Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πέτυχε μία σαρωτική νίκη, χάρη και στη στήριξη του κόμματός του από πλούσιους επιχειρηματίες. Ορισμένοι εξ αυτών όμως θα μείνουν στην …Ε.Ε. Πώς θα γίνει αυτό; Φρόντισαν μετά το 2016 να βγάλουν κυπριακό διαβατήριο.
Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters στη λίστα είναι μεταξύ άλλων ο Άλαν Χάουαρντ, ένας από τους πιο γνωστούς fund managers της Βρετανίας και ο Τζέρεμι Άιζακς, πρώην επικεφαλής της Lehman Brothers για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία. Το κυπριακό υπουργείο Εσωτερικών έχει συστήσει να εγκριθεί η αίτηση και των δύο, όπως αποκαλύπτουν κυβερνητικά έγγραφα, που περιήλθαν στην κατοχή του ειδησεογραφικού πρακτορείου.
Το γεγονός ότι πλούσιοι υποστηρικτές των Τόρις, που το επάγγελμά τους είναι η αποτίμηση ρίσκου, φρόντισαν να βγάλουν δεύτερο διαβατήριο μάλλον αποκαλύπτει ότι δεν είναι ιδιαίτερα σίγουροι για το μέλλον της βρετανικής οικονομίας μετά την έξοδό της από την Ε.Ε.
Ο Πολ Γουίλιαμς, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας La Vida Golden Visas, που διαχειρίζεται θέματα διαβατηρίων, κάνει λόγο για έξαρση στις σχετικές αιτήσεις, τονίζοντας ότι «το Brexit είναι ο μόνος παράγοντας, που βρίσκεται πίσω από αυτήν την τάση».
Το δικαίωμα να ζει, να εργάζεται, να σπουδάζει ή να στήνει την επιχείρησή του κάποιος οπουδήποτε στην Ευρώπη σήμερα απειλείται, όπως εξηγεί.
Τόσο ο Χάουαρντ όσο και ο Άιζακ κατέθεσαν τις σχετικές αιτήσεις για κυπριακό διαβατήριο το 2019. Η κυπριακή ιθαγένεια στοιχίζει ένα μίνιμουμ 2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τουλάχιστον 500.000 ευρώ πρέπει να επενδυθούν μόνιμα. Οι περισσότεροι επιλέγουν επενδύσεις σε ακίνητα. Ο κάτοχος του διαβατηρίου δεν έχει καμία υποχρέωση να ζήσει, ούτε καν να επισκεφθεί την Κύπρο.