Η βρετανική κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον έκανε σοβαρά λάθη στον αρχικό χειρισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και έπρεπε να επιβάλει πλήρες lockdown, μια κίνηση που θα είχε σώσει πολλές ζωές, διαπίστωσε σχετική κοινοβουλευτική έρευνα.
Σε μια έντονα επικριτική έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, η επιτροπή υγείας και κοινωνικής φροντίδας και η επιτροπής επιστήμης και τεχνολογίας ανέφεραν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε υιοθετήσει μια «μοιραία προσέγγιση» για τον Covid-19 στις αρχές του 2020, αποτυγχάνοντας να διδαχθεί από τις χώρες της Ανατολικής Ασίας που σταμάτησαν την εξάπλωση του ιού με γρήγορα lockdown και μαζικά τεστ.
Αντ ‘αυτού, το Ηνωμένο Βασίλειο ουσιαστικά αποδέχτηκε «ότι η ανοσία της αγέλης από τη μόλυνση ήταν το αναπόφευκτο αποτέλεσμα», ανέφερε η επιτροπή. Αυτή η απόφαση σήμαινε ότι επετράπη στον ιό να εξαπλωθεί στον πληθυσμό προτού αποφασιστεί τελικά lockdown, στις 23 Μαρτίου 2020, ανέφερε η έκθεση.
Η κυβέρνηση, από την άλλη, αρνείται ότι η ανοσία της αγέλης αποτέλεσε μέρος της στρατηγικής της για την πανδημία. Οι βουλευτές, ωστόσο, έχουν σημειώσει ότι «είναι πλέον σαφές ότι αυτή ήταν η λανθασμένη πολιτική που οδήγησε σε υψηλότερο αρχικό αριθμό νεκρών από ό, τι θα είχε προκύψει από μια πιο εμφατική πολιτική σε πρώτη φάση».
Τα συμπεράσματα προσθέτουν πίεση στον Τζόνσον για τη λήψη αποφάσεων για την πανδημία, ενόψει μιας μεγάλης δημόσιας έρευνας που θα ξεκινήσει την επόμενη άνοιξη. Ένας εκπρόσωπος είπε ότι την κυβέρνηση καθοδηγούσαν «πάντα επιστημονικοί και ιατρικοί εμπειρογνώμονες και ποτέ δεν αποφύγαμε να λάβουμε γρήγορα και αποφασιστικά μέτρα» κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ο εκπρόσωπος τύπου για θέματα υγείας των Εργατικών, Τζόναθαν Άσγουορθ, χαρακτήρισε από την πλευρά του τη δημοσίευση «καταδικαστική έκθεση» που τεκμηριώνει «μνημειώδη λάθη».
Ο απολογισμός των νεκρών από Covid του Ηνωμένου Βασιλείου το 2020 ήταν «σημαντικά χειρότερος» από πολλές χώρες, ιδίως σε σύγκριση με τα ασιατικά έθνη τα οποία ήταν πιο κοντά στο αρχικό επίκεντρο του νέου κορωνοϊού, αναφέρει η έκθεση. Μέχρι σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταγράψει 137.000 θανάτους. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες απώλειες στη Δυτική Ευρώπη.
Υπενθυμίζεται ότι ο κορυφαίος επιδημιολόγος Νιλ Φέργκιουσον, από το Imperial College του Λονδίνου, είχε πει στην επιστημονική επιτροπή τον Ιούνιο του 2020 ότι οι θάνατοι θα είχαν μειωθεί τουλάχιστον κατά το ήμισυ εάν είχε επιβληθεί ο εθνικό lockdown έστω και μία εβδομάδα νωρίτερα.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg