Το Ιράν, η Κίνα και η Ρωσία ξεκίνησαν σήμερα κοινές ναυτικές ασκήσεις στον Ινδικό Ωκεανό και στον Κόλπο του Ομάν, σε μια άνευ προηγουμένου άσκηση ναυτικής συνεργασίας και εκπαίδευσης όπως τη χαρακτήρισε η Μόσχα.
Τα χωρικά ύδατα γύρω από το Ιράν έχουν γίνει επίκεντρο διεθνών εντάσεων, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να ασκούν πίεση για τη διακοπή των πωλήσεων ιρανικού αργού πετρελαίου και άλλων εμπορικών σχέσεων.
«Το μήνυμα αυτής της άσκησης είναι η ειρήνη, η φιλία και η σταθερή ασφάλεια μέσω της συνεργασίας και της ενότητας… και το αποτέλεσμά της θα είναι να δείξει πως το Ιράν δεν μπορεί να τεθεί σε απομόνωση», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο ναύαρχος του ιρανικού στόλου Γκολαμρεζά Ταχανί.
Το τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε πως οι ασκήσεις περιλαμβάνουν τη διάσωση πλοίων όπου έχει σημειωθεί πυρκαγιά ή δέχονται επίθεση από πειρατές καθώς και ασκήσεις με πυρά.
Ο Κόλπος του Ομάν είναι ένας ιδιαίτερα ευαίσθητος δίαυλος καθώς συνδέεται με τα Στενό του Χορμούζ, μέσω του οποίου διέρχεται περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πετρελαίου και το οποίο με τη σειρά του συνδέεται με τον Κόλπο.
Η Ουάσινγκτον πρότεινε μια ναυτική αποστολή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έπειτα από διάφορες επιθέσεις τον Μάιο και τον Ιούνιο σε διεθνή εμπορικά πλοία, περιλαμβανομένων σαουδαραβικών δεξαμενόπλοιων, στα νερά του Κόλπου για τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες επέρριψαν την ευθύνη στο Ιράν. Το τελευταίο αρνείται τις κατηγορίες.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε πέρυσι τις Ηνωμένες Πολιτείες από την πυρηνική συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2015 ανάμεσα στο Ιράν και έξι χώρες και επανέφερε τις κυρώσεις σε βάρος της χώρας, παραλύοντας την οικονομία της.
Η ένταση έχει αυξηθεί στην περιοχή όχι μόνο εξαιτίας του αμφιλεγόμενου πυρηνικού προγράμματος του Ιράν αλλά και της επίθεσης που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο εναντίον σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, την ευθύνη για τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σαουδική Αραβία απέδωσαν στο Ιράν. Το Ιράν αρνείται επίσης την ανάμιξή του σε αυτήν.
Η Κίνα δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως στέλνει ένα αντιπυραυλικό σκάφος στις τετραήμερες ασκήσεις τις οποίες αποκάλεσε «συνήθη στρατιωτική ανταλλαγή» μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των τριών χωρών.
«Δεν συνδέονται απαραίτητα με την κατάσταση στην περιοχή», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας.
Η Κίνα έχει στενές διπλωματικές, εμπορικές και ενεργειακές σχέσεις με το Ιράν, το οποίο έχει φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι έστειλε τρία πλοία από τον στόλο του της Βαλτικής — μια φρεγάτα, ένα δεξαμενόπλοιο και ένα ρυμουλκό διάσωσης– προκειμένου να λάβουν μέρος στις ασκήσεις, σύμφωνα με το Κόκκινο Αστέρι, την επίσημη εφημερίδα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
Το υπουργείο ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά που διεξάγονται γυμνάσια με αυτή τη μορφή. Σημειώνεται δε ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα έχουν καλές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, περιφερειακό αντίπαλο του Ιράν.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters