Η Σερβία θα συνεχίσει να εξοπλίζεται με ρωσικά, κινέζικα και άλλα όπλα, δήλωσε ο πρόεδρός της, παρά τους φόβους στην περιοχή και τη Δύση ότι η πρόσφατη στρατιωτική συσσώρευση της βαλκανικής χώρας θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες εντάσεις σε ένα μέρος της Ευρώπης που έχει ακόμα «ανοιχτές πληγές» από πολέμους που έγιναν τη δεκαετία του 1990.
Εγκαινιάζοντας μια έκθεση όπλων την Τρίτη, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι η Σερβία είναι ένα «ελεύθερο και ανεξάρτητο έθνος» που δεν θα ζητούσε εξωτερικές απόψεις για το από πού προμηθεύεται όπλα.
«Αν κάποιος πιστεύει ότι πρέπει να ζητήσουμε από τις ΗΠΑ ή την ΕΕ να αποφασίσουν για τα όπλα μας, ας καταργήσουμε το κράτος μας», δήλωσε ο Βούτσιτς.
Η χώρα τον τελευταίο καιρό έχει εξοπλιστεί κυρίως με ρωσικά και κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη, drones και αντιαεροπορικά συστήματα.
«Είμαστε μια ελεύθερη χώρα που θέλει να αποτρέψει μια πιθανή επιθετικότητα», δήλωσε ο Βούτσιτς, προσθέτοντας ότι αν και η Σερβία βρίσκεται στο «δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, θέλει συνεργασία με όλους».
Όπως υπογραμμίζει το Aljazeera, η Σερβία, αν και επιδιώκει επίσημα την ένταξη στην ΕΕ, αρνήθηκε να ευθυγραμμίσει την εξωτερική της πολιτική με το μπλοκ των 27 κρατών και αντίθετα ενίσχυσε τη συμμαχία της με τη Ρωσία και την Κίνα.
Έχει επίσης κατηγορηθεί συχνά ότι συνεργάζεται με τη Ρωσία για την αποσταθεροποίηση της γειτονικής Βοσνίας, του Μαυροβουνίου και του Κοσόβου.
Παράλληλα, για να ενταχθεί στην ΕΕ, η Σερβία χρειάζεται την υποστήριξη όλων των κρατών μελών της ΕΕ, ωστόσο, διατηρεί «ψυχρές» σχέσεις με την Κροατία.
naftemporiki.gr