Η διπλωματία του Μεξικού κατηγόρησε τη Δευτέρα τη μεταβατική κυβέρνηση της Βολιβίας ότι εκφοβίζει Μεξικανούς διπλωμάτες, ενώ από την άλλη η Λα Πας κατήγγειλε ότι η μεξικανική κυβέρνηση κάνει πειρατεία στη σύνοδο περιφερειακού οργανισμού και κωλυσιεργεί διότι δεν θέλει να αναγνωρίσει το νέο, συντηρητικό κυβερνητικό σχήμα της χώρας των Άνδεων.
Το μεξικανικό ΥΠΕΞ εξέφρασε χθες τη «βαθιά ανησυχία» του για την παρακολούθηση της κατοικίας του Μεξικανού πρεσβευτή στη Βολιβία από 150 στελέχη της υπηρεσίας πληροφοριών και ασφαλείας.
Σύμφωνα με τη μεξικανική διπλωματία, οι νέες αρχές της Βολιβίας «εκφοβίζουν» στελέχη του διπλωματικού προσωπικού της και αποπειράθηκαν να «ερευνήσουν» το αυτοκίνητο του πρεσβευτή τη Δευτέρα.
Στη Βολιβία ασκεί την εξουσία υπηρεσιακή κυβέρνηση που έκανε στροφή προς τα δεξιά μετά την παραίτηση τον Νοέμβριο του σοσιαλιστή πρώην προέδρου Έβο Μοράλες, υπό την ασφυκτική πίεση του στρατού – ο ίδιος καταγγέλλει πραξικόπημα – μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης, που έκανε λόγο για νοθεία στις προεδρικές εκλογές της 20ής Οκτωβρίου. Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) υποστήριξε πως υπήρξαν πράγματι παρατυπίες στις εκλογές, στις οποίες νικητής αναδείχθηκε ο Μοράλες.
Μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας αυτοανακηρύχθηκε τον Νοέμβριο η Τζανίνε Άνιες, πρώην γερουσιάστρια συντηρητικού κόμματος και πολέμια του Μοράλες, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.
Ο κεντροαριστερός πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ παραχώρησε άσυλο στον Μοράλες. Ο σοσιαλιστής πολιτικός βρίσκεται πλέον στην Αργεντινή, όπου η νέα κυβέρνηση του περονιστή κεντροαριστερού προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες έχει αφήσει να γίνει σαφές πως επίσης σκοπεύει να του χορηγήσει πολιτικό άσυλο.
Τη Δευτέρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Βολιβίας γνωστοποίησε ότι ενδέχεται να αποχωρήσει από την Κοινότητα των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC) καθώς το Μεξικό, η χώρα που θα προεδρεύει το 2020 στον οργανισμό, προγραμμάτισε φέτος, κατά τη διάρκεια της προεδρίας που ασκούσε η προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Βολιβίας, μια σύνοδο στις αρχές Ιανουαρίου.
Η Λα Πας κατηγόρησε επίσης τη μεξικανική κυβέρνηση για «μη φιλική συμπεριφορά» και ότι «διστάζει» να αναγνωρίσει την προεδρία της Άνιες.
Η υπουργός Εξωτερικών της Βολιβίας Κάρεν Λονγκαρίτς δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να πάρει μέρος στη σύνοδο της 8ης Ιανουαρίου στο Μεξικό. «Θα δούμε εάν θα παραμείνουμε κράτος μέλος της CELAC ή όχι», είπε η Βολιβιανή ΥΠΕΞ σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Λα Πας.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters