Skip to main content

Πολωνία: Με κατασκευή τείχους στα σύνορα απαντάει στον «υβριδικό πόλεμο» της Λευκορωσίας

Το πολωνικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη τα σχέδια αξίας 350 εκατ. ευρώ για την κατασκευή τείχους στα σύνορα με τη Λευκορωσία, ώστε να αποτρέπονται οι μετανάστες που επιχειρούν να διασχίσουν τα σύνορα.

 Στο μεταξύ οι αρχές ανέφεραν ότι ένας άλλος αιτών άσυλο βρέθηκε νεκρός. Η αστυνομία την Πέμπτη ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε το πτώμα ενός άνδρα που προσδιορίστηκε ως 24χρονος πολίτης της Συρίας, κοντά στο χωριό Κλιμόβκα, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

«Οι αστυνομικοί βρήκαν επίσης έγγραφα θεώρησης που αποδεικνύουν ότι ο άνδρας βρισκόταν στη Λευκορωσία από τα μέσα Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Tomasz Krupa. Πρόκειται για τον πέμπτο νεκρό που εντοπίζεται κατά μήκος των συνόρων από τον Αύγουστο.Άλλοι φέρονται να πέθαναν από εξάντληση και υποθερμία.

Τον τελευταίο καιρό χιλιάδες μετανάστες πετούν στη Λευκορωσία και στη συνέχεια η κυβέρνηση του Αλεξάντρ Λουκασένκο φέρεται να τους βοηθάει να φτάσουν στα σύνορα από όπου προσπαθούν να περάσουν στην Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία.

Οι τρεις χώρες κατηγορούν τον Λουκασένκο ότι εργαλειοποιεί τους μετανάστες ανταποδίδοντας με αυτό τον τρόπο τις κυρώσεις της ΕΕ στο καθεστώς του. Η Βαρσοβία και οι Βρυξέλλες έχουν καταγγείλει τις μεταφορές μεταναστών χαρακτηρίζοντας την πολιτική της Λευκορωσίας ως «υβριδικό πόλεμο».

Η Πολωνία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε μια λωρίδα πλάτους 3 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων. Αντιμετωπίζει, ωστόσο, έντονη κριτική για τις μεταναστευτικές της πολιτικές, καθώς κατηγορείται για παράνομες επαναπροωθήσεις. Υπάρχουν επίσης αναφορές που τη θέλουν να μην επιτρέπει στον κόσμο να καταθέσει αιτήσεις ασύλου.

Η Πολωνία, ήδη από τον Αύγουστο, είχε ξεκινήσει να κατασκευάζει φράχτη με συρματοπλέγματα για να εμποδίσει τους μετανάστες να περάσουν τα σύνορα.

Τα σχέδια για το τείχος (εμπόδια, φωτογραφικές μηχανές και αισθητήρες), εγκρίθηκαν στο κοινοβούλιο με 274 ψήφους υπέρ, 174 κατά και μία αποχή. Το νομοσχέδιο επιτρέπει επίσης την κατασκευή του φράχτη χωρίς δημόσιο διαγωνισμό και περιλαμβάνει πρόβλεψη για απαλλοτρίωση ακινήτων από τους πολίτες, αν χρειαστεί, με αντάλλαγμα αποζημίωση.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico