Μετά την πρώτη συνάντηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Ταλιμπάν θέλουν επίσης να συνομιλήσουν με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης .
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Ντόχα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν Αμίρ Τσαν Μουτάκι στην πρωτεύουσα του Κατάρ.
Μια γερμανική αντιπροσωπεία διαπραγματεύτηκε ηδη χθες με υψηλόβαθμους εκπροσώπους των Ταλιμπάν στο Κατάρ τις ασφαλείς επιλογές εξόδου για τους ανθρώπους στο Αφγανιστάν, “για τις οποίες η Γερμανία έχει ειδική ευθύνη”, όπως ανακοίνωσε το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη Ντόχα , συζητήθηκε η τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και, ειδικότερα, των γυναικών, η «χωρίς αποκλεισμούς οργάνωση της πολιτικής και κοινωνικής διαδικασίας, καθώς και ζητήματα ασφάλειας και τρομοκρατικής απειλής που προέρχονται από το αφγανικό έδαφος». Η αντιπροσωπεία τόνισε για άλλη μια φορά ότι « η γερμανική κυβέρνηση θα μετρήσει τους Ταλιμπάν με τις πράξεις τους και όχι με τα λόγια τους».
Την ανθρωπιστική κατάσταση στο Αφγανιστάν θα συζητήσουν σήμερα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της G20 σε ειδική ,διαδικτυακή σύνοδο κορυφής .Διοργανωτής της συνόδου η Ιταλία που κατέχει την προεδρία της G20. Εκπρόσωποι του ΟΗΕ, της ΕΕ και του Κατάρ θα συμμετάσχουν επίσης στη σύνοδο κορυφής. Εκτός από την ανθρωπιστική βοήθεια, η G20 θέλει επίσης να δώσει συμβουλές για τον τρόπο αντιμετώπισης των Ταλιμπάν στο μέλλον. Οι πολιτικοί θέλουν να εμποδίσουν τη χώρα, που έχει διαλυθεί από δεκαετίες πολέμου, να ξαναγίνει καταφύγιο για τρομοκράτες.
Οι Ταλιμπάν είχαν ανακτήσει την εξουσία τον Αύγουστο περίπου 20 χρόνια μετά την εισβολή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Αφγανιστάν . Έκτοτε, οι ισλαμιστές προσπάθησαν να κερδίσουν διεθνή αναγνώριση για τη μεταβατική τους κυβέρνηση και να εξασφαλίσουν ανθρωπιστική βοήθεια.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από die Zeit