Skip to main content

Ιράκ: Υποτονική η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές

 Χαμηλή ήταν η συμμετοχή των Ιρακινών στις εθνικές εκλογές, με πολλούς να μποϊκοτάρουν μια διαδικασία που οι πολίτες φοβούνται ότι θα μπορούσε να ενισχύσει το πολιτικό σύστημα που έχει αποτύχει.

Η εθνική συμμετοχή στις έκτες εκλογές μετά από την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν το 2003 ήταν στο 41%, ανέφερε η εκλογική επιτροπή. Είναι επίσης η δεύτερη ψηφοφορία που διεξήχθη στο Ιράκ αφότου η Βαγδάτη ανακήρυξε τη «νίκη» της επί του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια.

Στις πρόσφατες εκλογές, η συμμετοχή ήταν κατά μέσο όρο λίγο πάνω από το 65%, σύμφωνα με το μη κερδοσκοπικό Διεθνές Ίδρυμα Εκλογικών Συστημάτων. Αρχικά, υπήρχαν φόβοι ότι η συμμετοχή θα ήταν στο 25%, με τους απογοητευμένους νέους και τη μεσαία τάξη της χώρας να απέχουν σε μεγάλο βαθμό.

Πριν από τις εκλογές, υπήρχαν ισχυρισμοί ότι η ψηφοφορία για μια πολιτική τάξη, η οποία κατηγορείται ότι κάνει ελάχιστα για να παρέχει βασικές υπηρεσίες ή για να εξασφαλίσει τους πολίτες της χώρας, θα διατηρήσει το status quo.

Οι εκλογές είχαν προκηρυχθεί νωρίς εν μέρει ως απάντηση στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τον Οκτώβριο του 2019 που είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 600 άνθρωποι να σκοτωθούν από στρατιώτες και μέλη πολιτοφυλακής. Έκτοτε, μεγάλος αριθμός ακτιβιστών έχει βρεθεί στην εξορία και αρκετές δεκάδες επικριτές της κυβέρνησης δολοφονήθηκαν στο Ιράκ.

Οι υποστηρικτές του κινήματος διαμαρτυρίας το οποίο εκδηλώθηκε στο Ιράκ τον Οκτώβριο του 2019 είχαν καλέσει σε αποχή. Αφότου άρχισαν οι μαζικές διαδηλώσεις, οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις –πολλές από τις οποίες καταπνίγηκαν στο αίμα– αξιώνουν να διαλυθεί το κοινοβούλιο και να αναμορφωθεί το πολιτικό σύστημα το οποίο εγκαταστάθηκε μετά την εισβολή των ΗΠΑ.

Πάνω από 250.000 μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας αναπτύχθηκαν στους δρόμους την ημέρα των εκλογών και η παρουσία τους φαίνεται πως αποθάρρυνε αντί να ενθαρρύνει τους εκλογείς, σύμφωνα με αναλυτές. Την εκτίμηση φάνηκε να ενστερνίζεται η επικεφαλής της αποστολής εκλογικών παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γερμανίδα ευρωβουλεύτρια Βιόλα φον Κράμον.

Οι διαπραγματεύσεις για τις θέσεις αναμένεται να διαρκέσουν πολλούς μήνες – μια διαδικασία που πιθανότατα θα έχει ως αποτέλεσμα τα υπουργεία να διαχωριστούν ξανά μεταξύ των μπλοκ. «Οι εκλογές επιτρέπουν ένα στρώμα δημοκρατίας», δήλωσε ο Μούντερ Μανσούρ, κάτοικος της Βαγδάτης. «Αλλά τίποτα που έρχεται μετά δεν είναι δημοκρατικό».

naftemporiki.gr