.

Ο Βέλγος επιστήμονας, ο οποίος μόλις επέστρεψε από τη Σιέρα Λεόνε, επεσήμανε ότι η επιδημία έχει φτάσει στο απόγειό της στη Λιβερία.

Ο Πίοτ εκτίμησε ότι είναι πιθανό η ασθένεια να φτάσει τις επόμενες εβδομάδες στο απόγειό της στη χώρα αυτή, όπου μέχρι τώρα 2.556 άνθρωποι έχουν πεθάνει.

Οι απλές θεραπείες, όπως η ενδοφλέβια χορήγηση υγρών και αντιβιοτικών, έχουν ρίξει τα ποσοστά θνησιμότητας στη Σιέρα Λεόνε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με έναν στους τρεις ασθενείς να πεθαίνουν ενώ αρχικά το ποσοστό ήταν 70%, σημείωσε ο Πίοτ.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters