Skip to main content

Μεξικό: Αντιπαράθεση για την αντικατάσταση του αγάλματος του Κολόμβου

Της Μαρίας Βε

Με το αντίγραφο ενός γλυπτού αυτόχθονης γυναίκας θα αντικατασταθεί το άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου στην Πόλη του Μεξικού, το οποίο αφαιρέθηκε πέρσι από τη θέση του κατά μήκος της κεντρικής λεωφόρου και δεν θα επιστρέψει στο σημείο, σύμφωνα με τη δήμαρχο της πόλης. 

Το άγαλμα ανακαλύφθηκε τον Ιανουάριο στην περιοχή Huasteca, κοντά στις ακτές του Κόλπου και είναι γνωστό ως «Η νεαρή γυναίκα του Αματζάκ», αυτόχθονα της περιοχής. 

Ωστόσο, το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, ανέφερε ότι την εποχή που δημιουργήθηκε το άγαλμα, τον 19ο αιώνα, έμοιαζε με τη θεά της γονιμότητας Huastec, αλλά  ίσως να ήταν και κάποιο μέλος της ελίτ ή μέρος της κυβερνητικής τάξης, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους. 

Το αντίγραφο θα είναι τριπλάσιο από το πρωτότυπο των 6 μέτρων, το οποίο εκτίθεται στο Μουσείο Ανθρωπολογίας του Μεξικού, ενώ από τη «Νεαρή Γυναίκα του Αματζάκ» λείπουν τα μάτια, καθώς το πιο πιθανό είναι να έχουν καταστραφεί οι χρωματιστές πέτρες που αρχικά είχαν εισαχθεί.  Η «Νεαρή Γυναίκα του Αματζάκ», θα τοποθετηθεί πάνω στην αρχική νεοκλασική βάση.

Τι θα απογίνει το άγαλμα του Κολόμβου;

Το άγαλμα του Κολόμβου αφαιρέθηκε πέρυσι για αποκατάσταση, λίγο πριν τις 12 Οκτωβρίου, (οι Μεξικανοί την αποκαλούν Día de la Raza-  Η επέτειος της άφιξης του Κολόμβου στην Αμερική το 1492). 

Την Τρίτη, ο επικεφαλής του ινστιτούτου ανθρωπολογίας, Ντιέγκο Πριέτο Ερνάντες, αναγνώρισε ότι οι συνεχείς βανδαλισμοί του αγάλματος  του Κολόμβου ήταν η αιτία πίσω από την απόφαση να μεταφερθεί σε ένα πιο ήσυχο πάρκο σε μια πολυτελή γειτονιά, όπου οι διαμαρτυρίες για τους αυτόχθονες είναι σπάνιες.

Ωστόσο, τα σχέδια αντικατάστασής του, προκάλεσαν αρνητικές κριτικές για τον πρόεδρο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ  και τη δήμαρχο  Κλαούντια Σέινμπαουμ. οι οποίοι φαίνεται ότι προσπαθούν να αλλάξουν την πόλη μέσω του πολιτισμού της Ισπανίας. 

Η αντιπαράθεση  έρχεται την ώρα που η χώρα σηματοδότησε την 500η επέτειο από την πτώση της πρωτεύουσας των Αζτέκων.

Εντούτοις, ενώ η Σέινμπαουμ μιλά για «500 χρόνια αυτοχθονικής αντίστασης», καλλιτέχνες παρομοιάζουν το άγαλμα με εξωγήινο επιστημονικής φαντασίας, αναγκάζοντας τη δήμαρχο να αναθέσει στην επιτροπή δημόσιων έργων τέχνης την επιλογή για την αντικατάσταση. 

Διαμαρτυρίες και στη Γουατεμάλα στο αγαλμα του Κολόμβου

Την ίδια στιγμή, περίπου χίλιοι άνθρωποι έκαναν πορεία χθες Τρίτη στην πρωτεύουσα της Γουατεμάλας και αρκετοί εξ αυτών προσπάθησαν να ρίξουν κάτω άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου, σε ένδειξη εναντίωσης στον εορτασμό της 12ης Οκτωβρίου. 

Κατά τη διάρκεια της πορείας τριών χιλιομέτρων ως το παλάτι που αποτελούσε στο παρελθόν έδρα της κυβέρνησης, στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας της Γουατεμάλας, αρκετοί διαδηλωτές προσπάθησαν να ανατρέψουν μπρούτζινο άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου και προκάλεσαν φθορές σε άγαλμα του πρώην προέδρου Χοσέ Μαρία Ρέινα (1891-1898) στην πολυσύχναστη λεωφόρο.

Σημειώνεται ότι η Γουατεμάλα είναι η χώρα όπου ζει ο μεγαλύτερος πληθυσμός αυτοχθόνων στην κεντρική Αμερική (το 42% των 17 εκατομμυρίων κατοίκων.

Πολλοί αυτόχθονες λαοί απορρίπτουν την ονομασία «Ημέρα της Ισπανικής Κληρονομιάς», με την οποία τιμάται η έλευση του Κολόμβου στην Αμερική τη 12η Οκτωβρίου 1492, κάνοντας λόγο περί «Ημέρας αξιοπρέπειας και αντίστασης».

,Με πληροφορίες από Theguardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ