Skip to main content

Ιρακινή πολιτοφυλακή απειλεί με αντίποινα μετά τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές σε Ιράκ και Συρία

Με ισχυρά αντίποινα απείλησε ηγέτης ιρακινής πολιτοφυλακής μετά τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ και τη Συρία εναντίον βάσεων της υποστηριζόμενης από το Ιράν πολιτοφυλακής Κατάεμπ Χεζμπολάχ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 25 φιλοϊρανοί μαχητές. Τις επιθέσεις καταδίκασε επίσης το Ιράν, το οποίο έκανε λόγο για ξεκάθαρο παράδειγμα τρομοκρατίας.

Αμερικανικά αεροπλάνα έπληξαν χθες το βράδυ βάσεις των ταξιαρχιών της Χεζμπολάχ, μιας από τις πιο ριζοσπαστικές παρατάξεις του Χασντ αλ-Σαάμπι, συνασπισμού παραστρατιωτικών στον οποίο κυριαρχούν οι φιλοϊρανοί και ο οποίος έχει πλέον ενσωματωθεί στις ιρακινές δυνάμεις.

Τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν σε αντίποινα για τον θάνατο, την Παρασκευή, ενός Αμερικανού υπεργολάβου σε επίθεση με ρουκέτα.

«Το αίμα των μαρτύρων δεν θα είναι μάταιο και η αντίδρασή μας θα είναι πολύ σκληρή για τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ», δήλωσε αργά την Κυριακή ο ανώτατος διοικητής Τζαμάλ Τζαφάρ Ιμπραϊμι, γνωστός με το πολεμικό όνομά του Αμπού Μαχντί αλ Μοχάντες.

«Η αμερικανική στρατιωτική επίθεση εναντίον ιρακινού εδάφους και ιρακινών δυνάμεων καταδικάζεται δριμύτατα ως ξεκάθαρο παράδειγμα τρομοκρατίας  και το Ιράν την καταδικάζει δριμύτατα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Με τις επιθέσεις αυτές, η Αμερική έδειξε τη σταθερή υποστήριξή της στην τρομοκρατία και την περιφρόνησή της για την ανεξαρτησία και την κυριαρχία των χωρών και οφείλει να υποστεί τις συνέπειες της παράνομης πράξης της», δήλωσε επίσης ο Μουσαβί.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, ΑΜΠΕ, AFP